Denise King i The Tony Match Trio: ‘Caravan’

Denise King i The Tony Match Trio recreen en el Jamboree una elegant col·lecció d’estàndards a partir d’un jazz vocal imaginatiu i guanyador.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

No seria una exageració assegurar que Denise King porta el swing incrustar a la pell, com a la cançó de Cole Porter, I’ve Got You Under My Skin, de 1936, pel musical de la Metro Goldwyn Mayer Born to Dance. En el seu cas, atesa la seva trajectòria caldria apostar pel tema estrella de la sessió, Caravan, també de 1936, que pel sentiment demostrat sembla que la canti des del bressol.

Caravan és una composició del trombonista Juan Tizol i Duke Ellington que ha estat la tomba de més d’un pianista i d’alguna altra orquestra. Realment és un estàndard sucós que té les seves peculiaritats, i més si es vol cantar, cosa que passa en escasses ocasions. La lletra és d’Irving Mills. A Ellington li agradava canviar els arrengaments, una complicació més. Finalment es va cantar el 1946 per primer cop. 

Pel que ens arribava des de l’escenari del Jamboree, semblava que per a King i el seu trio la trama històrica de la composició no era un problema, al contrari, van cavalcar com la mímica de la cantant va demostrar cap al final de la peça de manera decidida i segura. Una interpretació tan dinàmica i especial va valer per tota la sessió, però la valentia dels músics ja feia estona que disposava d’una xarxa de seguretat. La King té suficients recursos estilístics i unes quantes frases fetes que pel públic assistent, en part internacional, acostuma a acceptar de bon grat.  Una manera infal·lible per equilibrar la sessió i mesurar l’interès en el repertori. Aquí, com a Estocolm o a Sinpagur. Cultura de club. 

Si obres el set amb Horace Silver i a la segona estrofa et sents còmoda vol dir que la cosa està en el carril correcte i el públic et seguirà. Song for My Father, de 1964, és hard bop del bo i el quartet va saber adaptar-se a la manca d’una secció de vents. En particular, el contrabaixista Marco Piccirillo. Si a continuació es para el temps amb les primeres notes d’un tòtem com All Blues de Miles Davis, a la qual Oscar Brown Jr. li va posar lletra el 1963, poca cosa més cal afegir. El quartet es va centrar en el swing per no desviar-se ni cap al jazz modal ni cap al hard. Sentiment a dojo. King, molt estimada a casa seva, Philadelphia, ciutat de jazz, semblava que estigués allà i no pas a la Plaça Reial.

Després de Caravan les promeses van trencar-se. Ens va canviar el soul promès per un bolerazo, que en anglès no sona igual, de Consuelo Velasquez, Bésame Mucho, 1940, quan la compositora mexicana no era lletrista, però ja tenia l’ànima i només 16 anys. Va deixar de banda els tics de tants i tants crooners i la va defensar amb dignitat.

Per últim, dos detalls tardans però interessants. El quartet sembla que no va tenir bastant amb la dificultat d’All Blues que va intercalar unes estrofes d’Every Day I Have the Blues, dels germans Pinetop i Milton Sparks, de 1935. I en Skylark, de Johnny Mercer i Hoagy Carmichael, 1941, un acte de valentia feta cançó alhora que King recordava la trajectòria de Lady Soul a Columbia com eterna promesa del jazz. Gràcies per reivindicar aquesta part de la discografia d’Aretha Franklin.

Denise King i el trio de Tony Match ens deuen la segona part de l’anunciat When  Jazz Meets Soul. D’ànima i d’ofici, en tenen, esperem sentir-los en clau de soul.

Denise King and Tony Match Trío. Foto © Montse Melero Arjona
Denise King and Tony Match Trio | © Montse Melero
Denise King and Tony Match Trío. Foto © Montse Melero Arjona
Denise King and Tony Match Trio | © Montse Melero
Denise King and Tony Match Trío. Foto © Montse Melero Arjona
Denise King and Tony Match Trio | © Montse Melero
Denise King and Tony Match Trío. Foto © Montse Melero Arjona
Denise King and Tony Match Trio | © Montse Melero
Denise King and Tony Match Trío. Foto © Montse Melero Arjona
Denise King and Tony Match Trio | © Montse Melero
Denise King and Tony Match Trío. Foto © Montse Melero Arjona
Denise King and Tony Match Trio | © Montse Melero

Autores de este artículo

Montse Melero

Montse Melero

Hacer fotos es la única cosa que me permite estar atenta durante más de diez minutos seguidos. Busco emoción, luces, color, reflejos, sombras, a ti en primera fila... soy como un gato negro, te costará distinguirme y también doy un poco menos de mala suerte.

WWW.AURECORDS.ES

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Sleep. Foto © Victor Parreño

Sleep: Al Cisneros is my cult leader

Sleep, la banda stoner de referencia desde los ’90 presentó su último trabajo ‘The Sciences’ (Third Man Records, 2018) en Apolo teloneados por el cuarteto islandés de rock psicodélico Lucy In Blue.

Giorgio Moroder. Foto © Miguel López Mallach

Giorgio Moroder: Homenaje al maestro

El dj, productor, intérprete y compositor italiano Giorgio Moroder, padre de la música disco y pionero de la electrónica, repasó su trayectoria repleta de éxitos, premios y colaboraciones de lujo en el festival Jardins de Pedralbes.

Juan Perro - Teatre Coliseum (Festival Mas i Mas) | © Aitor Rodero para Qualsevol Nit

Juan Perro: El viaje continúa

Juan Perro nos llevó en su último concierto en Barcelona – dentro del festival San Miguel Mas i Mas – a otro mundo a través de un mágico viaje.

John Scofield © Montse Melero Arjona

John Scofield Combo 66: A guitar hero

El que fuera guitarrista de Miles Davis, John Scofield presentó su nuevo proyecto Combo 66 en la sala Barts de Barcelona acompañado de cuatro de los músicos más solicitados del jazz contemporáneo.

Walking Papers: Rock… y qué rock

Walking Papers ofreció un buen espectáculo en la Razzmatazz de Barcelona pese al reducido público (pues el concierto coincidió con las Festes de la Mercè).

Raynald Colom

Raynald Colom: Obrando el milagro

Raynald Colom y compañía presentaron de manera magistral su imprescindible ‘The Barcelona Sessions’ (Fresh Sound New Talent, 2019) en La Nau, la misma sala que lo vió nacer.

Suscríbete a Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos contenidos de autor y sorteos exclusivos de entradas. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.