Sílvia Pérez Cruz i l’origen de l’emoció

Sílvia Pérez Cruz publica ‘Vestida de nit’. Un repertori conegut i un acompanyament a cinc cordes de la mà de Miquel Àngel Cordero i Joan Antoni Pich.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Hidden Track Records

PUBLICIDAD

Quan una es deixa portar per la improvisació, cada moment és únic. És una fotografia: no es pot modificar tot i que hi hagin errors, però en la imperfecció està la bellesa. De fet, la perfecció mai serà la via per arribar a l’excel·lència. Sembla contradictori. Potser ho és. El cineasta Werner Herzog acostuma a afirmar que l’única manera d’arribar a la veritable essència de qualsevol tema és mitjançant la ficció, modificant el que trobes i aportant la teva visió subjectiva. Fem caure un mite: l’objectivitat no existeix. L’essència de les coses és impenetrable sense la llibertat, el coneixement i la interpretació.

Això és d’alguna manera el que li passa a Sílvia Pérez Cruz amb el seu últim treball. L’àlbum Vestida de nit (Universal Music, 2017) és una foto d’un moment concret, en el que es van enregistrar una sèrie de cançons amb un quintet de corda i la veu de la catalana. Però només és un moment, perquè la música que aquest grup porta vora de tres anys interpretant no té propietat ni definició. És lliure i imperfecta. Precisament per aquesta raó, la cantant és capaç d’arribar a allò que busca Herzog, i que busquen els bons artistes: l’essència. L’origen de l’emoció.

Des de cançons com el vals peruà Mechita fins a la reconeguda Vestida de nit, que tot i ser un clàssic del seu repertori s’enregistra per primera vegada en aquest disc al que dona nom, la cantant busca trepitjar terreny conegut per tal de centrar-se en el pla sonor. És a dir, en el desenvolupament orgànic de la música, objectiu irrenunciable per a ella. “Durant la creació d’aquest espectacle vam tocar de memòria, i vam treballar les dinàmiques entre nosaltres a partir de la improvisació”, assegura Pérez Cruz, que des del començament va voler trencar la imatge que tenim dels instruments de corda que l’acompanyen. “A més, a la música clàssica és habitual tocar amb partitura, i volíem fer el pas a tocar de memòria, perquè el faristol no deixa de ser una barrera física en la que t’amagues”, explica. “Quan et treus això, et trobes amb tu mateix i amb les teves emocions… i fa por”, afegeix.

D’aquesta manera, Sílvia Pérez Cruz exerceix de directora d’orquestra amb un quintet de corda format per dos violins (Carlos Montfort i Elena Rey), un violoncel (Joan Antoni Pich), un contrabaix (Miquel Àngel Cordero) i una viola (Anna Aldomà). La seva mà esdevé una sort de batuta, que controla amb intel·ligència les energies sobre l’escenari. S’entenen amb mirades i somriures. No calen papers ni pautes marcades: només la confiança i l’experiència d’un grup que porta temps compartint passions. Meta final? Superar les barreres que sovint s’(auto)imposen a la música. “Vull trencar els estils, que és el que he fet tota la vida, i buscar l’emoció”, explica. “Vull provocar una revolució emocional, que de vegades sembla que estem tots morts”, afirma contundent l’artista catalana.

Li brillen els ulls. Serà aquesta emoció que brota incontrolable del seu interior, o potser només els focus que l’il·luminen des de les altures. En tot cas, Sílvia Pérez Cruz signa amb aquest últim treball -que s’estrena avui mateix i es presentarà el proper 17 de maig al Liceu barcelonès- el que ella considera “el més valent” de tots els que ha fet. No és estrany: desconstruir el seu propi repertori no ha de ser fàcil. Però els diamants purs que pots trobar entre les peces… No tenen preu.

Sílvia Pérez Cruz amb quintet de corda | © Víctor Parreño
Sílvia Pérez Cruz amb quintet de corda | © Víctor Parreño
Sílvia Pérez Cruz amb quintet de corda | © Víctor Parreño
Sílvia Pérez Cruz amb quintet de corda | © Víctor Parreño
Sílvia Pérez Cruz amb quintet de corda | © Víctor Parreño
Sílvia Pérez Cruz amb quintet de corda | © Víctor Parreño

Autores de este artículo

EGE, Carlos Gasca

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

Ariana Abecasis. © Aitor Rodero

Ariana Abecasis: Univers oníric

Ariana Abecasis va presentar el seu segon àlbum ‘Adiós, no es para siempre’ (Luup Records, 2021) a La Nau de Barcelona pel cicle Curtcircuit. La pianista, cantant i compositora desplega tot el seu ventall estilístic per parlar-nos de l’amor romàntic i les relacions tòxiques.

Zoo. © Víctor Parreño

Zoo: Festa i revolució

La banda valenciana Zoo encén l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona entregat en la presentació del seu últim disc ‘Llepolies’ (Zoo Records, 2021) al Cruïlla XXS
.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat