Omara Portuondo, una de les grans veus de la música cubana, va protagonitzar un moment inesperat dimecres passat en el seu concert al Palau de la Música. A punt de complir els 94 anys, Portuondo era el centre d’atenció d’una nit especial que havia de ser un homenatge a la seva llegendària trajectòria, però la vetllada va prendre un gir inesperat quan la cantant va patir un desmai en plena actuació.
El concert va iniciar amb la clàssica Quizás, quizás d’Osvaldo Farrés, en què Omara va començar a mostrar signes de desorientació que van continuar presents a Dos gardenias i Lágrimas negras, les quals no va poder interpretar i va deixar de cantar sobtadament. Amb l’ajuda de dos membres de la seva orquestra, Portuondo va ser portada fora de l’escenari, mentre el públic observava amb preocupació. L’Orquestra Failde va continuar amb el concert, però des del principi va quedar clar que alguna cosa no anava bé.
En un comunicat publicat recentment, el fill i mànager d’Omara Portuondo, Ariel Jiménez Portuondo, demana disculpes al públic per les incomoditats causades pel problema de salut de la seva mare. Aclareix que l’artista “està bé” i sota “la supervisió” del metge personal que els porta acompanyant des de fa més de vint anys. També ha aprofitat per anunciar que, arran d’aquest incident, han decidit que Omara es retiri definitivament dels escenaris. L’anunci oficial es farà durant la seva pròxima actuació a Budapest, aquest diumenge, on rebrà un homenatge per part de l’Orquestra i del públic assistent.
Ethiel Failde, director de l’orquestra, va voler aclarir que la decisió d’actuar havia estat totalment d’Omara. “Sempre ha dit que vol morir sobre l’escenari”, va explicar, defensant la determinació de la cantant, que malgrat tot havia volgut ser allà, amb el seu públic. Unes paraules que van generar inquietud entre els assistents, molts d’ells indignats per la situació, expressant queixes i preocupacions pel seu estat de salut.
L’artista Mayte Martín, que va presenciar el succés, s’ha pronunciat a les seves xarxes socials, lamentant el que considerava una falta de sensibilitat cap a la salut d’una figura tan emblemàtica i d’edat avançada. En la seva publicació, Martín afirma que, prèviament, l’artista cubana “no va deixar de tremolar”: “Feia un gest de negació cada cop que un membre de l’orquestra li posava el micro a la boca perquè continués cantant”. L’artista ha expressat la seva protesta pel tracte que va rebre Portuondo en aquell moment, demanant més respecte i consideració per a artistes d’aquesta envergadura i edat.
Aquest incident ha precipitat la retirada definitiva d’Omara Portuondo dels escenaris. Amb més de set dècades de carrera, la seva figura és un referent inqüestionable de la música cubana i llatina. Des dels seus inicis als anys 50 amb el quartet Las D’Aida, fins a la seva consagració internacional amb el projecte Buena Vista Social Club, la seva veu ha ressonat per tot el món, portant la música cubana a un públic global. La seva passió i la seva manera d’entendre la vida quedaran com un record viu en el cor de tots els que han gaudit de la seva música durant tants anys.
Imatge de portada Omara Portuondo © Carlos Pericás
Autors d'aquest article