Xarim Aresté: Quan les cançons troben el seu lloc

El músic de Flix va presentar ‘El nus i altres mons’ (U98 Music) a Barcelona en un concert excepcional a La [2] de la sala del Paral·lel barceloní.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Sé que encara és març i que si tot va bé fins al desembre espero veure molts altres concerts, però després de la nit de dijous tinc la sensació que aquest estarà al podi del 2019 segur. Presentant el seu nou disc El nus i altres mons (U98 Music, 2019), Xarim Aresté agafava del terra la seva Telecaster blanca davant d’una Apolo 2 plena, amb una afluència de músics coneguts entre el públic que cridava l’atenció. Suposo que agradar als del teu gremi ja deu voler dir alguna cosa. «Moltes gràcies, heu vingut».

A partir d’aquí el músic de Flix començava una primera part del concert valenta i arriscada en que només van sonar cançons del nou disc. Era igual que de totes aquestes noves cançons el públic només conegués l’avançament Estaves al mig del merder, el concert fluïa des del primer moment i trobava moments per tot: solos genials del mateix Aresté i el seu inseparable Ricard Sohn que entrellaçaven les cançons, una ironia afilada amb voluntat de fer pensar al públic entre tema i tema, i una cosa tan difícil com és aconseguir emocionar la gent amb cançons que escoltes per primera vegada. Tot i que el format era el mateix que en la seva anterior gira, acompanyat pel teclat de Sohn, Miquel Sospedra al baix i el bateria Ermengol Mayol, per primera vegada vam poder sentir incorporacions de la música electrònica als seus temes. En l’entrevista que li vam fer l’octubre passat ja ens explicava que s’acabava de comprar una caixa de ritmes i un sintetitzador, i fa uns dies es confirmava aquest apropament a l’electrònica escoltant l’autotune de la tornada d’Estaves al mig del merder. Tot i així, com també ens deia, partint sempre des del rock.

El magnetisme que desprèn Xarim Aresté quan agafa una guitarra és innegable però dijous va tornar a demostrar que aquest magnetisme no neix ni es limita a l’instrument sinó que comença i acaba en l’artista i tot el que desprèn. Musicalment, és d’aquells que tot i poder fer el més difícil saben escollir el que cal per a cada compàs, si és necessari a vegades fent-ho senzill i aconseguint que cada nota tingui un perquè. Entre cançó i cançó també es va mostrar contundent i sincer amb frases com “Feu coses amb el cor encara que no les sapigueu fer i ja les entendreu ostia” abans de començar M’ho has d’escriure amb foc. També hi va haver temps perquè agafés l’harmònica i fins i tot s’atrevís a canviar la guitarra per la trompeta, sense gaire traça segons ell, gens malament segons els que alguna vegada hem intentat fer sonar dues notes seguides amb una trompeta. Semblava que cada cançó i cada comentari trobessin el seu lloc adequat i això va fer que sense adonar-nos-en acabessin els nous temes amb un “Pues aquestes son les noves cançons”.

Després vindria una recta final en que els músics van combinar temes com A l’univers li sua de l’anterior Polinèsies (Bankrobber, 2017) amb d’altres com Jo t’estimo de La Rosada (Bankrobber, 2015). A falta de poques hores perquè comencés el 8 de març, Aresté també va voler reivindicar la necessitat de “capgirar el patriarcat” i «deixar de fer cas a aquells que no tenen raó» abans de començar una última Indomables final, que va comptar amb la col·laboració de David Soler a la steel guitar.

Així acabava un concert madur, complet i atrevit que podria haver estat perfectament de final de gira, però, per sort nostra, era de presentació i es podrà a veure durant uns quants mesos per arreu de Catalunya. No em vull fer més pesat, però si podeu, aneu-lo a veure.

Xarim Aresté - Apolo 2
La [2], Xarim Aresté | © Aitor Rodero
Xarim Aresté - Apolo 2
Xarim Aresté | © Aitor Rodero
Xarim Aresté - Apolo 2
Ricard Sohn, Xarim Aresté | © Aitor Rodero
Xarim Aresté - Apolo 2
Xarim Aresté | © Aitor Rodero
Xarim Aresté - Apolo 2
Ermengol Mayol, Xarim Aresté | © Aitor Rodero
Xarim Aresté - Apolo 2
Xarim Aresté | © Aitor Rodero
Xarim Aresté - Apolo 2
Miquel Sospedra i Xarim Aresté | © Aitor Rodero
Xarim Aresté | © Aitor Rodero

Autores de este artículo

Aitor Rodero

Aitor Rodero

Antes era actor, me subía a un escenario, actuaba y, de vez en cuando, me hacían fotos. Un día decidí bajarme, coger una cámara, girar 180º y convertirme en la persona que fotografiaba a los que estaban encima del escenario.

Sidecar - Orville Peck

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Sevdaliza - Sónar by Day 2019 | © Víctor Parreño

Sónar by Day: Personas del futuro

Bad Gyal, Dellafuente, Cecilio G, Virgen Maria, Sevdaliza, Arca y Masego, entre otros, han sido los principales protagonistas del caluroso Sónar de Día.

concert-ephemerals-bam-plaça-dels-angels-barcelona-qualsevol-nit

BAM 2016: Viernes

Así fueron los conciertos en el Barcelona Acció Musical (BAM Festival) y las Festes de la Mercè en el segundo día, viernes.

The Cat Empire. Foto © Mario Olmos

The Cat Empire: figura de consens

Els australians The Cat Empire fan un doble sold out a Barcelona, confirmant el seu idil·li amb els seus fans a Catalunya, i tancant la gira europea que els ha portat a Amsterdam, Londres, Brixton i Madrid.

Slash feat Myles Kennedy

Slash: Hay vida más allá de Guns N’ Roses

Se podría pensar que Guns N’ Roses era el reclamo de la cita, pero el concierto del martes en el Sant Jordi Club tenía mucha más chicha que eso. De hecho, ‘Nightrain’ fue el único tema de la banda de Axl Rose para contentar a sus fans. Slash había venido a presentar su trabajo con Myles Kennedy y eso es lo que hizo.

Elliott Murphy, Bikini Barcelona

Elliott Murphy: Lágrimas de rock

Elliott Murphy, una de las figuras clave del country rock, pasó de nuevo por Barcelona presentando su último trabajo ‘Prodigal son’ junto a Olivier Durand.

Los Planetas Sinfónico. Foto © Víctor Parreño

Los Planetas Sinfónico: De cero a todo en Pedralbes

Los Planetas dieron un concierto en formato sinfónico en el Festival Jardins de Pedralbes para recordar los 20 años de la publicación del álbum que sentó las bases del indie español: ‘Una semana en el motor de un autobús’.

Destroyer, Bikini

Destroyer: Días de vino y rosas

Los canadienses Destroyer, proyecto personal de Dan Bejar, presentaron en la sala Bikini de Barcelona su último trabajo ‘Ken’ (Merge Records / Dead Oceans, 2017). Por Óscar García.

Suscríbete a Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos contenidos de autor y sorteos exclusivos de entradas. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.