La Sardina, un nou model per monetitzar la música

Neix La Sardina, videotrucades de pagament amb artistes per descobrir el que no diuen a les cançons.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Marta Cascales

PUBLICIDAD

La impossibilitat de poder trepitjar un escenari durant una bona temporada i la paralització de la indústria cultural han fet que molts músics s’hagin bolcat a fer concerts en directe a través de les xarxes socials de forma desinteressada. És l’única manera de donar visibilitat als seus projectes en temps de confinament. El problema? Que estan fent concerts en directe sense cap mena de compensació econòmica, cosa que en l’antiga normalitat només tindria sentit en un context solidari. Això és especialment delicat si tenim en compte que, durant els últims quinze anys, la música en directe s’ha anat imposant com la principal font de facturació de músics i discogràfiques.

Per aquest motiu, un grup de cinc amics que treballen en l’àmbit dels festivals de música han creat La Sardina, una iniciativa que vol donar valor a la feina dels i les artistes. “La majoria ens hem vist afectats professionalment per la situació i La Sardina és una excusa per seguir fent el que ens agrada, seguir treballant per la indústria musical”, expliquen en un comunicat. De moment, ja compten amb la participació de Ferran Palau, Núria Graham, Anna Ferrer, MavicaThe Sey Sisters, Marialluïsa, Le Nais, Ginestà, Tarta Relena, Nico Roig, Cabiria, Segonamà, Delta Delta i Ella Ella.

A grans trets, aquesta proposta ofereix fer videotrucades de pagament amb els artistes i va molt més enllà de veure un artista fent un concert en directe. Les videotrucades, que són ‘les llaunes’ i tenen un cost de 5€, tenen un aforament limitat (com a màxim 30 persones) i permeten a la gent poder interactuar amb l’artista, fer-li preguntes, i descobrir contingut inèdit que no surt a l’àlbum, als videoclips o a les entrevistes a mitjans convencionals. L’artista rebrà un 80% dels guanys mentre que el 20% restant es destinarà a cobrir les despeses associades, com ara la quota de Zoom de pagament o la comissió de les entrades.

Amb tot, es tracta d’una iniciativa que posa sobre la taula una qüestió important: no pot ser que de tota la feina que fan músics i artistes només en rebin una compensació econòmica quan fan concerts en directe. La compra de discos o vinils fa anys que va a la baixa, perquè la nostra manera de consumir música ha canviat: pagant una quota mínima, tenim totes les cançons que volem en format digital en una plataforma en streaming. Si bé és cert que els artistes cobren una petita comissió per cada reproducció que tenen, tot i que aquesta quantitat varia en funció de cada cas, es tracta d’un sistema que beneficia els artistes grans i perjudica els petits. Sobretot perquè per tenir presència a Spotify, els artistes han de pagar.

Així doncs, no és exagerat dir que la digitalització ens ha acostumat a consumir cultura per un preu molt baix o inexistent. I La Sardina planteja un nou model per monetitzar la música de forma original alhora que busca fer comunitat. El que està evidenciant aquesta crisi és la importància de consumir cultura amb consciència, i estan sorgint projectes que ens ho permeten.

Ferran Palau serà l’encarregat d’obrir la llauna aquest mateix dijous i podreu gaudir de la resta de participants en franges horàries de 12 i 19 en els dies posteriors fins al 24 de maig que finalitzarà el cicle.

La Sardina nou model

Altres iniciatives

En aquesta mateixa línia, altres empreses com és el cas de BMAT, que ha llançat una iniciativa de suport als artistes que han hagut de cancel·lar els seus concerts a Barcelona, han volgut aportar el seu granet de sorra per compensar les pèrdues econòmiques que la cancel·lació de concerts els hi suposa als artistes (a més de les pèrdues promocionals i la disminució de drets d’autor a percebre, entre d’altres).

Així, l’empresa de monitoratge global de música BMAT, ha llançat la iniciativa ‘The Show Must Go On Air‘ per demanar a ràdios, televisions, agències i productores publicitàries que utilitzin cançons d’artistes locals i internacionals amb actuacions cancel·lades durant el confinament.

Per què? La iniciativa es basa en la idea que cada reproducció generarà royalties que ajudaran a la seva recuperació financera i en afavoriran la visibilitat davant les audiències. Per a aquest fi BMAT ha habilitat una web on es facilita una llista de bandes i cançons, donant prioritat a aquelles que no acostumen a sonar a ràdios comercials.

Imagen de portada © Nuri Pons

Autora de este artículo

Sidecar

PUBLICIDAD

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Festival Woodstock

Woodstock: festival de festivales

Del activismo de Joan Baez a la electrizante guitarra de Jimi Hendrix. Repasamos las mejores actuaciones de Woodstock en celebración del 45 aniversario del estreno de su documental en nuestro país.

Todo el mundo estuvo en Woodstock

Todo el mundo estuvo en Woodstock

Un 17 de mayo de 1975 la película ‘Woodstock: 3 days of peace and music’ llegaba a algunos cines del país. En el 45 aniversario de este acontecimiento reflexionamos sobre la herencia que, gracias al propio documental, nos ha llegado del festival y de la sociedad que lo reivindicó como un estilo de vida.

Suscríbete a Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos contenidos de autor y sorteos exclusivos de entradas. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.