Dr. Calypso a la Sala Apolo: fer del comiat celebració

El grup barceloní s’acomiada dels escenaris amb un doble concert a la Sala Apolo després de 30 anys de carrera.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Palau de la Música - El Primer Palau

PUBLICIDAD

Dimecres els Dr. Calypso van decidir fer del seu comiat una celebració i canviar la nostàlgia per l’alegria. Les entrades pel seu últim concert es van exhaurir en tres setmanes i el grup va decidir afegir una nova data en que també es va penjar el cartell de sold out. L’ocasió s’ho valia. Dr. Calypso han estat els grans pioners de la música jamaicana al nostre país i gràcies a les seves cançons va ser possible escoltar per primera vegada en català estils com el reggae, l’ska, el rocksteady, el mateix calypso o el bogaloo.

La mitjana d’edat del públic s’acostava més als trenta i als quaranta que als vint dels universitaris que acostumen a ser majoria en les nits de dimecres de l’Apolo. Entre boines, camises de quadres i samarretes de Trojan Records, el públic es despertava amb les melodies de Camí fàcil i Sense sostre. Amb un repertori de 26 cançons, no es van deixar cap dels seus grans èxits i, cançons com 2.300 milions, Latin soul o Brigadistes internacionals, van sonar amb una potència i una energia que feien enyorar el grup barceloní abans d’hora. ‘Ombres blanques per la vida, ombres negres pel carrer’ cantava Aquesta nit, recordant la Barcelona punk dels 80 dividida entre redskins i skins d’ultradreta. I és que les cançons de Calypso tenen un component ideològic ineludible tenint en compte el moment en que va crear el grup i l’estil que han encapçalat. Sense necessitat de metàfores i amb un llenguatge directe, tant a les lletres com en els seus discursos, el grup també va voler «recordar l’odi», advertint de la impunitat amb la qual està avançant el feixisme arreu i el perill que això comporta. Després dels crits de “no pasarán” el grup també va tenir temps per dedicar una explícita Se’ns pixen a la classe política.

La sintonia del públic amb el grup encapçalat pels seus dos cantants i frontmants Sergi Monlleó, Xeriff, i Luismi López, va ser total. Cançons com Pardalets van convertir la Sala Apolo en una espècie de salt de Patum a la barcelonina en que la gent es movia en bloc per tota la platea a ritme de la melodia del saxo, la trompeta i el trombó. Des dels seus inicis, aquesta nombrosa secció de vents ha estat un dels seus puntals i el que els va diferenciar dels altres grups de l’escena underground. Sense desentonar entre els clàssics, també van sonar cançons del seu últim Sempre endavant (Propaganda pel Fet, 2013) com Endavant, Live Togheter o La Sirena del Taulat.

Sincers però sense caure en un sentimentalisme forçat pel seu comiat, els cantants van agraïr el suport del seu públic durant aquests trenta anys de trajectòria amb un inequívoc «això és gràcies a vosaltres, heu estat vosaltres cabrons». A la recta final del concert, Poleman i les versions Memphis train i Born to be alive van acabar d’escalfar l’ambient per l’esperada Plan 10, que va provocar un pogo immens al centre de la sala i va explotar amb la primera nota d’aquest himne «contra el feixisme i el racisme».

Trenta anys després d’aquell primer assaig a un local del carrer Perill de Gràcia, el grup es va acomiadar de la seva gent amb un concert en que no hi va faltar ni hi va sobrar res, les últimes dues grans nit que els Dr. Calypso mereixien.

Dr. Calypso - Sala Apolo
Dr. Calypso | © Aitor Rodero
Dr. Calypso - Sala Apolo
Dr. Calypso | © Aitor Rodero
Dr. Calypso - Sala Apolo
Dr. Calypso | © Aitor Rodero
Dr. Calypso - Sala Apolo
Dr. Calypso | © Aitor Rodero
Dr. Calypso - Sala Apolo
Dr. Calypso | © Aitor Rodero
Dr. Calypso - Sala Apolo
Dr. Calypso | © Aitor Rodero
Dr. Calypso - Sala Apolo
Dr. Calypso | © Aitor Rodero

Autores de este artículo

Aitor Rodero

Aitor Rodero

Antes era actor, me subía a un escenario, actuaba y, de vez en cuando, me hacían fotos. Un día decidí bajarme, coger una cámara, girar 180º y convertirme en la persona que fotografiaba a los que estaban encima del escenario.

Alicia Música

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

Zoo. © Víctor Parreño

Zoo: Festa i revolució

La banda valenciana Zoo encén l’Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona entregat en la presentació del seu últim disc ‘Llepolies’ (Zoo Records, 2021) al Cruïlla XXS
.

Junco y Mimbre. © Víctor Parreño

Junco y Mimbre: Grata sorpresa

El quintet de Vic Junco y Mimbre van actuar al pati de l’Antiga fàbrica d’Estrella Damm pel Cruïlla XXS. Amb poc més d’un any de vida, la banda ens va presentar ‘Or a la llera’, el seu EP recentment sortit del forn, i el seu àlbum debut ‘Junco y Mimbre’, publicats amb Hidden Track Records.

John Scofield © Montse Melero Arjona

John Scofield Combo 66: A guitar hero

El que fuera guitarrista de Miles Davis, John Scofield presentó su nuevo proyecto Combo 66 en la sala Barts de Barcelona acompañado de cuatro de los músicos más solicitados del jazz contemporáneo.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat