PLAM: El sector de la música s’uneix per combatre la precarietat

Ahir es va presentar al Sidecar la Plataforma Estatal por la Música, una iniciativa que pretén acabar amb el problema de la contractació dels artistes.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
LEM 2021

PUBLICIDAD

No passa molt sovint que tot el sector musical s’uneix d’aquesta manera. I és que tant els músics (prop de 8.000) tant les empreses (sales de concerts, festivals, promotors, mànagers, ajuntaments, discoteques…) han sumat esforços per acabar d’una vegada per totes amb el principal problema que pateixen actualment les persones que es dediquen a la música: la contractació dels artistes. Així doncs, s’ha creat la Plataforma Estatal por la Música (PLAM), iniciativa presentada ahir a la Sala Sidecar de Barcelona. L’objectiu: lluitar contra la precarietat laboral en el sector.

Una mica de context:

Aquesta plataforma neix si fa o no fa des de l’Acadèmia Catalana de la Música, és per això que estaven Guillem Arnedo i Carmen Zapata presentant el projecte. Arnedo, músic, portaveu de la PLAM i president de l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, va assegurar que es va crear aquesta taula de treball per «trobar una legislació que aclareixi com cal fer les relacions contractuals artístiques«. Perquè ara clar, el que s’entenc per clar, no hi ha res…

La legislació actual data de l’any 85 i s’aplica a tots els artistes, no només a músics. No cal aprofundir gaire per donar-se compte de què una llei de fa 30 anys ha quedat desfassada a dia d’avui. A l’estar tant lluny de la realitat actual, més que donar l’empara que s’espera dels convenis col·lectius, actua com un fons de precarietat. Per què? Perquè entre músic i organitzador només es contempla una relació laboral (és a dir, que l’organitzador li faci un contracte al músic).

I a més, depenen de l’inspector de la Seguridad Social que es presenti a la sala de concerts, pot interpretar la norma d’una manera o d’un altre (ja que, per acabar-ho d’adobar, intervenen els conceptes d’alineat i dependència, i es pot al·legar que el músic no pot ser contractat perquè ell és l’autor de la seva obra i per tant s’hauria de tenir una relació mercantil encara que no es contempla aquesta opció per la norma)*. Així, músics i sales s’exposen totes les nits a una multa astronòmica. Total: La llei actual no protegeix a ningú i més de 10.000 professionals hi estan d’acord en que és necessari canviar-la.

PLAM
Fotografía de Elena Hunter Font

 

I com es canvia una llei?

Es va presentar un informe i el passat 28 de desembre el Govern Estatal es va donar un termini de 6 mesos per substituir l’actual legislació (Real Decreto 1435/1985). Ara, s’està treballant per confeccionar un text jurídic en el qual el sector, «amb una mentalitat constructiva i empàtica», està treballant. Un cop presentat, el govern, sigui del color que sigui, «tendrá que acatarlo porque es lo que demanamos todos», va añadir Lluis Rodríguez, president d’Acimc, representant dels músics de clàssica. Però per ell no hi ha diferència entre estils: «no hay clásica ni moderna, ni músicos ni patronal». Va defensar que s’està fent front comú per que es materialitzin les seves exigències.

«Cal definir la casuística actual de relacions entre músics i sales que varien depenent del format o mida dels espais. Un cop les tinguem definides hem de treballar perquè tothom estigui protegit. No volem que els músics pateixin precarietat ni que els organitzadors pateixin indefensió jurídica», ha recalcat Zapata, portaveu de la PLAM, gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i directora del Curtcircuit.

Per als portaveus de la plataforma, la constitució d’aquesta entitat és una fita molt important pel sector: «És el primer cop que tant músics professionals com organitzadors, tant privats com públics, s’uneixen per treballar plegats per trobar una regulació que reflecteixi la realitat del sector musical«. Tant de bo que arribi a bon port perquè si no ho fes seria bastant depriment: tot el sector fa l’esforç d’unir-se i possarse d’acord en les seves reivindicacions, els hi presenten als polítics informes detallats i es redacta un nou marc legal on es garanteix l’estabilitat i seguretat jurídica per a totes les parts, tant en el sector privat com en el públic, tenint en compte les particularitats del sector com la intermitència o el caché… en definitiva, li donen tota la feina feta als polítics. Si encara així no s’aconsegueix modificar la llei en una societat democràtica, com es fa doncs?

* Per més informació llegeix el reportatge ‘En vías de desprecarización’ del Anuario de la música en vivo de la Asociación de Promotores Musicales (APM).

Autora de este artículo

Charco_Onda Playlist

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

el setmanari musical #32, Charlie Cunningham - Singulars

El setmanari musical #32

Avui al setmanari musical: Singular, Festival de Jazz de Barcelona, Mutek, Samantha Hudson, Nicki Nicole, Adele i les millors novetats!

Lady Gaga i salut mental

It’s okay to cry (està bé plorar)

Què tenen en comú Lady Gaga, Kanye West, Taylor Swift, Residente o Kendrick Lamar? Tots són artistes mainstream, que arrosseguen milions de seguidors… Però a més d’això, han revelat en la seva música que pateixen o han patit problemes de salut mental.

Javiera Mena

El setmanari musical #31

Avui al setmanari musical: Mira.mov, IN-EDIT, Ciutat Flamenco, noves confirmacions del Cruïlla de Primavera, Amaia, Javiera Mena… i moltes novetats més! T’apropem l’actualitat músical per estar al dia!

El Primer Palau. Cristina Cordero Beltrán.

El Primer Palau: L’emoció del debut

Arrenca la 26a edició del cicle i concurs el Primer Palau, en què podreu sentir i acompanyar els joves genis de la música clàssica en el seu salt sobre l’escenari professional del Palau de la Música. Tot plegat, resulta una oportunitat magnífica per d’introduir-vos en el fantàstic món de la clàssica i presenciar alhora l’inici d’unes prestigioses trajectòries.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat