Parla’m de les teves cançons per Tik Tok

Olivia Rodrigo i Feral són dues artistes que han començat a utilitzar Tik Tok per explicar històries al voltant de les seves pròpies composicions i han aconseguit així viralitzar-les
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
LEM 2021

PUBLICIDAD

Com que soc milenial i em vaig fent gran, necessito tenir zoomers de referència que em posin sobre la pista d’allò que passa. Un d’ells és el meu cunyat i, a través dels seus stories d’Instagram, per exemple, he descobert coses ben interessants que, si no, m’haurien passat per alt. L’última ha estat el fenomen de drivers license d’Olivia Rodrigo i Tik Tok.

Si feu una cerca ràpida a Google, trobareu desenes d’articles que parlen del pes que pot arribar a tenir Tik Tok per a la indústria musical. De fet, ja hi eren quan l’aplicació es deia Musical.ly. Parlen del potencial que té per viralitzar cançons quan els usuaris comencen a utilitzar-les en massa per fer els seus balls, sincronitzacions labials o actuacions. És fàcil comprovar-ho.

A Spotify, el grup sabadellenc de música urbana 31Fam, té dos temes amb infinites més reproduccions que els altres. Un d’ells és Sincero, amb 7,5 milions, i hi ha un fragment amb el qual topo constantment quan navego per Tik Tok (faig servir la primera persona perquè sé que l’algoritme pot oferir coses molt diferents en funció dels interessos que t’atribueixi): “On vas tan bonica? Si et mous així al meu llit, ets pura dinamita”, canta Kid Pi. El mateix passa amb Valentina, amb 8,6 milions. Dedueixo que, en bona part, l’èxit ve dels balls de Tik Tok.

Però el cas d’Olivia Rodrigo és diferent. El mèrit, aquí, no és haver-se colat en balls de tercers, sinó presentar directament la cançó amb una narrativa totalment genuïna i innovadora. Ja ho havia fet el 16 d’agost de 2020 amb All I Want. Al vídeo hi surt ella amb la mirada perduda mentre es menja un tros de pastís. En un missatge sobreposat, hi llegim: “you think u can hurt my feelings? I wrote this song”. Onze milions de likes i 224 milions de reproduccions a Spotify.

Olivia Rodrigo era coneguda fins llavors pels seus papers en sèries de Disney Channel, però aquest fet suposava un salt endavant i un canvi d’audiència. En definitiva, preparava el terreny per aquesta magnífica drivers license, publicada el gener. Aquesta vegada, però, ens explica una història sencera. Diu, més o menys, això: “Hola, soc l’Olivia. Potser em coneixes de High School Musical o per la cançó que vaig escriure per a la sèrie, All I Want. Sigui com sigui, fa sis mesos em vaig treure el carnet de cotxe i vaig penjar una foto a Instagram dient com de contenta estava per poder conduir pels carrers del meu barri. Em vaig asseure al piano i vaig pensar que l’experiència podria donar de sí una bona cançó. La vaig escriure. La vaig penjar a Instagram i a la gent li va encantar. També va agradar al meu productor i vam decidir convertir-la en una cançó de veritat. Fins i tot vam posar-hi sons del cotxe de la meva mare. I vam fer les fotos per a portada del single. Ha sortit avui. Ja és número 4 a itunes i, per cert, l’estàs escoltant ara mateix”. El resultat són 9 milions de likes i 417 milions de reproduccions. És una animalada.

Uns dies després, una altra cantant, amb uns números molt menors, Feral, feia una cosa semblant amb la seva cançó de 2019 Fuck the Bourgeoise. Una altra vegada, el més important era explicar una història. En aquest cas, el relat comença quan l’artista, amb 16 anys, va iniciar una relació amb el fill d’un CEO multimilionari. És fascinant. Espero que aquest sigui només l’inici d’una nova manera de relacionar-nos amb els artistes. Jo estic disposat a escoltar-los.

Imagen de portada © Erica Hernández

Autor de este artículo

Barcelona Guitar Trio & Dance

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

El setmanari musical. Sónar. Holly Herndon. © Andres Manon

El setmanari musical #29

En el setmanari musical de hoy hacemos un repaso a los festivales de otoño (BIME, Sónar, Black Music Festival y Petit Camaleons) y a las novedades nacionales (Alizz y C Tangana) e internacionales (Lady Gaga y Tony Bennett), ¡entre muchas otras novedades!

Yoko Ono no tuvo la culpa, por Anabel Vélez

La culpa de todo no la tiene Yoko Ono

Harta de tanta crítica absurda contra las mujeres por el simple hecho de ser mujeres o por haberse casado con músicos conocidos, esta semana Anabel Vélez le dedica una oda a Yoko Ono. Alabada sea.

El setmanari musical. Olivia Rodrigo MTV Awards

El setmanari musical #28

En el setmanari musical de hoy: LEM Festival 2021, MTV y Olivia Rodrigo, 53 Festival Int. de Jazz de Barcelona, Comando Suzie, Albert Pla, BAM y mucho más.

IN-SOMNI. CRIM. Foto © Eric Altimis

In-Somni 2021: Fugint de la senzillesa

El 18 i el 19 de setembre el festival In-Somni celebrarà la seva 18a edició al parc de la Coope, a Sarrià de Ter. Parlem amb Jaume Massaguer, director del festival, per descobrir com encaren aquesta edició pandèmica i els concerts que no ens podrem perdre.

El setmanari musical #27

El setmanari musical #27

Hoy en el setmanari musical: Rigoberta Bandini, la huelga del ocio nocturno, los Sparks, el retorno de ABBA, Drake, El Petit de Cal Eril, Leiva… Una lectura ràpida a l’actualitat musical per estar al dia!

El setmanari musical #26. Charlie Watts

El setmanari musical #26

Hoy en el setmanari musical: Charlie Watts, Posidònia Fest, Lorde, Bonitx, Les Nits d’Acústica, Sons del Món, Aiala, SZA i Xavi Mercadé. Una lectura ràpida a l’actualitat musical per estar al dia!

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat