Jaume Sisa: L’home dibuixat

Els llibres galàctics de l’autor de Qualsevol nit pot sortir el sol obren les portes a la cosmovisió de la seva vida, mitjançant el Quartet Sisa: el mateix Sisa, Solfa, Llamado i Mestres, per esdevenir una personalíssima introspecció de cinc dècades.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

PUBLICIDAD

Jaume Sisa, Barcelona, 1948, és una persona amb sort. Si es vol, és una sort tardana, però a diferència de molts altres, a la tardor de la seva vida està rebent alguns reconeixements d’altura. I Els llibres galàctics (Anagrama, 2019) és un d’ells.

En dos volums, fragmentats en set llibres de diversa extensió i temàtica, escrits, indistintament en català i en castellà, s’explica qui són i qui han estat Jaume Sisa i llurs associats. Des d’una visió cosmogràfica de la vida que l’autor, compositor i músic exemplifica com a galàctica.

Alguien que afirma no querer ser poeta sinó poema roza lo inasible, que es la sustancia de la que se alimenta la más alta poesia

Vol I, pàg. 88

Sisa cedeix el protagonisme al seu alter ego, l’impostat cantant melòdic Ricardo Solfa, que derivarà de manera efímera en El Viajante, que s’esplaia en el segon volum, i, el seu compositor i lletrista, Armando Llamado. I més enllà un tal Ventura Mestres, que cobra vida a partir del segon cognom del mateix autor. En definitiva, el Quartet Sisa. Les vides i experiències d’aquests personatges ocupen un espai temporal ben ampli: de 1966 a 2018. L’editor ha encertat en no datar bona part de l’obra, ja que en cas contrari, hauria encotillat en coordenades massa precises bona part de les peripècies i pensaments del quartet.

Provoca un pensament i desapareix. Tot resta obert i suspès d’un fil de veu

Vol I, pàg. 140

A l’hora de parlar de referents, el músic és coherent en el temps. El que va dir abans-d’ahir —els seixanta— serveix avui com ressalta Cançó sense música, o quan escriu sense embuts que: “Ja ho havia dit el mestre abans d’entrar al museu: La resposta està en el vent”. Jaume Sisa igual que Bob Dylan, un del seus referents, coneix perfectament el valor instrumental —vertader i mentider— del joc de les màscares.

Ella incendia les biblioteques. Jo enterro els bibliotecaris

Vol. I, pàg. 295

Sisa sap observar-se des de fora. Amb la mateixa naturalitat expressa el seu fracàs com Ricardo Solfa i la variant, en el darrer capítol, d’El Viajante, un invent de la desapareguda revista El Europeo, un cd-llibre, ara objecte de culte, que el 1996 no va provocar massa d’interès. El Viajante, com a personatge, suposava la posada en comú com a resposta a la personalitat ingovernable del músic. El Quartet Sisa en estat pur.

En un moment donat el cel s’obrirà i tot serà reconegut

Vol II, pàg. 59

Els elogis i l’avaluació de mèrits arriba amb la segona generació dels músics catalans, lliure de complexos i collonades vàries, que no tenen cap inconvenient en declarar que en Sisa és un referent musical i vital.

A l’hora de definir determinats membres del cotarro musical, un fil conductor recargola una líquida cadència de mots i expressions, altrament, observacions galàctiques. El músic escriu un breu text sobre la validesa d’Albert Pla, de l’aire fresc que aporta al galliner dels ‘transcantautors’. A Pascal Comelade el qualifica d’“artista enorme”. De Portet diu. “En Quimi és un inspirat amb mida pròpia… un pujolsià a la seva bola”.

“Què voleu que us expliqui d’en Pau? Fa molts anys que ens coneixem i junts les hem passat de tots colors”. De Riba passa a Mas, el cantant de Solsona. “En Roger és una barreja ben curiosa d’home atàvic, de mico prehistòric i ser del futur de tots els temps en el sentit pujolsià del mot”. Il·lustres homenots, tots. I sovint, polièdrics de la música del país.

Sé 4 cosas de las cuales me sobran 8 y me faltan 12

Vol II, Pàg. 348

En definitiva, Anagrama fa un regal en vida a un trobador urbà, amb setze discos d’estudi al mercat, que el 2016 amb Malats del cel tanca brillantment una trajectòria on la imaginació guanya a la fantasia. Assumint riscos. Tret definitori d’un barceloní de barri, que pacientment ha sabut llegir la seva ciutat des del ‘dolce far niente’ i l’hedonisme. Els llibres galàctics són el millor obsequi fet paraules de la tardor literària catalana.

Jaume Sisa, 'Els libres galàctics'

Imagen de portada © Víctor Parreño

Autor de este artículo

MASANAI

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Sesiones de cuarentena. Una playlist de The Tyets

Sessions de quarantena: una playlist de The Tyets

The Tyets són els protagonistes de la sessió de quarantena d’aquest divendres, i la seva playlist com no podia ser d’altra manera, abraça tota l’escena urbana i les fusions de ritmes llatins per no deixar de moure el ‘body’ aquest cap de setmana de confinament.

Sesiones de cuarentena. Una playlist de Anton Jarl

Sesiones de cuarentena: una playlist de Anton Jarl

En esta nueva entrega de las sesiones de cuarentena, Anton Jarl, batería de Koko Jean & The Tonics y Los Mambo Jambo, nos propone una decena de temas ‘old school’ para amantes del mejor blues, rock’n’roll y demás sonidos sureños.

Sesiones de cuarentena. Una playlist de El Petit de Cal Eril

Sessions de quarantena: una playlist d’El Petit de Cal Eril

Comencem el mes d’abril presentant la sessió de quarantena curada per en Joan Pons, alma mater d’El Petit de Cal Eril i un dels màxims exponents de l’anomenat ‘pop metafísic’ Esperem que aquestes playlist que hem preparat a Qualsevol Nit ajudin a superar millor aquests llargs dies de confinament.

Sesiones de cuarentena. Una playlist de Anna Ferrer

Sesiones de cuarentena: una playlist de Anna Ferrer

Nuestra sesión de cuarentena de hoy nos la ha escogido la cantante y compositora menorquina Anna Ferrer, una selección muy personal para que estos largos días de confinamiento sigamos disfrutando de la música en nuestras casas.

Sesiones de cuarentena. Una playlist de Bounties

Sesiones de cuarentena: una playlist de Bounties

Bounties comparte con nosotros una nueva sesión de cuarentena llena de himnos lo-fi, garage crudo y trap cañero, tan variada y polifacética como ellos para que estos días grises sigamos disfrutando de la música en nuestras casas.

Sesiones de cuarentena. Una playlist de Delaporte

Sesiones de cuarentena: una playlist de Delaporte

Delaporte es el dúo de pop electrónico del momento y los autores de la segunda sesión de cuarentena que hemos preparado en Qualsevol Nit para que estos días grises sigamos disfrutando de la música en nuestras casas.

Suscríbete a Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos contenidos de autor y sorteos exclusivos de entradas. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.