Nakany Kanté + Calima

El ritme de l'alegria

Text: Marina Tomàs
Foto: Víctor Parreño

Nakany Kanté és una jove cantant nascuda a la República de Guinea, Guinea-Conakry -un dels epicentres de la música mandinga-, i establerta a Sabadell des de fa sis anys. Divendres passat, dins del marc del Festival Curtcircuit presentava a la [2] de l’Apolo, el seu segón àlbum Naka (Slow Walk Music, 2016), un disc on combina sons tradicionals amb rítmiques actuals i que dóna lloc al què alguns anomenen afro-pop malinké, el dialecte mandinga amb el que ella s’expressa habitualment.

Va obrir la nit Calima -grup convidat format per músics de diferents orígens i cultures, liderat per Juanlu Leveprost, membre original d’Ojos de Brujo-, que celebrava el desè aniversari de la seva proposta transhumant a base de rumba amb tocs orientals (amb l’ex-Miga Lisa Bause al violí), flamenc, hip hop i bossa nova.

Cançons tristes que li serveixen per “desfogar-se” davant la complexitat del món o  “per vèncer el dolor” d’algunes experiències personals.

Nakany Kanté va sortir a l’escenari descalça i ballant amb la corista, i amb  clara voluntat comunicativa va anar explicant el significat d’alguns títols i de què va cada cançó: Kitibana, contra l’odi i el rancor; N’torola, sobre la desigualtat entre homes i dones; Yala Fou, on parla de les ànimes sense rumb; Kanakasi, dedicada al seu germà petit que se’n va anar a Conakry dient que no tornaría i, com si conegués el seu destí, pocs dies després va morir… Cançons tristes que li serveixen per “desfogar-se” davant la complexitat del món o  “per vèncer el dolor” d’algunes experiències personals – va dir-.

Però tot això expressat amb una paradoxal alegría i una plasticitat aplastant, tant ballant frenèticament, contagiant somriures i despertant complicitats, com estrenant-se amb la guitarra fent de cantautora a Bidenou, on denuncía  l’abandonament dels nens, molt més íntima i personal.

Ja en els bisos, Tougna  que traduït vol dir La veritat i que explica que abans que mentir és millor callar. No va ser un concert per desconnectar, sinó tot el contrari, al sortir d’allà el que venia de gust era respirar, riure, petonejar i menjar… Les ganes de viure es van imposar!

 

Crònica publicada originariament a VPV Foto a l’abril de 2016.

concert-nakany-kanté-sala-La-[2]-barcelona-qualsevol-nit

Nakany Kanté i la seva banda a La [2]

concert-nakany-kanté-sala-La-[2]-barcelona-qualsevol-nit

Nakany Kanté

concert-nakany-kanté-sala-La-[2]-barcelona-qualsevol-nit

Nakany Kanté

concert-nakany-kanté-sala-La-[2]-barcelona-qualsevol-nit

Nakany Kanté

concert-nakany-kanté-sala-La-[2]-barcelona-qualsevol-nit

Nakany Kanté

concert-nakany-kanté-sala-La-[2]-barcelona-qualsevol-nit

Nakany Kanté

concert-calima-sala-La-[2]-barcelona-qualsevol-nit

Calima en la seva actuació prèvia al concert de la Nakany

concert-calima-sala-La-[2]-barcelona-qualsevol-nit

Calima

concert-calima-sala-La-[2]-barcelona-qualsevol-nit

Calima

concert-calima-sala-La-[2]-barcelona-qualsevol-nit

Calima

concert-calima-sala-La-[2]-barcelona-qualsevol-nit

Calima

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Cecile McLorin Salvant, BARTS (GREC)

Cécile McLorin Salvant o el arte de la interpretación

La sala Barts vivió con Cécile McLorin Salvant una noche memorable enmarcada dentro del festival Grec, presentada también por la organización como una de las previas del próximo Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, que llega a su cincuentenario.

Grito pelao: Antes y después del grito

Silvia Pérez Cruz, Rocío Molina y Lola Cruz se unen en una obra llamada ‘Grito pelao’, interpretada en el Teatre Grec de Barcelona, para explorar juntas qué significa la maternidad.

Suscríbete a Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos contenidos de autor y sorteos exclusivos de entradas. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.