Mar Pujol: “Sempre m’ha agradat aquest valor de la paraula, el poder que pot tenir”

Parlem amb Mar Pujol, artista emergent del Lluçanès que promet deixar empremta, sobre el seu nou disc ‘Cançons de Rebost’ (Hidden Track Records, 2024).
Banner MOVES Horizontal

PUBLICIDAD

Mar Pujol és l’últim fitxatge de Hidden Track Records. Després d’un primer disc autoeditat, Trepa (2022), torna amb Cançons de Rebost, deu cançons en les quals la jove cantautora troba i poleix el seu so propi. Em trobo amb l’artista de folk-pop a la terrassa d’una cafeteria, seiem, i començo a gravar.

Ja fa gairebé un mes de la publicació del disc. Com ha estat la rebuda?

Ha sigut molt guai. Crec que a la gent li ha agradat, m’han felicitat molt, i el disc ha arribat a moltes més persones de les que m’imaginava. Senta molt bé això, et dóna molts ànims per a continuar endavant.

Mar Pujol © Marina Tomàs
Mar Pujol © Marina Tomàs

Ara estàs sota un segell discogràfic, Hidden Track Records. Quines diferències has notat amb el procés de creació de Trepa, fa dos anys, que va ser autoeditat?

Ha sigut molt diferent. Els tempos estaven més marcats, i m’he sentit super acompanyada en tot moment. De cop s’han relegat a altres persones feines que abans havia de portar jo sola, i en aquest sentit ha sigut tot molt còmode. També ho he notat en els llocs on ha arribat Cançons de Rebost, ha tingut molt més ressò gràcies al poder de distribució del qual disposa un segell discogràfic.

Mai saps on et portarà la vida i què voldràs fer en el futur, però de moment el que m’agrada més és la utilització de pocs elements ben triats.

Has fet el disc de la mà de Jordi Matas, que fa res ha treballat amb grups tan importants com ara Big Thief. Com ha sigut aquesta experiència?

No va ser realment un “aniré amb el Jordi Matas perquè fa molt bona feina”, que també, però jo vaig contactar amb ell perquè cada cosa que escoltava i que en l’àmbit sonor em semblava genial, mirava i sota gravació posava “Jordi Matas”. Eren massa coincidències, i vaig decidir que havia de parlar amb ell perquè justament a mi el que em faltava era trobar el meu so. Considero que Trepa va ser
una experiència súper guapa, però no acabo de connectar amb la seva sonoritat i no m’hi acabo d’identificar, i sabia que amb el Jordi Mates això ho podia solucionar. Com sona la veu, com sona la guitarra… vull ser molt precisa amb el timbre, si vull gravar amb claqueta o no…

La producció de les teves cançons és molt minimalista, el focus està completament sobre la teva veu i la guitarra. Planteges fer alguna cosa més carregada?

Mai saps on et portarà la vida i què voldràs fer en el futur, però de moment el que m’agrada més és la utilització de pocs elements ben triats. Melòdicament, per exemple, no em val qualsevol cosa, ha de ser molt concret. A mi m’agrada mantenir la guitarra i la veu com a protagonistes i, a partir d’aquí, vestir-ho amb l’essencial. M’identifico molt amb la frase de “menys és més”.

Suposo que has après moltíssim durant la gravació. Hi ha alguna cosa que faries diferent al disc si sabessis tot el que saps ara?

La veritat és que aquest cop ha sigut tot bastant idíl·lic. Potser sí que m’agradaria fer la gravació principal, és a dir, guitarra i veu amb un sol micròfon jo sola i sense claqueta en una toma, a casa meva. Al final és on més còmoda estàs, i on més còmoda estàs surt tot molt millor. Crec que és el camí que prendré ara. Però realment ha anat perfecte, no faria res diferent, però per a la pròxima tinc això al cap, gravar-me jo.

A més de la gravació, a l’hora de compondre també t’ha anat tot tan rodat? O hi ha alguna cançó que se t’hagi resistit més?

Sempre em surten bastant soles les cançons, la veritat, i quan costen més és un procés diferent que també és molt agradable de veure, sentir i viure. Cada cançó té la seva personalitat, i n’hi ha algunes amb les que t’has d’estar més estona. A Verd avellaner, per exemple, vaig haver-li de canviar dos cops la lletra. La melodia i el motiu de guitarra els tenia claríssims, però cada cop li posava una lletra diferent. També és bonic.

Mar Pujol © Marina Tomàs
Mar Pujol © Marina Tomàs

D’allà em neix molt amor per sentir la poesia, tot i que no l’entenguis. No cal fer-ho per a poder valorar-la o admirar-la.

A l’hora de compondre, tens algun sistema? Les teves lletres, en general, són molt rítmiques i van lligades a la música, acostumes a començar per l’instrumental, la melodia, o és un procés simultani?

És bastant tot a la par. Sempre començo amb algun motiu amb la guitarra amb el que em quedo en bucle, però segons això lletra i instrumental es van fent conjuntament, es van complementant. De vegades es pot deslligar, però. Amb Flor de nit, per exemple, la lletra ja estava feta. Ve d’un poema de Joan Josep Camacho, i jo li vaig posar la música. Depèn de la cançó.

Vaig que la poesia juga un paper molt important en la teva música. D’on et ve aquest interès?

Sempre m’ha agradat aquest valor de la paraula, el poder que pot tenir en tu, des de petita. A la universitat, però, vaig començar a fixar-m’hi i a llegir molt més, i va ser quan vaig conèixer altres maneres de viure i pensar, com ara l’anarquisme i el feminisme. A través d’aquí amb uns amics vam començar a fer uns “sopars poètics” dos cops al trimestre. No hi comparteixo necessàriament els meus escrits, sinó els d’altres persones. D’allà em neix molt amor per sentir la poesia, tot i que no l’entenguis. No cal fer-ho per a poder valorar-la o admirar-la.

En aquest moment de la teva vida, hi ha alguna cançó de Cançons de Rebost que destaquis per sobre de la resta?

L’Hora justa, diria. És una cançó que al principi, quan vaig acabar el disc, no m’acabava d’agradar. Ara, de mica en mica, vaig veient que és de les que més em mouen. És molt orgànica i flueix molt bé, trobo, quant a ritmes, volums, silencis… Si això es complementa amb una lletra a la qual li he dedicat amor, que no necessàriament vol dir temps, sinó profunditat, m’agrada molt.

Parles sovint sobre com la teva família ha influït sobre els teus interessos musicals.

Totalment. El vincle fort que tinc amb el meu pare ha sigut a través de la música. Ell toca la guitarra, canta, i compon cançons que a mi em semblen boníssimes. Sempre ens hem inventat cançons junts, i a partir d’aquest vincle em creix la motivació per fer música i per a escoltar-ne, per a gaudir-la. La meva família en general sempre m’ha fet costat amb tot això, fins al punt que vaig fer una recol·lecta de diners per a gravar el meu primer disc. Jo pensava que era impossible fer-ho, perquè era mega car, que ho és, però em van ajudar i ho vaig aconseguir.

Mar Pujol © Marina Tomàs
Mar Pujol © Marina Tomàs

A Cançons de Rebost es nota molt la importància del territori per a tu. Com estàs vivint el centralisme i haver de venir, per exemple, a Barcelona per a fer entrevistes?

De moment afecta a què estic venint molt més a Barna del que voldria, tot i que també m’agrada venir, però. És una realitat molt diferent de la meva, molt frenètica. Em fa pena perquè crec que és una pèrdua de diversitat, el centralisme. Hi ha llocs tan macos escampats pel món que et donen experiències tan diferents! Ho visc com a una lluita. Jo em vull quedar, de moment, al Lluçanès, que és on estic tranquil·la. Em ve de gust reivindicar-ho. I no em fa perdre res. Una de les coses que ens caracteritza a la gent que no som de Barcelona és que estem acostumats a moure’ns. Jo si vull anar a un concert a Girona, o a un poble de Tarragona, doncs hi vaig, i ja està. Tinc sort que els meus representants, NIU Mgmt, tenen la seu a la Catalunya Central, m’estalvia molts viatges.

Com estan sent els directes i concerts ara que la gent et coneix més?

Quan estava fent els directes de Trepa la gent ja se sabia bastant les cançons, sobretot per la meva zona. Quan em movia a Barcelona en espais més petits també ho veia, i al·lucinava, però quan vaig ser telonera de Mishima, per exemple, va ser molt diferent. És molt agradable quan sents que la gent està allà per a escoltar-te a tu.

Per a tancar, si haguessis de recomanar un artista que consideris fonamental per a tu i la teva música, qui seria?

Amaia Miranda. És encara més minimal que jo, però amb una força monumental.

Autores d'aquest article

Picture of Marina Tomàs

Marina Tomàs

Tiene mucho de aventura la fotografía. Supongo que por eso me gusta. Y, aunque parezca un poco contradictorio, me proporciona un lugar en el mundo, un techo, un refugio. Y eso, para alguien de naturaleza más bien soñadora como yo, no está nada mal.

PUBLICIDAD

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUBSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUBSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

SUBSCRIPCIÓ BONO JOVEN
+ WELCOME PACK

pagament únic de 60€

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

Tarta Relena - © Duna Vallès

Tarta Relena o grans veritats de tots els temps

Les Tarta Relena avancen sense pressa. Després de la rebuda a la festa ‘Ora Pro Nobis’, ara arriba el brindis amb l’EP ‘Intercede Pro Nobis’ (The Indian Runners). Ens agradaria que fossin més de cinc cançons, però el ritme el marquen elles i la sort és que la maquinària no s’atura.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat