La dissidència necessària d’El Pecado Records

Enmig de debats que desgasten, ja sigui sobre la teoria queer o sobre l’ús social de la llengua, un segell autogestionat emergeix com un bri d’aire fresc i un horitzó d’esperança.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Palau de la Música - El Primer Palau

PUBLICIDAD

Una foto d’Instagram pot ser notícia. Ho són les coses que tornen a passar per primera vegada després del confinament i aquesta n’és una. Parlo de la reunió d’El Pecado Records, un segell autogestionat i un col·lectiu no mixte de dones artistes que hauríeu de conèixer.

A la foto de la que parlo hi surten les cantants Katta Lana, Cooba, La Marla i La Dolsa Adela; la fotògrafa Gemma Vives (Reflejos de luz); i la monologuista i poeta Zorra Indignada. Al col·lectiu hi ha altres artistes, però a la foto no hi surten. El que fan a El Pecado és interessantíssim, tant estèticament com políticament, tot i que encara no reben l’atenció que es mereixen.

Si les googlejo, l’únic que trobo és una breu presentació a Via Sona que explica que van néixer el setembre del 2019 a partir d’una crida de La Queency. Van crear un grup de whatsapp i en dos dies sumaven més de trenta integrants de Barcelona, el Vallès i el Maresme, però també de València i Madrid. Avui podrien estar liderant bona part dels debats que ens sacsegen. Ho dic perquè tres de les de la foto canten en català i una d’elles és una cantant trans.

Són dissidents: la resistència imprescindible d’un sistema que fa aigües. Aguantar glopades d’ignorància, transfòbia i nacionalisme ranci en els enfrontaments constants que vivim a les xarxes seria insuportable si no fos per horitzons esperançadors com aquest. Per cert, a la foto avisen que aviat hi haurà una nova crida per conèixer noves artistes i explicar el projecte.

De totes les que en formen part, la meva gran descoberta és Cooba. Sobretot, per la sensibilitat melòdica de tot el que ha publicat el 2019, i molt especialment per la cançó 2000. No recordo cap altre hit així en català. Sona fresc i no trobo cap referent que pugui relacionar-hi. La frase “Vull una mansió als Pirineus”, a més, em sembla històrica.

Suposo que, al final, la clau està en el fet que els gustos se’ns forgen a una certa edat. Passat aquest moment, tot i la voluntat d’obertura, hi ha coses de les quals ja no et pots desprendre. En aquest cas, potser és certa tendència al pop. Per això en flipa també Hola q tal de Kruela.

Però la qüestió és que no hauria conegut El Pecado Records si no fos per La Queency, que de fet n’és la impulsora principal. I a ella hi vaig arribar per una d’aquelles casualitats de Twitter. Podríem dir que va ser gràcies al like afortunat d’un contacte, que va provocar que aparegués a la meva cronologia. Llavors vaig xafardejar-li el perfil i l’enllaç a la bio em va portar a Posa’t Rumantik, el seu últim tema de reggaetón dur en català.

La veritat és que encara no sé si acaba d’agradar-me, però sí que sé que em va remoure i interessar a la vegada. Per això immediatament vaig posar Posa’t Rumantik en una llista d’Spotify amb les que considero les millors cançons en català del 2020. Perquè ara que ens trobem enmig de l’enèsim debat sobre l’ús social de la llengua, tinc la certesa que La Queency ens cal. Potser no trobarà el seu lloc en aquesta TV3 convergent i pilaraholenca, però és igual.

Per sort, el seu públic tampoc no és el que s’escandalitza perquè hi hagi un 30% de castellà (la xifra és de @keinzirkusmehr) en una sèrie com Drama, produïda originalment per Playz, el canal digital i per a joves de RTVE. Té més de 7.500 seguidors a Instagram i aquesta és la nova mesura de les coses. La revolució no serà televisada.

Autor de este artículo

Halley Records

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

Yoko Ono no tuvo la culpa, por Anabel Vélez

La culpa de todo no la tiene Yoko Ono

Harta de tanta crítica absurda contra las mujeres por el simple hecho de ser mujeres o por haberse casado con músicos conocidos, esta semana Anabel Vélez le dedica una oda a Yoko Ono. Alabada sea.

El setmanari musical. Olivia Rodrigo MTV Awards

El setmanari musical #28

En el setmanari musical de hoy: LEM Festival 2021, MTV y Olivia Rodrigo, 53 Festival Int. de Jazz de Barcelona, Comando Suzie, Albert Pla, BAM y mucho más.

IN-SOMNI. CRIM. Foto © Eric Altimis

In-Somni 2021: Fugint de la senzillesa

El 18 i el 19 de setembre el festival In-Somni celebrarà la seva 18a edició al parc de la Coope, a Sarrià de Ter. Parlem amb Jaume Massaguer, director del festival, per descobrir com encaren aquesta edició pandèmica i els concerts que no ens podrem perdre.

El setmanari musical #27

El setmanari musical #27

Hoy en el setmanari musical: Rigoberta Bandini, la huelga del ocio nocturno, los Sparks, el retorno de ABBA, Drake, El Petit de Cal Eril, Leiva… Una lectura ràpida a l’actualitat musical per estar al dia!

El setmanari musical #26. Charlie Watts

El setmanari musical #26

Hoy en el setmanari musical: Charlie Watts, Posidònia Fest, Lorde, Bonitx, Les Nits d’Acústica, Sons del Món, Aiala, SZA i Xavi Mercadé. Una lectura ràpida a l’actualitat musical per estar al dia!

Horóscopo musical Virgo

Tu horóscopo musical se alinea con Virgo

¡Por fin llegan vuestras predicciones musicales! Un horóscopo que no solo augura cómo irán tus próximos 30 días; también te recomienda la mejor música para pasar el mes en función de tu signo zodiacal. Arrancamos con los protagonistas de este mes, los artistas Virgo, y sus mejores temas según tu signo y lo que te espera.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat