La indústria musical explicada per elles

Què és el millor i el pitjor de la indústria musical? Eneida Fever (Fever Productions! / Houston Party), Adriana Alcover (ASACC), Meri Lane (Luup Records) i Mireia Badia (LCM Records / Warner), quatre dones amb un gran recorregut dins del sector, ens en parlen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
LEM 2021

PUBLICIDAD

Una indústria que, deixant de banda el 2020, genera més de 81.000 milions d’euros l’any a la Unió Europea segons Oxford Economics i que treballa amb una cosa tan única i potent com és la música pot resultar fortament atractiva i fascinant. Però, és tot tan bonic com sembla? Ho descobrim de la mà de quatre dones que, igual que les peces d’un engranatge, fan que la indústria musical sigui el que és.

La passió: un requisit indispensable

 

Música és sinònim de passió. La mateixa que va fer que aquestes quatre professionals de la indústria musical s’hi acabessin dedicant. Eneida Fever, directora de Fever Productions! i cap de premsa a Houston Party, explica que els seus inicis van ser com a fan i el que «va començar com un hobby» va acabar esdevenint la seva feina. L’inici de la cofundadora del segell Luup Records, Meri Lane, és força semblant. Era mestre a una escola, però «el cor em deia que apostés per la música i ara ja fa tres anys que només em dedico a això», explica.

Adriana Alcover, cap de premsa i comunicació a l’Associació de Sales de Concert de Catalunya (ASACC), en canvi, afirma que tot i que «sempre havia tingut clar que volia treballar a la indústria de la música» no va ser fins després de provar diferents feines que va decidir «tirar-se a la piscina» i entrar-hi de cap. Ara bé, si es tracta de passió, la Mireia Badia, label manager, promotora i cap de premsa a LCM Records i cap de producte a Warner, ho té clar: «no crec que ningú que es dediqui a això ho faci sense passió. És impossible».

Penjant d’un fil

 

Encara que cap de les dones entrevistades canviaria la seva feina, això no vol dir que tot siguin flors i violes, ja que aquest sector acostuma a generar molt desgast i a ser molt desagraït. «Es generen moltes enveges entre la gent» i aquesta, diu Mireia Badia, «n’és una de les pitjors parts». En la mateixa línia, la cap de Fever Productions! afegeix que, si en lloc de generar tanta competència «féssim una mica més d’equip entre tots, potser les coses anirien millor». 

Però n’hi ha un altre aspecte que, si es parla d’indústria musical, no es pot obviar i és la precarització del sector. «En aquest país ser artista no es considera un ofici«, lamenta la cap de premsa d’ASACC, Adriana Alcover. I és que, «dedicar-se a la cultura no vol dir que sigui un a més a més», afegeix  la Meri Lane, a qui encara hi ha cops que quan explica a què es dedica li pregunten que què més fa. Totes dues critiquen que mai s’hagi fet res per donar suport a aquesta indústria. Per a elles, l’origen d’aquesta situació és la manca d’educació cultural.

«A les escoles es cultiva molt poc la sensibilitat cap a la cultura: la música, l’art plàstic… són assignatures que ningú es pren seriosament i aquesta mentalitat es trasllada avui dia», apunta la Meri, que recorda que, quan va dir als seus pares que es volia dedicar a això, tot i que li van donar suport, no van poder evitar preguntar: «però ja podràs viure d’això?». Malauradament, fins que «no es facin unes polítiques adequades per professionalitzar la cultura en tots els sentits», com reclamen la Meri Lane i l’Adriana Alcover, la cultura seguirà «penjant d’un fil».

El gran repte: desconnectar

 

Treballar del que t’apassiona és un dels grans luxes de la vida. No obstant això, a la indústria musical «acabes fent més hores que un rellotge«, diu l’Eneida Fever, que assegura que compaginar la vida laboral amb la vida familiar és dificilíssim i que més d’un cop ha acabat cremada a l’hora d’intentar-ho: «molts cops he hagut de treballar fins a la una del matí, un cop les nenes s’han posat a dormir».

La Mireia Badia encara va una passa més enllà i afirma que «la conciliació no existeix«. Per a ella un missatge no contestat és «una entrevista no tancada o el fet de quedar malament amb algú». Per això, assegura que costa tant parar i trobar els moments d’esbarjo. Totes dues lamenten que és un sector on tard o d’hora t’acabes cremant. I és que, amb aquesta feina, trobar temps per un mateix pot ser tot un repte.

La Meri Lane assegura que fa anys «no podia desconnectar sense sentir-me malament«. Fins i tot, en algun moment es va arribar a desil·lusionar: «he passat èpoques d’estar molt cremada o estressada i de perdre la mirada de per què m’estava dedicant a això». Això de cremar-se és una cosa que va amb el tipus de feina, per tant, també afecta els homes. Però «és un tema que sempre ha sortit parlant amb dones, potser també perquè els homes poden estar al pou i no t’ho diuen, per aquesta masculinitat fràgil els hi costa admetre-ho», raona la Meri Lane.

Qüestió de gènere

 

A alguns departaments «la representació femenina és pràcticament anecdòtica i a les posicions directives és totalment irrisòria», lamenta Alcover. «Tenint en compte que les dones en l’àmbit universitari som la majoria hi ha alguna cosa que falla», conclou. Així doncs, no reclamen cap altra cosa que no sigui la igualtat, «que ens tractin igual, que cobrem el mateix, que treballem el mateix i que se’ns valori de la mateixa manera«, reivindica l’Adriana. Són d’aquelles coses que tant a la indústria musical, com a la societat en sentit ampli, encara no hem aconseguit superar.

«Encara hi ha vegades en què no et prenen seriosament» o «que has de demostrar més pel simple fet de ser dona», diuen la Mireia i l’Adriana, respectivament. La Meri va en la mateixa línia: «sentim més pressió, suposo que perquè sempre hem hagut de demostrar que som vàlides i que nosaltres podem. Els homes en canvi, no viuen sota aquesta lupa de ser considerats menys”. La Mireia afegeix que «la gent tampoc entén que si tens un fill marxis de viatge per feina. En canvi d’un home sí que ho entenen. La meva parella ha marxat de viatge i ningú ha dit res, però quan he de marxar jo, sempre em pregunten ‘i el nen?!'».

L’Eneida, per l’altra banda, explica que mai s’ha trobat amb cap problema ni amb cap barrera pel fet de ser dona, dins de la indústria. «He fet sempre el que he volgut sense plantejar-me si entrava en un món d’homes o en un món de dones«. Assegura que sempre li ha sigut igual si el directiu de torn amb qui havia de parlar era un home o una dona, «veia una persona, veia un professional independentment del sexe». I és que així és com hauria de ser, no?

Imagen de portada © Carmen Grisolía

Autora de este artículo

EGE, Carlos Gasca

PUBLICIDAD

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

El setmanari musical. Sónar. Holly Herndon. © Andres Manon

El setmanari musical #29

En el setmanari musical de hoy hacemos un repaso a los festivales de otoño (BIME, Sónar, Black Music Festival y Petit Camaleons) y a las novedades nacionales (Alizz y C Tangana) e internacionales (Lady Gaga y Tony Bennett), ¡entre muchas otras novedades!

Yoko Ono no tuvo la culpa, por Anabel Vélez

La culpa de todo no la tiene Yoko Ono

Harta de tanta crítica absurda contra las mujeres por el simple hecho de ser mujeres o por haberse casado con músicos conocidos, esta semana Anabel Vélez le dedica una oda a Yoko Ono. Alabada sea.

El setmanari musical. Olivia Rodrigo MTV Awards

El setmanari musical #28

En el setmanari musical de hoy: LEM Festival 2021, MTV y Olivia Rodrigo, 53 Festival Int. de Jazz de Barcelona, Comando Suzie, Albert Pla, BAM y mucho más.

IN-SOMNI. CRIM. Foto © Eric Altimis

In-Somni 2021: Fugint de la senzillesa

El 18 i el 19 de setembre el festival In-Somni celebrarà la seva 18a edició al parc de la Coope, a Sarrià de Ter. Parlem amb Jaume Massaguer, director del festival, per descobrir com encaren aquesta edició pandèmica i els concerts que no ens podrem perdre.

El setmanari musical #27

El setmanari musical #27

Hoy en el setmanari musical: Rigoberta Bandini, la huelga del ocio nocturno, los Sparks, el retorno de ABBA, Drake, El Petit de Cal Eril, Leiva… Una lectura ràpida a l’actualitat musical per estar al dia!

El setmanari musical #26. Charlie Watts

El setmanari musical #26

Hoy en el setmanari musical: Charlie Watts, Posidònia Fest, Lorde, Bonitx, Les Nits d’Acústica, Sons del Món, Aiala, SZA i Xavi Mercadé. Una lectura ràpida a l’actualitat musical per estar al dia!

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat