Hypnotic Brass Ensemble: A tot drap!

Un Coliseum ple d’entusiasme i àvid de festa balla, salta, crida i xiula al ritme frenètic del nonet de Chicago Hypnotic Brass Ensemble.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Banner Suscripciones QN horizontal

PUBLICIDAD

Va ser una nit d’alegria, una revetlla sense plaça, tendal, ni fanalets. Però, com l’agost és sinònim de gresca, la xerinola es va fer present des de bon començament. El XVII Mas i Mas Festival va viure una nit de festa major, amb un públic participatiu i entregat des de la primera nota de la Hypnotic Brass Ensemble.

Nou músics en escena, i llevat de la secció rítmica –guitarra, baix i bateria–, tots eren vents: trompetes vàries, tuba i trombó que no van parar de caldejar l’ambient durant 90 minuts llargs. Alguns d’ells en condició de multitasca, cas del trombonista que, a manera de mestre de cerimònies (MC) va insinuar, demanar, quasi exigir que l’audiència era allà per divertir-se, que se n’oblidessin de seure. Adéu a les cadires! I ho van aconseguir. Els de Chicago van fer una lectura altament flexible del jazz. Un reflex: per moments el grup podria recordar una marchin’ band de New Orleans.

L’energia desplegada, el ritme embogit i metàl·lic, a un volum altíssim, semblant el heavy funk dels millors Red Hot Chili Peppers, sota el mestratge de Maceo Parker; més, el manifest de MC –“Nosaltres fem black music”–, feien del concert una mena de rock and roll negre, amarat de funk, d’allò més primigeni. A la manera, de les fanfàrries i les farres que muntava el malaurat Prince, a Paisley Park. Els HBE bufa que bufaràs. Però el jazz, encara que no ho semblés hi era.

Un fil conductor de gemecs i planys, com si fos música seriada, traslladava la realitat present a la memòria de la Great Black Music de The Art Ensemble of Chicago, de finals dels anys 1960. Tanmateix, el jazz compta amb el suport del rap, del qual l’ensemble en fa ús. Pel grup, els recitats d’avui són els soliloquis orals del free jazz més forassenyat, valgui la redundància.

El repertori presentat demostra la mal·leabilitat del grup, tot fent una relectura del seu catàleg, que anys enrere en termes jazzístics sona més convencional. La presumpta confusió rítmica que arribava de l’escenari no deixava de ser talent musical, entès com a concepte, eina i actitud envers el jazz. Com es va poder apreciar a l’inici del concert a Delta, amb aromes d’afrobeat, a la salut de Fela Kuti. Heru era cool jazz, i My Ship, r&b, acompanyat de rap.

Sense adonar-nos-en, a mitjan concert l’HBE va virar el rumb cap a la indignació amb la reivindicativa War, que s’apropa a la denúncia tan rapejada del This Is America de Gambino, com al blues emprenyat de Gary Clark Jr. a This Land. La guspira continua ben viva.

La secció rítmica no va perdre pistonada en cap moment; ben al contrari, com un bon fogoner, alimentava la màquina amb una intensitat constant. Foc viu. Més, i més i més… I el públic en marxa. Encantat d’allò que veia i com ho sentia. L’audiència dictà sentència. Aplaudiments i cridòria arreu. Llavors tornà el free jazz, aquest cop, des de Mars.

El brass hipnòtic del nonet de Chicago, que ve de “La ciutat del vent” i de NYC, va dur al públic a una revetlla, la cosa més popular, inclusiva i transversal que tenen les relacions humanes, quan la calor i el ball hi són pel mig. Cuba, a banda.

Que el concert seria una festa ho va anticipar una membre de l’organització, que, a més, va assegurar que el club de la Plaça Reial, on continuen els concerts del festival, el 2020 celebrarà el seu seixantè aniversari. “Hi haurà sorpreses”. No va sonar a amenaça. Sona a festa. Sona a jazz. Llarga vida al Jamboree!

Hypnotic Brass Ensemble - Teatre Coliseum (Festival Mas i Mas)
Hypnotic Brass Ensemble | © Aitor Rodero
Hypnotic Brass Ensemble - Teatre Coliseum (Festival Mas i Mas)
Hypnotic Brass Ensemble | © Aitor Rodero
Hypnotic Brass Ensemble - Teatre Coliseum (Festival Mas i Mas)
Hypnotic Brass Ensemble | © Aitor Rodero
Hypnotic Brass Ensemble - Teatre Coliseum (Festival Mas i Mas)
Hypnotic Brass Ensemble | © Aitor Rodero
Hypnotic Brass Ensemble - Teatre Coliseum (Festival Mas i Mas)
Hypnotic Brass Ensemble | © Aitor Rodero
Hypnotic Brass Ensemble - Teatre Coliseum (Festival Mas i Mas)
Hypnotic Brass Ensemble | © Aitor Rodero
Hypnotic Brass Ensemble - Teatre Coliseum (Festival Mas i Mas)
Hypnotic Brass Ensemble | © Aitor Rodero
Hypnotic Brass Ensemble - Teatre Coliseum (Festival Mas i Mas)
Hypnotic Brass Ensemble | © Aitor Rodero
Hypnotic Brass Ensemble - Teatre Coliseum (Festival Mas i Mas)
Hypnotic Brass Ensemble | © Aitor Rodero

Autores de este artículo

Aitor Rodero

Aitor Rodero

Antes era actor, me subía a un escenario, actuaba y, de vez en cuando, me hacían fotos. Un día decidí bajarme, coger una cámara, girar 180º y convertirme en la persona que fotografiaba a los que estaban encima del escenario.

Alicia Música

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

Festival Cruïlla 2017

Cruïlla, domingo: Para todos

Domingo en el Festival Cruïlla con los colombianos Morat, la francesa Jain y la Holi Colour Party amenizada por la Merlí Crew DJ.

Aiala. Foto © Victor Parreño

Aiala: Futuro estelar

Jara Aiala y Isaïes Albert, Aiala, presentaron su recién estrenado ‘Nothing less than Art’ en La Nau de Poblenou bajo el marco del Cruïlla de Tardor.

Concierto de UB40 en Porta Ferrada

UB40: Reggae is not dead

La mítica banda británica que hizo del reggae su bandera, presentó en el festival Porta Ferrada de St. Feliu de Guíxols sus temas de siempre.

Carla Bruni. Foto ©Víctor Parreño

Carla Bruni: El toque francés inaugura el Pedralbes

La glamourosa cantautora italo-francesa Carla Bruni inaugura la séptima edición del festival Jardins de Pedralbes entre las versiones de su último trabajo ‘French touch’ (Universal Music, 2017) y su propio repertorio.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat