Descobreix ‘La nit és nostra, un documental sobre Roba Estesa’

’La nit és nostra, un documental sobre Roba Estesa’ pretén divulgar la lluita feminista a través de la història d’aquest grup català format per vuit noies.

En ple segle XXI les desigualtats entre homes i dones són evidents i visibles a tots els nivells de la societat. Aquest fet pren especial rellevància quan parlem d’una indústria que anualment mou grans quantitats econòmiques, la musical. Bona mostra d’això, és que avui dia, més de la meitat de cartells de festivals catalans estan encapçalats per grups masculins i les dones i els grups femenins tenen poca presència dalt dels escenaris.

Durant aquests darrers anys, les dones s’han anat fent un espai en aquesta indústria i cada vegada més, els grups femenins tenen un ressò mediàtic i social més gran. És el cas de Roba Estesa, un grup de música format per vuit noies, la majoria del Camp de Tarragona, que aquest any han publicat el seu segon disc oficial. Amb Descalces (Coopula, 2016) i Desglaç (Coopula, 2018), volen reivindicar aquesta lluita envers les desigualtats entre els dos gèneres i, a través de la col·lectivitat, inciten a l’empoderament de la dona i de la seva alliberació. 

La nit és nostra, un documental sobre Roba Estesa és una peça audiovisual d’uns 30 minuts a través de la qual es pretén divulgar aquesta lluita combinant música amb material audiovisual i així difondre el seu missatge a un públic més ampli. El documental s’estructura en quatre grans blocs: en la primera part s’hi poden veure imatges de la manifestació del 8 de març en motiu del Dia Internacional de la Dona a Tarragona, acompanyades de declaracions d’algunes de les integrants del grup envers aquest tema. Posteriorment, el documental es centra en l’àmbit musical i en Roba Estesa, de manera que podem veure-les al seu local d’assaig mentre preparen els últims detalls previs al primer concert d’inici de gira. Fent un salt en l’espai i en el temps, ens traslladem a la Sala Salamandra de l’Hospitalet de Llobregat on tenen previst fer el seu primer concert amb Desglaç. És aquí on podem veure el canvi d’energia, de vestuari i d’adrenalina entre els assajos i el concert pròpiament dit, amb la Salamandra plena de gom a gom i inundada de cants del públic.

La nit és nostra és el títol de la primera cançó del nou disc i fa referència al lema feminista derivat del poema de Maria Mercè Marçal Cançó de fer camí

En el documental s’hi veu un grup de joves amb talent, crítiques amb les desigualtats socials existents i que volen reivindicar els seus drets com a dones i com a persones. Al mateix temps que també apel·len a l’empoderament femení i volen demostrar que amb esforç i constància es pot arribar allà on et proposis.

La nit és nostra, un documental sobre Roba Estesa és un documental realitzat per cinc alumnes de comunicació audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili com a treball de fi de grau. Una d’elles és Marta Torrens Camprubí i també es la persona que signa aquest article.

Imagen de portada © Marc Puig Pérez

Autores de este artículo

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Nina Simone

Nina Simone: De pianista clásica a freedom fighter

La autobiografía de la gran cantante y pianista Nina Simone, que vería finalmente la luz gracias a la colaboración del cineasta Stephen Cleary, desgrana la evolución de la prometedora carrera artística de una precoz niña prodigio que a los tres años apuntaba ya muy buenas maneras.

Los mejores discos de 2018

En esta variada lista con los mejores discos de 2018 encontrarás un poco de todo lo bueno: del jazz al trap, pasando por el flamenco o el reguetón, sin olvidarnos de las guitarras. Lo decimos desde nuestros inicios: la música es tan amplia como tú quieres que sea, y nosotros no nos casamos con ningún estilo.

Los mejores conciertos de 2018

De conciertos y festivales de música nos nutrimos. Ha sido duro escoger esta lista de los mejores conciertos de 2018. Esperamos no defraudarte.

Cara B

Cara B: qui és qui en el festival més modern de Barcelona

Cecilio G i Carolina Durante es sumen al cartell de la 5a edició del Festival Cara B, on podem trobar el millor de l’escena independent i trap del país amb grups com Novedades Carminha, Pimp Flaco & Kinder Malo, Soleá Morente & Napoléon Solo, Sticky M.A., La Zowi, Putochinomaricón, Pedro LaDroga o La Plata.

NOFX

Punk in Drublic Fest 2019 arriba a Barcelona

Per primera vegada en la història tenim la gira Punk In Drublic Fest Europe a casa i comptarem amb els pares del Punk Rock NOFX y Bad Religion, junts per primera vegada en els nostres escenaris. I vindran acompanyats d’altres llegendes del punk rock californià: Lagwagon, Mad Caddies, Less than Jake i The Bombpops.

Suscríbete a Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos contenidos de autor y sorteos exclusivos de entradas. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.