La vida als blocs també existeix lluny de les grans ciutats

Artistes com PNL, Yahya Hassan i Morad suposen una escletxa d’esperança cap a l’art de comunitats racialitzades que havíem invisibilitzat
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

PUBLICIDAD

Morad ha publicat el vídeo d’una cançó nova: Nos perdone. Llegeixo als comentaris que s’havia filtrat abans d’hora per altres canals, però jo no en soc prou fan com per haver-hi arribat llavors. He hagut d’esperar que me l’oferís l’algoritme del Youtube. Ens promet una narració i aquest n’és just el principi. Comença amb una nota (“Los hechos son ficticios, es un videoclip. No seas chivato, anda”) que dona pas a un diàleg. Uns joves en un bloc de pisos es preparen per dur a terme una operació, que suposem que és il·legal. Assistim a una escena on es transmeten un batibull d’actituds, valors, sentiments i emocions: preocupació, solidaritat, companyerisme, cooperació, por, culpa, penediment, consol…

Representa una imatge d’un dia a dia que tenim molt associat als barris de la perifèria de les grans ciutats: blocs de pisos, tripijocs al marge de la llei, presència policial i vida al carrer. En aquest cas, és la Florida, a L’Hospitalet, allà on ha viscut i crescut Morad. Estem parlant d’un dels principals municipis del cinturó metropolità. És aquí, segons el relat convencional, on es concentra la classe obrera que fa funcionar la ciutat amb la seva força de treball.

A Morad no el coneixeran els teus pares, però sí la majoria d’adolescents del país. Nando Cruz explicava que el juliol del 2019 l’artista havia congregat a Razzmatazz 3 una bona colla de joves de 13 anys que el seguien fanàticament. Molts d’ells venien de Madrid. Crec que només es podia llegir com una bona notícia. Sabeu allò que es diu de la joventut, que no consumeix cultura? Doncs això, bullshit. El que no consumeixen és la cultura que voldrien els boomers.

Jo, aquest any, he començat a treballar de professor en un institut de Badalona. I quan en una de les primeres classes vaig treure el tema de la violència policial, un noi em va dir que sabia perfectament de què parlava gràcies a un vídeo que Morad havia difós per les xarxes durant el confinament. Una amiga, que aquest estiu ha fet un taller amb adolescents del Raval, també em va comentar que n’hi havien parlat. Són dues anècdotes que atorguen una altra llum al fet que el raper de L’Hospitalet fos seleccionat per sortir a Vevo DSCVR l’octubre del 2019. De cop, hi veig un pas de gegant que m’indica que a poc a poc alguna cosa està canviant.

Perquè sí, ens calen figures com Morad, els francesos PNL i el poeta danès Yahya Hassan, que va morir amb 24 anys aquest abril i havia sabut denunciar el racisme implícit en els sistemes d’acollida europeus. És trist, però encara necessitem que ens recordin les opressions que exercim cada dia els euroblancs. Com passa amb el masclisme i l’homofòbia, assumir que duem aquestes actituds incrustades al clatell és el primer pas per començar a transformar la realitat. Si no, ja sabem on ens porta la inèrcia. De fet, abans de Morad, altres haurien pogut ocupar el seu lloc. Ell mateix ho explica al primer episodi del més que recomanable programa Mixtape (de Goroka, una de les millors productores audiovisuals que conec).

De petit, Morad havia sortit en diversos videoclips d’artistes del barri que encara avui són referents per a ell. De fet, ell només acompanyava l’artista el dia que es va posar a rapejar i els que l’envoltaven van veure-hi el talent. No tenia cap intenció de dedicar-se la música ni ho creia possible. Però els seus vídeos van començar a córrer com la pólvora per Whatsapp.

Tot això em porta a uns artistes del meu poble que vaig descobrir aquest mateix any per aquesta via: Sofyou i El Darka. Un dia, vaig rebre un enllaç a un videoclip seu. Em vaig preguntar trenta vegades per què no sabia que existien si ja duien uns anys penjant vídeos a internet. Cap de les respostes possibles em va agradar. A tots els seus vídeos, el poble hi té un paper important. Surten sempre rodejats de la gent del barri. Entre ells, nens petits que potser algun dia revolucionaran el panorama. Fer la funció de referent no és cap broma. La seva també és la vida als blocs, però a 70 quilòmetres de la capital i en plena realitat rural.

Han batejat el col·lectiu com Los 2 Bloques, en una referència als coneguts pisos de Can Garcia, allà on vivia el meu pare quan va arribar de Badalona amb deu anys. Són edificis construïts els anys seixanta amb ciment aluminós que es troben en un estat de conservació obsolet. Porten dècades havent de ser enderrocats. Però l’art no l’enderroca una excavadora. El 17 de setembre van treure el seu últim vídeo: Risky.

Autor de este artículo

Microscopi, Adrià Plana

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

el setmanari musical #32, Charlie Cunningham - Singulars

El setmanari musical #32

Avui al setmanari musical: Singular, Festival de Jazz de Barcelona, Mutek, Samantha Hudson, Nicki Nicole, Adele i les millors novetats!

Lady Gaga i salut mental

It’s okay to cry (està bé plorar)

Què tenen en comú Lady Gaga, Kanye West, Taylor Swift, Residente o Kendrick Lamar? Tots són artistes mainstream, que arrosseguen milions de seguidors… Però a més d’això, han revelat en la seva música que pateixen o han patit problemes de salut mental.

Javiera Mena

El setmanari musical #31

Avui al setmanari musical: Mira.mov, IN-EDIT, Ciutat Flamenco, noves confirmacions del Cruïlla de Primavera, Amaia, Javiera Mena… i moltes novetats més! T’apropem l’actualitat músical per estar al dia!

El Primer Palau. Cristina Cordero Beltrán.

El Primer Palau: L’emoció del debut

Arrenca la 26a edició del cicle i concurs el Primer Palau, en què podreu sentir i acompanyar els joves genis de la música clàssica en el seu salt sobre l’escenari professional del Palau de la Música. Tot plegat, resulta una oportunitat magnífica per d’introduir-vos en el fantàstic món de la clàssica i presenciar alhora l’inici d’unes prestigioses trajectòries.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat