Sia Tolno: La veu kissi

Àfrica acostuma a ser una caixa de sorpreses. Sia Tolno, un dels plats forts de la temporada d’estiu en format club no va defraudar les expectatives.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Aiala - https://orcd.co/aiala_2021_an_earth_oddity

PUBLICIDAD

Una mena de remolí va aparèixer al petit escenari del Jamboree amb figura de dona i caràcter decidit amb un repertori poc amable, espès per moments, desesperat quasi sempre, servit amb un somriure. Sona a contradicció, però no se sent com una hipocresia. És el misteri de ser africà.

L’espessor va durar mig concert, l’evidència es troba a La Penqui Choevuh, Mi Yiehmandou i L’homme qui vient de loin, que formen part del seu primer àlbum, Eh Sanga (2009), i a Mouka Mouka i Waka Waka Woman, que obren African Woman (2014), coescrites amb Tony Allen, el seu, diguem, padrí i productor, antic bateria de Fela Kuti, impulsor de l’afrobeat, un híbrid de highlife, jazz i funk. Una simbiosi que abraça Tolno. La joie de vivre es va fer esperar.

Sia Tolno és kíssia, salvant les distàncies és com si fos kurda. Els kísssia –depenent les fonts, són entre mig milió i 700.000 persones– estan repartits entre Sierra Leona, Guinea i Libèria, a l’Àfrica Occidental, a la riba de l’Atlàntic, i sembla que molesten als tres estats. El kissi és país i llengua, alhora.

Atès l’idioma, la incomunicació de Tolno provoca misteri, però el convenciment de la seva veu rotunda supera la frontera idiomàtica. El patiment no entén de llengües. També, va cantar en francès i es va expressar en anglès.

La intèrpret necessita que la persona compromesa amb la seva gent i el seu continent no acabi per cruspir-se la cantant que emet emocions a batzegades. Un cop darrere l’altre. La seva música conté una lectura política, circumstància que pot esdevenir perjudicial per temporal. Les conjuntures es caracteritzen per la seva volatilitat. Però no tot és afrobeat, no tot és foscor travessant la pell.

A la segona part del set, va sortir a la llum el vessant lúdic de la vocalista, a partir, entre d’altres, de Blind Samaritan, Malaya i Ayiboh, cançons de My Life (2011), àlbum guardonat amb el premi de Radio France International, cosa que li va permetre tocar per tota França i per 24 estats africans. Però a la mixtura li mancava alguna cosa més, els vents, mínim un saxo. Eina ideal per imprimir velocitat i confirmar l’alegria de les últimes cançons i, així, restar dolor a la primera part; en definitiva, una mena de balancí que equilibrés la sonoritat d’una realitat tan asimètrica com és l’africana.

Tolno és l’ésser humà que representa un munt de qualitats pel fet de ser una dona africana. També de les desgràcies. Guerra, espoli, refugiats, fam, exclusió en educació i sanitat, el rol de les dones com a mares i proveïdores pels seus, l’ablació genital, la poligàmia suposen l’espessor, la maledicció de no saber si hi haurà demà. Aquest és el camp de treball com a lletrista de Tolno. Sense oblidar l’esperança. Mai. La seva capacitat de denúncia l’ha convertida en ambaixadora de diversos organismes internacionals.

Aquest cúmul de vivències personals i de memòria històrica es plasma de manera palmària al seu repertori. La cantant traspua humanitat. Ella ho va demanar des de l’escenari –“visiteu Àfrica, qualsevol país, Àfrica és bella– com no podia de ser d’una altra manera. Àfrica és un misteri, i Sia Tolno, d’alguna manera, també.

Sia Tolno | © Aitor Rodero
Sia Tolno | © Aitor Rodero
Sia Tolno | © Aitor Rodero
Sia Tolno | © Aitor Rodero
Sia Tolno | © Aitor Rodero
Sia Tolno | © Aitor Rodero
Sia Tolno | © Aitor Rodero

Autores de este artículo

Aitor Rodero

Aitor Rodero

Antes era actor, me subía a un escenario, actuaba y, de vez en cuando, me hacían fotos. Un día decidí bajarme, coger una cámara, girar 180º y convertirme en la persona que fotografiaba a los que estaban encima del escenario.

Vienna - 'Tot allò que una vesprada morí en les bicicletes'

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

Los Hermanos Cubero. Foto © Victor Parreño

Los Hermanos Cubero: Luz en la tristeza

Los Hermanos Cubero desataron frenesíes en el Let’s Festival con su postrera y magna obra ‘Quique dibuja la tristeza’ (El Segell del Primavera, 2018), les acompañó como telonera la emergente Raquel Lúa.

Mala Rodríguez. © Víctor Parreño

Mala Rodríguez: Alma al descubierto

La Mala Rodríguez celebró los 20 años de ‘Lujo Ibérico’ con un acústico íntimo en el que, acompañada de una guitarrista y nadie más, revisó la producción discográfica que la vio nacer como artista y convertirse en una de las más respetadas en el mundo del rap en español.

Concierto de Glass Animals en Apolo

Glass Animals: Eh, relax

Glass Animals dieron un concierto en la Sala Apolo de Barcelona semanas antes del que darán en el Primavera Sound 2017, en ambos presentando su nuevo disco.

Curtis Harding. Foto © Víctor Parreño

Curtis Harding: Cocktail de estilos

Curtis Harding triunfó en Barcelona en la presentación de ‘Face Your Fear’ (Anti/Epitaph), haciendo sold out en La [2] de Apolo y levantando al respetable con su estilo auto-apodado ‘slap’n’soul’.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat