Música viva: una reflexió sobre com recordem les cançons

Com esteu vivint la música aquests últims mesos? Hores de cançons en streaming entre les mateixes quatre parets i concerts amb més paràgrafs de normativa que cançons al setlist i balls a la pista. Com recordarem la música que ens ha acompanyat durant l’època Covid?
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Hidden Track Records

PUBLICIDAD

Tinc el costum des de fa un temps de crear una playlist a Spotify cada cop que comença una nova estació de l’any, hi afegeixo cançons que descobreixo sobre la marxa. La de la primavera del 2020 no té res a envejar a les altres pel que fa a nombre de cançons o varietat, però sí que li falta alguna cosa, diria que: VIDA. Sí, en majúscules. Els temes que hi vaig anar afegint no tenien més història que la descoberta casolana, eren fruit de l’atracada musical (i cultural, en general) que vam consumir com si no hi hagués demà els dies de confinament. I ja m’agrada anar navegant i descobrir hitets pel camí, però quan les cançons comencen a agafar un sentit especial és quan t’acompanyen fora de la descoberta. Cap d’elles havia trepitjat el carrer i encara menys havien sonat amb més gent al voltant, tampoc les havia transportat en cotxe ni en transport públic.

Eren cançons no viscudes, cançons estàtiques que només sonaven per mi, entre el prestatge i el llit o entre l’extractor i la taula del menjador. Les podia ballar sol, però no les podia compartir més enllà del link enviat als amics, ni comentar-les amb ningú mentre sonaven. La música perdia una mica de sentit, ja no era un lloc de trobada, la situació ho feia impossible. Aquells dies ens trobàvem als lives d’Instagram sense veure’ns les cares, mirant per les pantalles com els músics que no es volien quedar quiets tocaven des de la distància. S’intentava reanimar, més simbòlicament que econòmica, un sector que havia quedat molt tocat per la prohibició de qualsevol acte cultural. No era només que la música tingués menys vida, és que viure de la música es convertia en quelcom encara més impossible que abans.

Amb el temps, segur que els records associats a aquestes cançons seran els del confinament. Per tant, amb els mesos s’anirà invalidant aquesta teoria meva que les músiques escoltades aquests dies estaven un pèl mortes. Si ho estiguessin del tot, no en tindríem ni record. El mateix passarà amb les cançons que escoltem en aquests primers concerts estivals, es convertiran en un viu record de l’època de la distància de seguretat, les mascaretes i el gel hidroalcohòlic. Serà curiós mirar el passat amb nostàlgia i reviure capítols que quan formaven part del present ens semblaven ben funestos.

La frase que diu que cada crisi és una oportunitat, més que a proverbi xinès, sona a enganyifa dels de dalt. Que el virus ha sigut un gerro d’aigua freda per tots aquells que tot just presentaven disc és una evidència, ara bé, estic expectant de com mica en mica es reverteix la situació. Ja ningú els hi retornarà aquells concerts anul·lats de la primavera, però durant aquest temps mort, la seva música ha acompanyat a la gent d’una manera més íntima del normal. Amb el retorn dels directes anirem veient com aquestes emocions es van escapollant fins a arribar al punt en què les tocamentes i els pogos tornin a formar part de la nostra realitat.

Potser resulta que les cançons sorgides de l’era Covid han calat més profundament en els oients. Ves que els discos del moment no tinguin un impacte i un recorregut vital més gran que els que surtin abans o després, i no és això l’únic que esperes quan treus un disc? Només ens queda esperar a la vacuna i veure qui som quan tot això acabi. L’altre dia al concert dels mallorquins Da Souza al Castell de Montjuïc, dins el Sala Barcelona, es notava una remor emocionant cada cop que sonava una de les cançons del nou disc, que encara no havien pogut presentar a Catalunya. Potser eren percepcions esbiaixades d’algú que tenia moltes ganes de sentir-les en directe, potser era part de la màgia de desconfinar la cultura.

Imagen de portada © Carles Rodríguez Marin / Sala Barcelona

Autor de este artículo

Alicia Música

PUBLICIDAD

1 comentario en “Música viva: una reflexió sobre com recordem les cançons”

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

El setmanari musical. Daniel Sabater © Pepe Martínez

El setmanari musical #13

Avui al setmanari musical: Aiala, Prince, La Bien Querida, Big Thief, Yaeji, Ramon Aragall, La Sra. Tomasa, Marialluïsa i molt més. Una lectura ràpida a l’actualitat musical per estar al dia!

Música en vivo. Festivals X la Cultura Segura. © Vicens Tomas

La esperanza se asoma de cara al verano

Después del concierto de Love of Lesbian en el Palau Sant Jordi el pasado 27 de marzo, se ha abierto una pequeña esperanza para poder recuperar una cierta normalidad para la música en vivo este verano.

Gente que escucha lo mismo desde hace años

¿Hace cincuenta años que escuchas la misma música? ¿Para ti no hay nada mejor que los grupos de los años noventa? Que no te hablen de nuevos grupos, sabes perfectamente que hace mucho que no se hace buena música. Sentimos decírtelo, pero eres un hikikomori musical.

Setmanari musical - Sara Roy © Alícia Rey

El setmanari musical #12

Aquesta setmana en el nostre resum musical: Radiohead, Lorde, El petit de Cal Eril, Texas, Los Planetas i molt més. Una lectura ràpida a l’actualitat musical per estar al dia!

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat