Pascal Comelade: La sardana galàctica està trista

El músic rossellonès s’acomiada de la feixuga tasca de fer concerts. La duresa de la decisió va convocar, a l’avinguda de la Catedral, un públic devot que entén que el rock i la música tradicional són la mateixa cosa.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
LEM 2021

PUBLICIDAD

Com és habitual, Pascal Comelade, Montpeller, 1955, fa cara d’emprenyat i de concentració màxima. Sap el que s’hi juga, i més, després, d’acomiadar-se a Lió i Perpinyà. El maig de 2016 fa presència al Born amb una altra nit intensa amb una Bel Canto Orquestra que convidava al guitarrista Xarim Aresté. Aquella nit demostraren que fer sorollisme o com li vulguin dir és una cosa seriosa.

Ara, a Sant Marçal el guitarrista fa de frontman, al costat del pianista que governa el concert amb la mirada impassible.

A qui no va caldre avançar fins a la primera línia de l’escenari va ser a Pep Pasqual, que fa exactament el mateix que ha fet els darrers cinc anys amb la trilogia clownesca de Rhum, seguida de Rhümia i Rhümans: ampliar el mapa sonor del seu arsenal d’estris domèstics susceptibles de ser bufats o percudits, així com de joguines musicals; a més, del saxo i la trompeta, amb els quals va demostrar un mestratge singular.

La presumpta i desagradable cacofonia dels objectes esmentats un cop traspassen la hipotètica insuficiència musical fan gust de pa, oli, sal i xocolata. Sona a canícula. Traspua pati d’escola, transporta a festes de poble. Els recursos sonors rememoraven els emprats al cinema mut de les tardes infantils de diumenge a les parròquies. Comelade, Pasqual, l’orquestra i la cobla sumen una unitat musical ben engreixada.

El piano del músic nord-català tamisa una sardana inabastable, com és la galàctica, amb l’esperit juganer i, alhora, rigorós de la Cobla Sant Jordi, com es va demostrar a L’argot del soroll, Sense el ressò d’un dring, poema de Joan Salvat-Papasseit, musicat pel compositor, i El Bolero del Raval. Tocar i bufar amb un somriure als llavis deu ser un bé dels déus…

Mentre la música avança, en una cantonada, Francesc Capdevila Max, ninotaire i excel·lent il·lustrador, vell col·laborador de Comelade, dibuixa que dibuixaràs el vòrtex sonor que cau sobre els espectadors embadalits. Tot reflectit en una pantalla gegant.

El pianista rossellonès té clar que aquest fluid sonor, per molt caòtic que pugui ser i sonar, ha d’arribar a bon port. Mentre la cobla navegava segura, alguns dels convidats semblaven estimar-se més el naufragi. Celebrar les músiques avançades no significa fer el passerell per no tenir veu o cridar més, tot confonent conceptes –míting per concert– que no pas per convicció, o recitar uns versos, llevat el de Papasseit, carregats de retòrica.

Afortunadament, les turbulències dels convidats van desaparèixer. El rumb adequat torna amb la veu, el sentiment i la presència d’Ivette Nadal que fa seva una cançó tan dolça i ‘stoniana’ com As Tears Go By –composta per a Marianne Faithfull, el 1964–, traduïda al català per Enric Casasses, també convidat. A la trompeta, amb sordina, l’inspirat Pasqual.

La de Granollers s’apodera de la cançó amb una veu suau, etèria. El seu cos lleuger balanceja dalt de la tarima, per la qual cosa sembla que faci surf damunt la melodia entremaliada de Comelade, de qui es va acomiadar amb un «gràcies, mestre i amic».

De nou, el multiinstrumentista entra en acció. És el torn dels globus vermells, els expulsa una part de l’aire i a bufar. Punk. Experimental. Free jazz??!! Sardana… Tant se val! Comelade plega. Altres veus diuen que no deixarà de fer discos. Està previst que a primers d’octubre surti a la venda Deviationist Muzak, en format de doble àlbum, una nova mostra de com el rossellonès aplica la taxonomia al seu inventari i imaginari sonor.

A la fi, Polska, el músic del Nord, mut durant el set, es gira i dóna vida a una pianola mínima, de joguina, la cobla els acull subtilment. La nau musical atraca feliçment a port.

El bis es fa esperar. El públic dempeus aplaudeix agraït. L’escenari saluda. La nit és fresca. Melangiosa, però no tant. La sardana galàctica tindrà una altra oportunitat. El murmuri que destil·la desig s’escampa per l’avinguda.

Pascal Comelade - BAM 2019
Pascal Comelade | © Aitor Rodero
Pascal Comelade - BAM 2019
Xarim Aresté, Pascal Comelade | © Aitor Rodero
Pascal Comelade - BAM 2019
Pep Pasqual, Pascal Comelade | © Aitor Rodero
Pascal Comelade - BAM 2019
Cobla Sant Jordi, Pascal Comelade | © Aitor Rodero
Pascal Comelade - BAM 2019
Enric Casasses, Pascal Comelade | © Aitor Rodero
Pascal Comelade - BAM 2019
Cobla Sant Jordi, Pascal Comelade | © Aitor Rodero
Pascal Comelade - BAM 2019
Pau Riba, Pascal Comelade | © Aitor Rodero
Pascal Comelade - BAM 2019
Gerard Quintana, Pascal Comelade | © Aitor Rodero
Pascal Comelade - BAM 2019
Cobla Sant Jordi, Pascal Comelade | © Aitor Rodero
Pascal Comelade - BAM 2019
Ivette Nadal, Pascal Comelade | © Aitor Rodero
Pascal Comelade - BAM 2019
Pascal Comelade | © Aitor Rodero

Autores de este artículo

Aitor Rodero

Aitor Rodero

Antes era actor, me subía a un escenario, actuaba y, de vez en cuando, me hacían fotos. Un día decidí bajarme, coger una cámara, girar 180º y convertirme en la persona que fotografiaba a los que estaban encima del escenario.

Sandra Monfort

PUBLICIDAD

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

Karen Souza, BARTS

Karen Souza: Miss cover

Karen Souza desgranó las versiones de los clásicos del pop de su último disco ‘Velvet vault’, con temas de MGMT, The Cure o Lou Reed entre otros.

Texas, Razzmatazz

Texas: Chute de adrenalina

Texas ofreció un concierto en la sala Razzmatazz de Barcelona que encantó a sus fans de los 90 y a los nuevos, pues Sharleen Spiteri rejuvenece con la edad.

Rocío Márquez: La heterodoxia más ortodoxa

La reinterpretación de los los hallazgos de Rocío Márquez en el mercadillo de antigüedades de ‘El Jueves de la calle Feria de Sevilla’ –motivo de su nuevo trabajo– nos hizo estremecer en su presentación en Barcelona.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat