Del 18 al 28 d’octubre la ciutat acollirà la setena edició del festival Connexions, el cicle de diàlegs musicals organitzat pel Taller de Músics, amb deu propostes a diferents espais de la ciutat: el Centre Artesà Tradicionàrius, La [2] d’Apolo, el Taller de Músics 24 i la sala Luz de Gas. Aquesta última acollirà la inauguració on es connectaran Eva Fernández amb el Quartet Brossa, qui vestiran amb les seves cordes el darrer projecte de la cantant i saxofonista, Yo pregunto.
L’edició d’enguany del Connexions tindrà propostes molt diferents entre elles, més connexions però totes amb un denominador comú: la creativitat musical i el fruit de l’intercanvi i les vivències des artistes en el desenvolupament del ‘nou’ projecte.

EVA FERNÁNDEZ & QUARTET BROSSA
Dijous 18 octubre, 21h (Sala Apolo)
Després de la seva formació a la Sant Andreu Jazz Band i l’enregistrament d’altres treballs discogràfics com That Darkness, Eva Fernández presenta Yo pregunto. Des de la seva publicació l’artista gira en format trio de la mà dels músics que l’han acompanyat en el seu enregistrament: el guitarrista Josep Munar i el bateria Enric Fuster. Yo pregunto neix com tota una declaració d’intencions: música pròpia de Fernández i Munar a partir d’un recull de poemes d’Alfonsina Storni, Alejandra Pizarnik, Alfonso Costafreda i Julio Cortázar.
Yo pregunto va ser publicat el maig de 2018, des d’aleshores el trio d’Eva Fernández l’ha portat sota el braç per ciutats com Seül, Londres, Berlín, Barcelona i Madrid, però aprofitaran el festival Connexions 2018 per anar una mica més enllà. Serà l’ocasió de sentir les cançons del disc vestides per quartet de cordes. Arranjaments de Josep Munar tocats pel reconegut Quartet Brossa, una oportunitat inèdita d’experimentar el que promet ser un homenatge a la sensibilitat, la senzillesa i les ganes de compartir música.
El Quartet Brossa, format per Aleix Puig i Pere Bartolomé als violins, Imma Lluch a la viola i Marçal Ayats al violoncel, manté una intensa activitat musical basada en la transversalitat artística, la col·laboració entre estils, creadors i disciplines musicals i una gran voluntat d’incentivar i participar en la creació contemporània. Mantenen una activitat constant des del 2004, des de llavors han enregistrat diversos discs propis i destaquen les seves col·laboracions amb artistes com Maika Makovski i Judit Neddermann, entre d’altres.

HORA DE JOGLAR & BALKAN PARADISE ORCHESTRA
Dissabte 20 octubre, 20:30h (La [2] d’Apolo)
De tant en tant, a la sempre nodrida i canviant escena del mestissatge i les músiques del món, apareixen formacions que aconsegueixen destacar i obrir-se camí gràcies a la qualitat, la forta personalitat de la proposta i una interpretació i posada en escena que impacta per la seva energia i potència. Aquest és el cas d’Hora de Joglar i la Balkan Paradise Orchestra, dues formacions que s’han consolidat aquests dos darrers anys, que comparteixen una gran passió pels sons i ritmes dels Balcans i una visió de la música com a celebració de la festa i la vida.
Partint d’aquestes coincidències, les dues bandes han unit màgia i talent per a bastir un concert- espectacle únic i exclusiu per al Connexions. A Abrak’Ataka, els garrotxins i les barcelonines actuaran plegats com una sola agrupació per oferir un repertori que unirà el millor dels dos grups i alguna sorpresa més. Una gran festa balcànica que es viurà no només dalt de l’escenari, sinó també a peu de pista, buscant en tot moment la complicitat i la implicació del públic, un tret comú en els directes d’ambdós projectes. Les Balkan han revolucionat el concepte popular de la fanfàrria incorporant ritmes de tot el món, mentre els Joglars han fet del ball, l’electroswing i el baixar a la pista per tocar enmig de la gent els moments més poderosos i desbordants dels seus espectacles.
A més del seu caràcter irrepetible, Abrak’Ataka és una doble festa final; el comiat d’alçada que ret Hora de Joglar a Present (RGB Suports, 2017), el disc que els ha obert de bat a bat a les portes grans festivals, festes majors i sales dels Països Catalans i Europa, i també l’homenatge de Balkan Paradise Orchestra al seu debut discogràfic K’ataka (Microscopi, 2018) i a una trajectòria ascendent i imparable per escenaris nacionals i europeus.

AMARO FREITAS TRIO & RAYNALD COLOM
Dijous 25 octubre, 20:30h (C.A.T.)
Jazz pernambucà. Aquestes dues paraules serveixen com a introducció a la música d’Amaro Freitas. Pernambuco, al nord-est del Brasil, és un estat ric, tropical, exuberant, amb una immensa varietat de ritmes musicals que es desborden de manera natural i orgànica en els temes del pianista de Recife. Chick Corea va ser l’espurna que va encendre la metxa del jazz en un jove Amaro Freitas, qui va començar a experimentar i descobrir mestres com Thelonious Monk, Hermeto Pascoal i Egberto Gismonti.
En els últims quatre anys, Amaro comparteix trajecte amb el contrabaixista Jean Elton i el bateria Hugo Medeiros, còmplices en les trames rítmiques, harmòniques i melòdiques. Des del llançament del seu disc d’estrena, Sangue Negro (2016), Amaro Freitas Trio no ha parat de rodar per Brasil. Aquesta tardor el festival Connexions serà el primer escenari a Catalunya on presentaran el seu projecte i ho faran amb un convidat de luxe: Raynald Colom. Aquesta connexió amb el multipremiat trompetista, compositor i productor francocatalà és una garantia absoluta de la fusió d’avantguarda i tradició, fet que sempre va permetre al jazz escapar dels ambient erudits i caure al jazz de carrer.

FELIU VENTURA & XERRAMEQU & ELS ABORÍGENS
Divendres 26 octubre, 20:30h (C.A.T.)
L’autor xativí i cantant de cançons Feliu Ventura s’acomboià el passat 2015 amb el combo català de reggae d’autor Xerramequ i els Aborígens per parir el seu propi homenatge musical a Ovidi Montllor, coincidint amb els aleshores 20 anys que l’artista alcoià va “marxar de vacances”. El resultat fou l’espectacle ‘Faré Vacances: una visita a Ovidi Montllor’, amb el qual els artistes han actuat arreu dels Països Catalans amb un repertori basat en clàssics d’Ovidi Montllor i cançons de Feliu Ventura per jamaicanes i a ritme de rocksteady, reggae i ska. D’aquella aventura el 2017 van publicar un EP en vinil de 10” i quatre cançons, amb mescles i dubs del gurú de l’escena jamaicana Victor Rice i el setembre de 2018 ha vist la llum finalment el disc complet. Sota el títol de Sessions ferotges els artistes despatxen 15 noves perles entre adaptacions per jamaicanes de clàssics de l’Ovidi i el propi Ventura, a més de cançons creades per a l’ocasió com “Arrapar o acaronar”, “La Muixeranga” o l’homenatge a Guillem Agulló “El darrer somriure”.
Autores de este artículo
