Rodrigo Cuevas: Agitador folklòric

L’artista asturià va presentar al Palau de Música Trópico de Covadonga, l’espectacle basat en les cançons del disc «Manual de Cortejo» (Aris Música, 2019). Una exhibició d’art, humor i reivindicació que ofereix al públic una experiència inoblidable i inclassificable.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Hidden Track Records

PUBLICIDAD

Folklore, electrònica, sensualitat i una posada en escena carregada d’elements vintage, humor, videoprojeccions i danses contemporànies. Així presentava Rodrigo Cuevas Trópico de Covadonga en la programació del Festival Tradicionàrius i el cicle Palau Fronteres. Un espectacle que es planteja com un cançoner popular contemporani on l’artista trenca amb els estereotips parlant sobre el passat, la justícia, la bellesa i la llibertat sexual. Sens dubte, un dels artistes més inclassificables del moment.

Tròpic imaginari

 

Trópico de Covadonga és un tròpic inventat per l’artista que toca Astúries, però que dóna la volta al món. Rodrigo Cuevas ho defineix com un lloc imaginari en el qual ens trobarem cada cop que participem en un ball popular o que cantem una cançó tradicional. La música d’arrel i l’amor per la tradició és la banda sonora d’aquest tròpic, on per entrar-hi hem de seguir unes simples instruccions: «estar atentas, relajaros, escuchar y estaréis dentro», deia l’artista.

Rodrigo Cuevas va viure en primera persona la música tradicional quan va anar a viure a un petit poblat de Galícia, on segons ell va sentir una autèntica revelació. Ara, de gira per tot el país, fa arribar a tot el públic aquesta música, de vegades oblidada i col·lapsada pel mainstream. El Palau va entrar de ple al Tròpic amb el tema Xiringüelu, un ball popular asturià. Abans de començar, però, Cuevas va posar al públic a fer exercicis de sòl pelvià al ritme de la música i a cantar la tornada del tema en asturià, «saldréis con el C1 de asturiano, ya veréis».

Entre la tradició i l’electrònica

 

Rodrigo Cuevas és un espectacle i un artista de cap a peus. La seva música camina entre la tradició i l’electrònica i des d’una estètica queer. Vestit amb una montera, una faixa i uns esclops, l’artista presenta una proposta totalment experimental i innovadora que permet portar la música tradicional més enllà del seu hàbitat natural. Aquesta fusió es veu reflectida en el quartet que l’acompanya on escoltarem des d’una guitarra elèctrica o un pandero quadrat per Rubén Bada; Tino Cuesta als sintetitzadors i a l’acordió; Mapi Quintana al contrabaix i al pandero quadrat, i a les percussions Juanjo Díaz. Una fusió sonora increïble que podem escoltar als temes més electrònics com Ronda de Robledo de Sanabria, A galán tiene que ser en el baile o Arboleda bien plantada.

Justícia poètica

 

Rambalín i Vaqueiras van ser els temes més reivindicatius del concert. Rambalín està inspirada en la història de Rambal, un jove homosexual en l’època franquista que va morir assassinat. Rodrigo Cuevas rendeix homenatge amb un so íntim acompanyat amb l’acordió, la guitarra i el contrabaix. És la cançó més sentimental i que més toca a l’artista, ja que d’alguna manera ell també ha tingut una vida condicionada per la seva identitat sexual. Vaqueiras parla de Mire la Miruxiana, despreciada per tot el seu poble per negar-se a pagar el salari al seus amos. Tal com deia Cuevas, va voler escriure aquestes cançons com a justícia poètica, ja que no van tenir una justícia real. Tot el Palau l’aplaudia dempeus.

Com a sorpresa, Rozalén va sortir a l’escenari per cantar a duo el fandango Muerte en Motilleja, un tema que parla sobre la mort i el llegat que deixem un cop hem desaparegut. Com a bis, Cuevas, Rozalén i el quartet van cantar a cappella unes coples improvisades plenes d’humor al tema Rumba de A Estierna. Van marxar de l’escenari ballant i cantant amb el públic dempeus sense parar d’aplaudir. Una ovació llarga i històrica per un artista sorprenent i imprescindible.

Rodrigo Cuevas. © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas | © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas. © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas | © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas. © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas | © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas. © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas | © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas. © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas | © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas. © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas | © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas. © Aitor Rodero
Rodrigo Cuevas | © Aitor Rodero

Autores de este artículo

Aitor Rodero

Aitor Rodero

Antes era actor, me subía a un escenario, actuaba y, de vez en cuando, me hacían fotos. Un día decidí bajarme, coger una cámara, girar 180º y convertirme en la persona que fotografiaba a los que estaban encima del escenario.

Halley Records

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

The Cat Empire. Foto © Mario Olmos

The Cat Empire: figura de consens

Els australians The Cat Empire fan un doble sold out a Barcelona, confirmant el seu idil·li amb els seus fans a Catalunya, i tancant la gira europea que els ha portat a Amsterdam, Londres, Brixton i Madrid.

Paul Weller toma la Razzmatazz

Paul Weller toma la Razzmatazz para presentar su último disco, aunque el concierto también tuvo momentos remember de sus años con The Style Council.

concert-ile-cruïlla-de-tardor-sala-apolo-barcelona-qualsevol-nit

iLe: Emoción

Concierto inaugural del ciclo Cruïlla de Tardor amb iLe, cantante y corista de Calle 13, que ha tenido lugar en la sala Apolo de Barcelona.

Triángulo de Amor Bizarro. © Víctor Parreño

Triángulo de Amor Bizarro: Cura nuestros corazones

El concierto del cuarteto gallego Triángulo de Amor Bizarro, dentro del ciclo Nits del Coliseum en Barcelona, fue un despliegue espectacular de toda su ruidosa carrera que (casi) se sintió como un concierto de los de antes.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat