Leiva: Música sense additius

L’ex Pereza Leiva va presentar el seu nou disc ‘Nuclear’ (Sony Music, 2019) al Sant Jordi Club dins de la programació del Guitar Bcn 19.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Banner Suscripciones QN horizontal

PUBLICIDAD

Ja fa temps que parlar de Leiva no implica necessàriament acabar parlant de Pereza. Després de quatre discos en solitari, el músic madrileny ha aconseguit desprendre’s de la llarga ombra del seu anterior grup i convertir-se en un dels màxims exponents del pop rock espanyol. Prova d’això n’és el sold out de dissabte al Sant Jordi Club i la nova data que es va haver de programar l’endemà. Per telonejar aquest doble concert, Leiva es va acompanyar de Mi Capitán, un súper grup pop a la catalana format per músics de bandes consagrades com Love of Lesbian, Egon Soda o Standstill. Un tret segur que com era d’esperar no va decebre. Davant d’una gran pantalla situada al fons de l’escenari i amb el seu inseparable barret, Leiva va arrencar el concert amb una declaració d’intencions del que seria l’espectacle. A Expertos, la cançó que obre el seu últim disc Nuclear (Sony Music, 2019), la van seguir La lluvia en los zapatos, Animales, Guerra mundial i Lobos, per esbossar en aquest primer bloc l’essència del que seria el concert: les cançons més rockeres del seu últim disc, grans èxits dels tres treballs anteriors i petites dosis d’himnes de Pereza pels nostàlgics. Tot i que no es pot negar que aquestes últimes eren les més cantades i celebrades pel públic, temes com Sincericidio, La Llamada o Terriblemente cruel, aconseguien estar a l’altura, gairebé a tocar.

En aquesta nova gira el cantant s’acompanya d’una banda formada per baix, teclat, bateria, percussió, una cantant, saxo, trompeta i la guitarra del seu germà i líder de Sidecars, Juancho Conejo. Com a anècdota sense importància i totalment prescindible pel desenvolupament d’aquesta crònica, però que em ve de gust explicar, un servidor ha de reconèixer que després d’escoltar Sidecars per primera vegada, es va indignar i escandalitzar de com podien assemblar-se tant a Leiva i dissimular tan poc. Setmanes més tard vaig haver d’empassar-me les meves paraules en descobrir que l’explicació era tan fàcil com que les veus s’assemblaven perquè eren germans i que Leiva havia produït el disc al grup. Tornant al concert, ara que tinc la consciència més tranquil·la, Leiva va demostrar que pot fer un concert de 24 cançons sense que gairebé cap d’elles faci baixar el ritme del concert i no sigui cantada des del primer a l’últim vers pel públic. En aquest sentit, fa temps vaig llegir una entrevista a Santi Balmes, cantant de Love of Lesbian, en que entrevistador i entrevistat coincidien a que la majoria dels concerts de la banda s’acaben convertint en un macro karaoke de milers de persones. En el cas del músic madrileny passa exactament el mateix.

Amb un afany, cada disc més evident, de prescindir de tota postproducció que no sigui estrictament necessària per la cançó i fer-ho simple, els temes de Nuclear aconsegueixen arribar directament a l’emoció que volen transmetre. L’avançament No te preocupes por mi va fer arrancar un final apoteòsic en que cançons de Pereza com Como lo tienes tú, Estrella Polar o l’última Lady Madrid, van fer un pas endavant i van acompanyar a èxits en solitari com les anteriorment citades La Llamada o Terriblemente Cruel. La sensació és que Leiva s’està convertint en una de les icones de l’escena pop rock espanyola i personalment penso que n’hem d’estar d’enhorabona que així sigui. Amb ell, el mainstream d’aquesta escena està molt més ben representat i liderat que en molts altres estils.

Leiva
Leiva | © Migel López Mallach
Leiva
Leiva | © Migel López Mallach
Leiva
Leiva | © Migel López Mallach
Leiva
Leiva | © Migel López Mallach
Leiva
Leiva | © Migel López Mallach

Autores de este artículo

Miguel López Mallach

Miguel López Mallach

De la Generación X, también fui a EGB. Me ha tocado vivir la llegada del Walkman, CD, PC de sobremesa, entre otras cosas.
Perfeccionista, pero sobre todo, observador. Intentando buscar la creatividad y las emociones en cada encuadre.

Vienna

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

The Waterboys. Foto © Miguel López Mallach

The Waterboys: Quilates de rock’n’roll

The Waterboys, la banda británica de Mike Scott, encendieron la sala Razzmatazz de Barcelona en el concierto de presentación de su nuevo trabajo, enmarcado dentro del 21 Festival Mil·lenni.

Suscríbete a Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos contenidos de autor y sorteos exclusivos de entradas. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat