Nou Futurisme de Luigi Russolo segons Pixel de Stael

Pixel de Stael manipula el manifest futurista de Luigi Russolo per explicar-nos com el futurisme defectuós propi del segle XXI ha inspirat el seu primer àlbum ‘Nou Futurisme’.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

PUBLICIDAD

A vegades el millor és parar-se en sec i escoltar. Per això de tant en tant demanem als músics que s’expressin i que ens expliquin la seva història per ells mateixos. Sense guió, sense preguntes. Simplement els donem espai i ells parlen. Avui és el duet barcelonès, Pixel de Stael, els que ens presenten el manifest futurista de Luigi Russolo transmutat en el manifest del Nou Futurisme, títol del seu àlbum debut.

MANIFEST FUTURISTA DE LUIGI RUSSOLO

també conegut com “L’arte dei rumori”

 

Molt manipulat i renovat pel duet electrònic

 PIXEL DE STAEL 

(fent ús de Google Translate)

en ocasió del llançament del seu àlbum debut  Nou futurisme

Des del naixement del futurisme, la música va buscar i va assolir la potència i la força del SOROLL MECÀNIC, després amb els sintetitzadors i els ordinadors va amplificar el poder d’aquest so preocupant-se en conquerir l’oient amb efectes inaudits, patrons repetitius o aleatoris, jugant amb els canvis de velocitat i d’intensitat, generant atmosferes suggestives capaces fins i tot, d’alterar la psyche, manipulant la naturalesa mateixa del soroll.


Avui, el nou futurisme, complexitzant-se sempre més, busca les combinacions de sorolls que emanen dels defectes tecnològics. El soroll disfuncional dels dispositius de producció digital, coneguts i familiars a l’oïda de les noves persones-usuari acostumades a conviure i treballar amb una tecnologia cada vegada més complexa, autònoma, interconnectada i per tant, cada vegada més vulnerable i propensa al col·lapse. S’acosta així una mica més a la MÚSICA DE L’ERROR POPULAR, també coneguda com a «glitch-pop».


Aquesta evolució de la música futurista és paral·lela al desenvolupament de l’anomenat internet de les coses. Les falles dins el procés de digitalització del sistema-món han vingut per curtcircuitar la vida de les persones-usuari, i no només en les atmosferes fragoroses de les grans ciutats, sinó també al camp, que fins ahir, es caracteritzava pels sorolls mecànics funcionals i previsibles dels tractors. Avui la computerització de les eines anomenades «intel·ligents» ha creat tanta varietat i concurrència de dispositius i programes potencialment defectuosos que el soroll pur d’un tractor, mecànic, en la seva exigüitat i monotonia, ja no suscita emoció.


Per provocar i exaltar la nostra sensibilitat, el futurisme s’ha desenvolupat sempre al voltant de màquines cada vegada més sofisticades, arribant a introduir en la vida del compositor llibreries de sons inacabables i infinites formes de manipular-los mitjançant plugins i programes d’edició d’audio; els enginyosos trucs de producció inventats antany per atribolats enginyers de so en costosos laboratoris d’experimentació sonora han quedat immortalitzats avui per simuladors digitals d’ús intuïtiu, ecònomicament accessibles i sovint fins i tot gratuïts per a dispositius portàtils, preparant l’adveniment d’un nou futurisme basat en el soroll dels COL·LAPSES SISTÈMICS.


Aquesta evolució del soroll mecànic transmutat en cruixit per error de programari o fallada de sistema electrònic fins al moment era inconcebible. L’oïda d’un home del segle XX no hagués pogut suportar mai una conversa vídeo-telefònica amb errors de cpu, ram i problemes de latència derivats d’una mala connexió a internet o d’un defecte de compressió, cosa popular a la vida de les persones-usuari al segle XXI. En canvi, la nostra oïda avui es complau amb el col·lapse: educada per la nova vida digital altament disfuncional, és pròdiga en sorolls de fallades digitals diverses. No obstant això, no en té prou i reclama sempre emocions acústiques més i més intenses.


El NOU FUTURISME convida a aprofitar els errors immanents a la nova era digital per assolir l’èxtasi transmutant el so del col·lapse quotidià en música popular.


Travessem les modernes ciutats intel·ligents amb les orelles més atentes que els ulls i gaudim escoltant el cruixit de les pantalles electròniques fetes malbé, captem el brunzit de les antenes i els repetidors 5G coronant els arbres per compondre balades vitalistes, inspirem-nos amb el murmuri histèric dels patinets elèctrics de baix cost, gaudim amb la crepitació dels microxips ineficients, amb el trastornat missatge d’avís de la nostra app de missatgeria instantània, fruïm amb el grinyol de la nostra veu encallada en una videoconferència, amb els salts al buit d’un avatar de videojoc i fem música pop amb la confusió engendrada per noticiaris personalitzats mitjançant algoritmes.


Ens divertirem orquestrant junts dins la nostra IMAGINACIÓ l’esclat de les persianes elèctriques dels nous negocis «click & collect», les sacsejades de les portes domotitzades, les incongruències dels comentaris de la multitud a les xarxes socials, els balbucejos d’un polític pixelat i traduït automàticament, els sorpresius errors de la nova burocràcia digital, els diferents rugits dels nostres smartphones i els seus gadgets infinits, efusives i suggerents cacofonies de mòdems, robots casolans, impressores sense cable sense oblidar el sensual tartamudeig d’una assistent de veu amb veu de de rossa cibernètica.

Nou Futurisme de Pixel De Stael
Pixel de Stael

Autores de este artículo

Charco_Onda Playlist

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

Cine Nuria © Mireia Farrán

Cine Nuria: La sencillez nos representa

Cine Nuria, el dueto del Maresme formado por Fernando Herrero y Leo Rey, nos habla de su último EP ‘Año Luz’, de los primeros conciertos y de su inspiración musical. Descubre su pop fresco y luminoso y no te pierdas su próxima actuación en el FiM Vila-seca el próximo 8 de mayo.

MAVICA

Mavica: El contexto como punto de partida

Berlín pareció ser la candidata perfecta para Marta Casanova, aka Mavica, pero justo cuando llevaba cinco meses viviendo en la capital alemana una mala experiencia la llevó a componer ‘Fire’, el single por excelencia de su EP debut: ‘Gone’ (Hidden Track Records, 2019).

Tarta Relena - 'Fiat Lux' - © Duna Vallès i Clàudia Torrents

Tarta Relena: ¡Hágase la luz!

Marta Torrella y Helena Ros, Tarta Relena, andan ultimando los detalles de su gira que arrancará en el (a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles, el día 29 de junio. Conversamos con ellas, sobre su espectáculo y sobre ‘Fiat Lux’, el nuevo disco que aparecerá en septiembre.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat