The Gramophone Allstars: República del Mambo. Dia 1

The Gramophone Allstars va presentar oficialment el seu nou treball ‘Maraca Soul’ a la sala Apolo dins del marc del Festival Connexions de Barcelona.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Somriures, abraçades, emocions a flor de pell i visques a la república. “S’acaba el procés, comença el mambo”, se sent entre el públic que espera a The Gramophone Allstars, en una nova sessió del festival Connexions a l’Apolo.

Fa sis hores que el Parlament de Catalunya ha proclamat la República catalana i el Senat ha aprovat l’article 155, cessant el govern de la Generalitat. Ha sigut un dia llarg, intens, per alguns, històric. Sabent-ho, la banda ideada pel saxofonista Genís Bou fa una entrada magistral i talla de soca arrel les converses carregades de política d’un públic que sembla haver arribat en massa de la celebració sobiranista a Plaça Sant Jaume.

La big band s’obre pas per la platea entre samarretes de l’Assamblea Nacional Catalana (ANC), ronyoneres, camises de quadres i pantalons estripats al ritme de Jamaica farewell, una clàssica del folk jamaicà que va donar a conèixer Harry Belafonte, el rei del calipso. La resposta entusiasta de la flor i nata del hipsterisme melòman barceloní que omple la sala no es fa esperar i els 18 músics que formen la banda, encerclats, fan via fins l’escenari entre aplaudiments.

Mantenint el centre de gravetat on es creuen el soul, el jazz i el funk i amb un punt d’ska, els Gramòfons, com s’autoanomenen en privat, no venen tan sols a presentar el seu nou treball d’estudi Maraca soul (Bankrobber, 2017) sinó a ser un amb el públic i ho deixen clar des del primer moment.

A la primera cançó la segueix Miracle de l’àlbum Jazzmaica (2014) i els ritmes afrocaribenys de Treat me good i I wish I knew how it would feel to be free de Billy Taylor i és que els arranjaments de la big band catalana s’adapten magistralment al boogaloo i al calipso, protagonistes de l’últim disc del conjunt.

Amb músics de la talla de la cantant Judit Neddermann i el saxofonista Lluc Cassares, The Gramophone domina una gran gamma d’estils, també els més pausats i broden, a continuació, la balada rock Can’t get enough, també de l’anterior disc.

A partir de la segona meitat del concert, encetada amb la revisió del clàssic d’Steve Wonder Don’t you worry ‘bout a thing, la comunió entre assistents i performers ja és total. Ebri d’alegria i completament entregat, el públic agraeix, aplaudeix els solos i, per damunt de tot, balla, balla i balla sense parar.

Una comunió que és també política: “Esteu a favor del mambo, oi?”, pregunta Bou, fent referència a la propaganda cupaire que equipara el mambo amb final del procés cap a la independència. Poc abans el percussionista Xoan Sánchez toca el ritme del càntic “Els carrers seran sempre nostres”, omnipresent a les mobilitzacions sobiranistes i l’Apolo respon: “Els Gramophone seran sempre nostres!”.

Amb la secció de vents capitanejant el conjunt i amb una Neddermans que cedeix completament el rol de frontman a Bou, les coristes, Kathy i Yolanda Sey, en tenen prou amb pocs minuts per mostrar el seu potencial soul. Amb deu anys de trajectòria a les espatlles, la banda ofereix un directe molt sòlid.

El tema The Soul Drummers, la col·laboració magistral del trompetista Pol Omedes i una versió de Coud you be loved de Bob Marley cantada a ple pulmó (“Don’t let them fool you!”) acaben de culminar la catarsi col·lectiva. Un I don’t know molt corejat fa tremolar literalment el terra de parquet. The Gramophone Allstars acaba de proclamar la República del Mambo a l’Apolo.

Autores de este artículo

Víctor Parreño

Víctor Parreño

Me levanto, bebo café, trabajo haciendo fotos (en eventos corporativos, de producto... depende del día), me echo una siesta, trabajo haciendo fotos (en conciertos, en festivales... depende de la noche), duermo. Repeat. Me gustan los loops.

MASANAI

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Kaiser Chiefs concierto Razzmatazz. Foto © Miguel López Mallach

Kaiser Chiefs: Energía a medio gas

Los británicos Kaiser Chiefs presentan su último álbum ‘Duck’ (Polydor Records, 2019) en un previsible pero efectivo concierto en la sala Razzmatazz de Barcelona.

LILDAMI

Lildami: La nova veu del trap català

Lildami va inaugurar la gira del nou disc, ‘Flors mentre visqui’, a La Nau dins del Cruïlla de Primavera amb alguns rapers de P.A.W.N. GANG com a convidats.

La Polla Records. Foto © Víctor Parreño

La Polla Records: Els punkies tenien raó

Gran concert (segon sold out consecutiu al Palau Sant Jordi) del La Polla Records dissabte a Barcelona. Evaristo Páramos, El Drogas i companyia van fer embogir una audiència que feia anys que tenien ganes de retrobar-se amb ells a l’escenari.

Concierto de Manolo García en el Palau Sant Jordi. Foto © Víctro Parreño / Qualsevol Nit

Manolo García, como un niño brincando en el centro del baile

Manolo García ofreció ayer un extenso concierto en el Palau Sant Jordi con todas las entradas agotadas, donde no faltaron éxitos de El último de la fila y de su carrera en solitario, así como temas de su nuevo disco ‘Geometría del rayo’ (Sony, 2018). Tanto el cantante de Barcelona como su banda de Nueva York, y por consiguiente el público, se entregaron al máximo.

concert-isaac-ulam-bankrobber-ratpenat-bam-plaça-del-angels-barcelona-qualsevol-nit

BAM 2016: Jueves

Así fueron los conciertos en el Barcelona Acció Musical (BAM Festival) y las Festes de la Mercè en el primer día, jueves.

Lila Downs, Palau de la Música Catalana

Lila Downs: La muerte alegre

Lila Downs actúa por primera vez en el Voll-Damm Fest. Int. de Jazz de BCN, y lo hace para presentar su undécimo disco, ‘Salón, lágrimas y deseo’

Suscríbete a Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos contenidos de autor y sorteos exclusivos de entradas. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.