Kepa Junkera: La flama catalana del trikitilari Junkera

El basc Kepa Junkera interpreta Fok (Satélite K 2017) amb convidats a L’Auditori de Barcelona, fita històrica de la música tradicional catalana.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Banner Suscripciones QN horizontal

PUBLICIDAD

Una de les escenes més emblemàtiques de La fuga de Segovia (1981), el llargmetratge d’Imanol Uribe que explica la fugida de la presó de Segòvia d’un grup de militants antifranquistes en plena Transició, és aquella en la qual l’anarquista Oriol Solé Sugranyes, encarnat pel gran Ovidi Montllor, canta El rossinyol al menjador de la penitenciaria. Kepa Junkera va descobrir aquesta tonada veient el film del director navarrès. Es va encisar amb aquesta i altres melodies de la música tradicional dels Països Catalans i va decidir relligar-les en un ambiciós disc doble, Fok, en el qual participa part de la flor-i-nata de la música catalana, valenciana, balear i algueresa, com ara la cantant mallorquina Miquela Lladó, els cantaors valencians Hilari Alonso i Miquel Gil, l’arpista vallesà Josep Maria Ribelles, els membres del Pont d’Arcalís o, fins i tot, la cobla Sant Jordi i els cantautors Xavier Baró i Marina Rossell.

Alguns dels il·lustres col·laboradors del disc Fok van passar per l’escenari de l’Auditori. De fet, fins a 80 artistes van pujar a escena en el que fou una autèntica posada de llarg de la música tradicional dels territoris de parla catalana, un festival difícilment repetible que va incloure actuacions dels Bastoners de Vilafranca i d’una moixiganga valenciana. Gairebé tres hores d’espectacle o on no van faltar picades d’ullet a la situació política: quatre cadires buides a l’escenari engalanades amb llaços grocs i un discurs inicial del conseller Lluís Puig, un dels impulsors de l’espectacle, llegit pel director del festival Tradicionarius, Jaume Fàbregas. Per la seva banda, el màxim responsable de l’altre certamen que coproduïa l’espectacle, Pere Camps, de Barnasants, va optar per posar-se un nas vermell en solidaritat amb el pallasso Jordi Pessarrodona.

A banda de les referències al context polític, va haver-hi moments clarament festius, com la interpretació de l’alegre del Xotis del Jaumet Xic, en contrast amb peces tan esfereïdores com El testament d’Amèlia, amb una actuació sublim de la cantant Gemma Humet, o, ja cap a les acaballes del concert, La ciutat de Nàpols, a càrrec de Miquela Lladó.

Es van cantar peces tan conegudes com La cançó del lladre, amb Xavier Baró, i d’altres extretes a partir d’un profund treball de recerca en determinades valls de l’Alta Ribagorça, com Les coples per Astí que van presentar els membres del Pont d’Arcalís, amb presència inclosa d’un parell d’espontanis als cors. També van sonar els himnes oficials de les Illes Balears —La Balanguera, amb veu de Miquela Lladó— i Catalunya —Els Segadors, amb Marina Rossell— i l’oficiós del País Valencià —La Muixeranga, a trikitixa en solitari, mentre els moixiganguers aixecaven un castell.

A mode quasi de píndoles, i amb un estudiat sentit de l’espectacle, entraven i sortien els diferents convidats, des de l’arpista Josep Maria Ribelles fins a la irrupció, des del fons de la platea, del cantaor Salvador i la cantant Lladó, confegit un duet d’alta volada. La cobla Sant Jordi va aparèixer en el tram final de l’actuació. Cobla i trikilari Junkera van tocar llavors plegats en un exercici inèdit de germanor tímbrica, tan excels com el del trikititxa amb el so dels bastoners vilafranquins, que Junkera va comparar amb el registre de la txalaparta; tot plegat, arraulit per una banda sòlida —Manu Sabaté (gralla i tenora), Ciscu Cardona (guitarra), Iu Boixader (contrabaix), Arnau Obiols (bateria), els txalapartaris catalans Txek i el duet de poliinstrumentistes i de dansa Ballaveu—, a banda de la col·laboració especial de Guillem Balaz a la veu i pandero quadrat.

“Espero que lo haya hecho con todo el respeto del mundo,” va dir el també xouman Kepa Junkera a tall de justificació. Si més no, La presentació de Fok va ser un més que lluït exercici de fer valdre l’immens llegat, sovint no prou reconegut, de la cultura popular i tradicional d’aquest racó de la Mediterrània.

Kepa Junkera a L'Auditori, BarnaSants
L'Auditori, Kepa Junkera | © Miguel López Mallach
Kepa Junkera a L'Auditori, BarnaSants
Guillem Balaz, Kepa Junkera | © Miguel López Mallach
Kepa Junkera a L'Auditori, BarnaSants
Kepa Junkera | © Miguel López Mallach
Kepa Junkera a L'Auditori, BarnaSants
Kepa Junkera | © Miguel López Mallach
Kepa Junkera a L'Auditori, BarnaSants
Iu Boixader, Kepa Junkera | © Miguel López Mallach
Kepa Junkera a L'Auditori, BarnaSants
Kepa Junkera | © Miguel López Mallach
Kepa Junkera a L'Auditori, BarnaSants
L'Auditori, Kepa Junkera | © Miguel López Mallach

Autores de este artículo

Miguel López Mallach

Miguel López Mallach

De la Generación X, también fui a EGB. Me ha tocado vivir la llegada del Walkman, CD, PC de sobremesa, entre otras cosas.
Perfeccionista, pero sobre todo, observador. Intentando buscar la creatividad y las emociones en cada encuadre.

Charco_Onda Playlist

PUBLICIDAD

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

Mabel Flores. © Aitor Rodero

Mabel Flores: Benvingudes a la vida

La cantautora catalana va presentar el seu tercer treball ‘Meraki’ (Kasba Music, 2021) a la Salamandra dins del projecte Sala Cat. Un directe carregat d’energia i crítica social amb un missatge molt clar: l’empoderament feminista.

Concierto de Los Planetas en Nits del Fòrum. Conciertos Barcelona. Foto © Miguel López Mallach

Los Planetas: Cuerda para rato

La banda granadina, Los Planetas, se autohomenajea en les Nits del Fòrum de Barcelona con un concierto plagado de grandes éxitos a la vez que anuncia nuevo disco, Las Canciones del agua

Concierto de María Peláe en Barcelona. © Miguel López Mallach

María Peláe: Mediatizados

Guitar Bcn 2020 arrancó finalmente en la sala Barts (después de varios aplazamientos) con la presencia de la malagueña María Peláe, dispuesta a mostrar la consistencia de su cambio estilístico. Flamenco, rap y pop para avivar la adormecida actualidad musical.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat