En ple segle XXI les desigualtats entre homes i dones són evidents i visibles a tots els nivells de la societat. Aquest fet pren especial rellevància quan parlem d’una indústria que anualment mou grans quantitats econòmiques, la musical. Bona mostra d’això, és que avui dia, més de la meitat de cartells de festivals catalans estan encapçalats per grups masculins i les dones i els grups femenins tenen poca presència dalt dels escenaris.
Durant aquests darrers anys, les dones s’han anat fent un espai en aquesta indústria i cada vegada més, els grups femenins tenen un ressò mediàtic i social més gran. És el cas de Roba Estesa, un grup de música format per vuit noies, la majoria del Camp de Tarragona, que aquest any han publicat el seu segon disc oficial. Amb Descalces (Coopula, 2016) i Desglaç (Coopula, 2018), volen reivindicar aquesta lluita envers les desigualtats entre els dos gèneres i, a través de la col·lectivitat, inciten a l’empoderament de la dona i de la seva alliberació.
La nit és nostra, un documental sobre Roba Estesa és una peça audiovisual d’uns 30 minuts a través de la qual es pretén divulgar aquesta lluita combinant música amb material audiovisual i així difondre el seu missatge a un públic més ampli. El documental s’estructura en quatre grans blocs: en la primera part s’hi poden veure imatges de la manifestació del 8 de març en motiu del Dia Internacional de la Dona a Tarragona, acompanyades de declaracions d’algunes de les integrants del grup envers aquest tema. Posteriorment, el documental es centra en l’àmbit musical i en Roba Estesa, de manera que podem veure-les al seu local d’assaig mentre preparen els últims detalls previs al primer concert d’inici de gira. Fent un salt en l’espai i en el temps, ens traslladem a la Sala Salamandra de l’Hospitalet de Llobregat on tenen previst fer el seu primer concert amb Desglaç. És aquí on podem veure el canvi d’energia, de vestuari i d’adrenalina entre els assajos i el concert pròpiament dit, amb la Salamandra plena de gom a gom i inundada de cants del públic.
La nit és nostra és el títol de la primera cançó del nou disc i fa referència al lema feminista derivat del poema de Maria Mercè Marçal Cançó de fer camí.
En el documental s’hi veu un grup de joves amb talent, crítiques amb les desigualtats socials existents i que volen reivindicar els seus drets com a dones i com a persones. Al mateix temps que també apel·len a l’empoderament femení i volen demostrar que amb esforç i constància es pot arribar allà on et proposis.
La nit és nostra, un documental sobre Roba Estesa és un documental realitzat per cinc alumnes de comunicació audiovisual de la Universitat Rovira i Virgili com a treball de fi de grau. Una d’elles és Marta Torrens Camprubí i també es la persona que signa aquest article.
Autores de este artículo