La cultura és el despertar de l’home, deia María Zambrano, i és que l’art permet entendre la cultura i la societat en la qual vivim. Els éssers humans som un món en nosaltres mateixos i això fa que la profunditat de les nostres reflexions siguin incommensurables, així com el que som capaços de crear. Aquest article busca reflexionar sobre la diversitat cultural com una forma d’enriquir-nos de forma individual, però també col·lectiva, ja que la cultura és transversal, fruit de les nostres lectures, viatges o experiències. L’acció de cultivar també comporta cuidar, per això creiem necessari ampliar horitzons i explorar terrenys sobre els quals no solem caminar, per tal de no morir en l’immobilisme cultural. La música és quelcom viu, per tant, està en contacte directe amb altres produccions artístiques com el cinema, les sèries, els llibres o els videojocs.
Per aquesta raó plantegem un recull d’algunes de les propostes més destacades del primer trimestre de l’any pertanyents a diferents categories culturals, per tal de proporcionar una col·lecció transversal i diferent.

Biblioteca Studio Ghibli: Nicky, la aprendiz de bruja (Ed. Héroes de Papel)
Mireia Mullor
L’editorial Héroes de Papel proposa la revisió duta a terme per Mireia Mullor del clàssic de Eiko Kadono i de les il·lustracions d’una de les llegendes de l’animació japoneses, Hayao Miyazaki, en un llibre publicat el passat mes de febrer.
Aquest llibre s’enclou en la col·lecció Biblioteca Studio Ghibli, la qual busca ser un homenatge a la filmografia de l’emblemàtic estudi japonès. Mireia Mullor tracta la impremta de la novel·la i pel·lícula més de vint anys després de la seva publicació, com aquesta història d’una bruixa de tretze anys que abandona el seu poble per independitzar-se a la gran ciutat pot continuar essent tan present en els nostres dies. Els temes com el burnout, enyorar a la família o les inseguretats personals són completament identificables amb l’actualitat social i cultural, per això val la pena veure com aquest personatge surfeja la realitat voraginosa.


Hogwarts Legacy
Avalanche Software
El passat 10 de febrer el videojoc Hogwarts Legacy per fi va veure la llum després d’anys d’espera i és que l’estudi de desenvolupament de videojocs Avalanche Software va anunciar que aquesta experiència immersiva veuria la llum el 2021, però finalment ha estat dos anys després.
Hogwarts Legacy està ambientat a finals del s. XIX i segueix a un estudiant que comença el cinquè curs en l’escola de màgia més famosa del món. El jugador haurà de completar les seccions de la guia atorgada pel mateix Ministeri de Màgia, per tal de guanyar informació i punts d’experiència i, així, poder resoldre l’“antic secret que amenaça de destrossar el món màgic” que està relacionat amb la capacitat per manipular una antiga màgia oblidada.
Aquest videojoc és perfecte pels nostàlgics de la famosa saga literària i fílmica de Harry Potter, però també per aquells que els agradin les experiències fantàstiques, ja que de la saga embrionària només se’n conserva el món en què s’adscriu.


Dungeons & Dragons: Honor entre lladres
Dir: John Francis Daley, Jonathan Goldstein
A finals d’aquest mes de març es va estrenar Dungeons & Dragons: Honor entre lladres, una de les produccions més esperades de l’any. La pel·lícula és una adaptació del famós joc de rol Dungeons & Dragons creat l’any 1974. En aquesta entrega la premissa és que un lladre encantador i un grup d’aventurers llegendaris s’uneixen per tramar un robatori increïble, per tal d’aconseguir una relíquia perduda, però el seu pla falla estrepitosament quan es topen amb la gent equivocada.
Actors i actrius com Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Hugh Grant o Daisy Head són alguns dels rostres que es podran veure en la nova adaptació que promet ser una de les pel·lícules més taquilleres de l’any, la qual estarà disponible a les sales de cinema fins al pròxim 10 d’abril.
La fama del fenomen Dungeons & Dragons s’ha tornat intergeneracional gràcies a l’aparició del joc en sèries com Stanger Things o Riverdale, les quals tenen un públic majoritàriament jove a qui ha convençut de ple la revolució de D&D. Us ho perdreu?


Swarm (Amazon Prime Video)
Dir: Childish Gambino
La plataforma de streaming Amazon Prime Video estrenava al 17 de març la nova miniserie de moda, Swarm de Donal ‘Childish Gambino’ Glover, la qual s’ha rodat en 35 mm i segueix la línia de l’aclamada sèrie Atlanta (2016), encara que és un projecte independent.
La sèrie inicia amb la relació de dures germanes, Dre (Dominique Fishback) i Marissa (Chloe Bailey), les quals viuen juntes i són fanàtiques de Ni’Jah, la qual emula a Beyoncé, però la trama se centra en la tímida i estranya Dre, perquè exploren la personalitat del fenomen fan, mitjançant una trama de serial killer hilarant. Aquesta és una sèrie d’horror conduïda a través de la comicitat morbosa i efectes surrealistes que convertiran a la protagonista en un personatge moralment corromput.
El projecte inclou aparicions de diferents personalitats de Hollywood, entre les quals, l’estel·lar Billie Eilish de qui veurem una faceta de l’artista fins ara desconeguda.

Autora de este artículo
