Després d’uns quants mesos d’hibernació i letargia, ja es veuen més a prop que lluny els raigs de sol que ens donaran la vida que tant necessitem. Aquestes llums són, per descomptat, concerts. I la resplendor ens apunta a Sant Feliu de Guíxols. Tot acariciant una esperada tornada a la normalitat de la música en viu, Porta Ferrada encara una edició “amb el compromís de voler ser una mena de teràpia per sortir de la rutina d’aquest any”. Aquestes són les paraules de Sergi Rosselló, corresponsable d’aquest festival i directiu de la promotora (The Project) que l’organitza.
En l’edició d’enguany, que anirà des del 9 de juliol fins al 21 d’agost, el festival compta amb un total de 38 espectacles per a tots els gustos musicals. Des de el pop ensucrat de l’italià Zucchero, passant per les cançons tel·lúriques del cantautor de Solsona Roger Mas i la Cobla Sant Jordi o fins i tot, el duende flamenc de la Rosario. Aquesta teràpia de què parlava no només es produirà gràcies a la música en viu: “hem ampliat l’espai del Village perquè el Porta Ferrada sigui el punt de trobada d’aquest estiu per a tothom, ja que els assistents podran estar allà tant abans com després dels concerts”. Tres o quatre hores de gaudir, gaudir i gaudir. Sona bé, oi? Però quin concert s’adapta més a tu? A continuació fem un recull dels sis concerts imprescindibles:
Sílvia Pérez Cruz
La veu de Sílvia Pérez Cruz és sens dubte un dels tresors que tenim a Catalunya. L’octubre de 2019 va enregistrar un disc en directe amb el pianista Marco Mezquida al Blue Note de Tòquio, i l’octubre passat va publicar Farsa (género imposible), un àlbum amb cançons que han estat compostes dialogant amb altres disciplines artístiques com la dansa, el teatre, el cinema o la poesia. Per altra banda, la cantant empordanesa va estrenar fa pocs mesos Abril 2020 al Festival Jazz de Barcelona, un espectacle nascut arran de temes que va compondre durant el confinament i que aquest estiu desembarca a Sant Feliu de Guíxols el 17 de juliol. En aquest projecte, Sílvia Pérez Cruz teixeix noves complicitats amb músics emergents del país i homenatja un altre abril històric: el de la Revolució dels Clavells a Portugal l’any 1974.

Iván Ferreiro + Xoel López
En aquesta ocasió són dos gallecs de l’escena indie espanyola que coprotagonitzaran en exclusiva per al Porta Ferrada La Noche Atlántica. Iván Ferreiro ha forjat una carrera en solitari després de la dissolució de Los Piratas fa 18 anys: l’espectacle Cuentos y Canciones és un recorregut per la seva biografia a base d’històries, versions i les seves composicions, on explica com van néixer algunes d’elles, en un format híbrid entre concert i storyteller. Per la seva banda, Xoel López, ex-membre de de la formació pop Deluxe, va publicar el novembre passat el seu quart disc en solitari, Si mi rayo te alcanzara, on explora noves sonoritats. Els podreu veure en un concert doble el 5 d’agost

Bad Gyal
Tot i la seva joventut, Bad Gyal ha anat conquerint mercats arreu del món reivindicant-se com una artista sense pèls a la llengua i feminista. Es diu Alba Farelo i és una de les exponents més importants del dancehall, el reggaeton, el trap i el hip hop a casa nostra. Comparteix segell amb artistes de la categoria de Madonna o Lady Gaga, i ha fet gira per Europa, Àsia i els Estats Units. Aquesta vegada debuta al Porta Ferrada el 7 d’agost amb Bad Gyal Soundsystem, un espectacle de twerking, piruetes i ritmes trepidants que ha revolucionat sales i festivals del món sencer.

Pau Vallvé + El Petit de Cal Eril
La suma d’aquests dos artistes en un programa també doble i irrepetible al Guíxols Arena promet. Pau Vallvé va publicar el setembre passat La vida és ara, un disc que va gravar durant el confinament al seu estudi ell sol amb els instruments que tenia i que parla de canviar d’etapa i fer-se gran. Des de Ponent, El Petit de Cal Eril traurà nou disc a la tardor i de moment ja ens n’ha deixat un tastet amb la publicació del single Cauen les estrelles i més recentment, en italià, Non tornerai. En resum, un doblet de creativitat desbordant amb una posada en escena espectacular que podreu gaudir el 15 d’agost.

Maria Arnal i Marcel Bagés
Després de l’aclamat 45 cerebros y 1 corazón, Maria Arnal i Marcel Bagés van publicar al març nou disc, CLAMOR, un àlbum més electrònic que redimensiona el concepte de tradició i de la música d’arrel, i parla de la capacitat de transformació i adaptació de l’ésser humà en un món cada vegada més vulnerable. Acompanyats per David Soler i l’inspirador duo vocal Tarta Relena, el duet torna al Porta Ferrada el 17 d’agost amb una posada en escena d’impacte i ple de missatges colpidors.

Vetusta Morla
Vetusta Morla seran els encarregats de clausurar la 59a edició del Porta Ferrada el 21 d’agost. La formació madrilenya d’indie-rock va fer una transformació de les seves pròpies cançons en la publicació del seu últim disc: va repescar les cançons de Mismo sitio, distinto lugar (2017) per reinterpretar-les, transformar-les i fer-ne un nou àlbum, MSDL (Canciones dentro de canciones). D’aquesta manera, han volgut posar èmfasi en la idea que les cançons són organismes vius en constant canvi que evolucionen, muten i amplien els seus significats amb el transcurs del temps, i que a l’interior de cada cançó n’existeixen d’altres.

Autor de este artículo
