El Festival LEM està a punt de donar inici, i aquest any porta artistes de tot el món per diferents sales a Barcelona per realitzar les seves actuacions experimentals. Entre el 5 i 28 d’octubre, i a nou espais diferents de Gràcia i Barcelona, tindrem 21 concerts i un taller per al públic que vulgui gaudir d’un espectacle diferent al que estem acostumats. Algunes localitzacions són clàssics del Dispositiu, com La Sedeta o el Centre Artesà Tradicionàrus, però també haurà novetats, com la sala Paral·lel 62 o LaKontra.
En aquest article us portem 6 propostes d’artistes que potser encara no coneixes però que estem segurs que et sorprendran, des de músics que combinen la melodia amb llums fins a talents que fan música amb elements de cuina.
Eclectiktronik
5/10 – Museu de la Música
Ben Roberts és un autor britànic, amb residència a Madrid, que té Eclectiktronik com a pseudònim. La seva actuació se centra en instal·lacions sonores en directe, on utilitza aparells modificats, deixalles electròniques i gravacions d’àudio i vídeo que troba. El seu Found Tape Archive es basa en enregistraments casolans d’artistes desconeguts en formats analògics obsolets que troba al carrer, com minicassets o cartutxos de 8 pistes. Anomena a les seves actuacions com Analogue happenings, i són espectacles amb tocadiscos modificats, televisors de tub i altres materials electrònics. El record, la memòria o la degeneració audiovisual són algunes de les temàtiques que es poden trobar al seu directe, que serà de gran responsabilitat al LEM, ja que inaugurarà el festival.
Nuno Rebelo
5/10 – Museu de la Música
Músic autodidacta i arquitecte format, Nuno Rebelo va aparèixer al pop portuguès amb Mler ife Dada als anys 80. Durant la seva trajectòria, ha fet música per a pel·lícules, teatre, i sobretot, va composar l’himne de l’Expo 98 de Lisboa. A gran part de la seva actuació es dedica a transmetre un solo de guitarra, dedicat a la lliure improvisació, a través de la qual ha col·laborat amb grans noms d’Europa. A més, també es dedica a la creació d’escultures sonores, amb obres que ha presentat a molts països. Nuno Rebelo haurà de deixar alta la vara, ja que serà l’encarregat d’obrir el LEM 2023 amb la seva actuació al Museu de la Música de Barcelona.
Blaine L. Reininger (Tuxedomoon)
6/10 – Centre Cívic La Sedeta
Un clàssic de l’escena experimental i cofundador de la banda de post-punk Tuxedomoon, Blaine L. Reinninger arriba al Festival LEM per presentar els seus dos últims àlbums en solitari, Ocean Planet i Wounds and Blessing. Un directe on l’artista va canviant els teclats per la guitarra dels seus temes clàssics, tant dels discos en solitari com de la banda. Un virtuós amb el violí, que amb els anys ha desenvolupat la veu fins a trobar una maduresa total que reforça la seva presència a l’escenari. En aquesta ocasió, apareix acompanyat de Georgio Valentino, un guitarrista reconegut per la seva carrera en solitari i per nous treballs amb el grup Crime & the City Solution. Una actuació magnífica per arrencar el primer divendres del LEM 2023.
Pepino Pascual & Souvenir Orchestra
7/10 – Centre Cívic La Sedeta
El multiinstrumentista Pep Pascual és un artista que ha compartit escenari amb noms com Albert Pla, La Troba Kung Fú o la Barcelona Jazz Orquestra. Actualment, l’actuació de Pascual és ben diferent, ja que es un concert en solitari amb una gran quantitat d’instruments molt diversos. L’aigua, els elements de cuina o una banya són alguns d’aquests, acompanyats òbviament dels saxos, clarinets i la seva veu. Amb aquests artefactes, viurem un repàs per cançons tradicionals, bandes sonores de cinema o hits especials, sempre transformats a través d’aquest univers tan diferent de l’artista.
Markus Breuss
13/10 – Paral·lel 62
Un artista molt conegut pel públic del Festival LEM i molt reconegut de les escenes d’improvisació i experimentals europees. Trompetista suïs de música contemporània i jazz, enquadrat a la vanguardia i aproximat al free jazz, la música electroacústica i la improvisació lliure. El membre de l’orquestra FOCO i fundador de mítics grups com Total Vibration, presenta The Baltic Connection, un conjunt de Free jazz acompanyat de Klaudija Indriliūnaitė a la guitarra, Deividas Skridaila al baix i Dirk Wachtelaer a la bateria. Sens dubte, un dels millors artistes que ha passat pel LEM i la millor manera de donar el tret de sortida del dispositiu a la sala Paral·lel 62.
Marcel Fabregat
19/10 – Centre Artesà Tradicionàrius
El productor i compositor Marcel Fabregat ha compaginat la música clàssica i la contemporània sempre, tractant de trobar noves sonoritats i utilitzant qualsevol so de manera orgànica. Durant el 2020, va compondre el seu primer àlbum, Opia, inspirant-se en Dictionary of Obscure Sorrows, obra de John Koenig que es mostra com un diccionari de paraules inventades per a descriure emocions. El disc en directe té una escenografia original, amb un espectacle de llums a mida combinat amb una exhibició de sons. Una hora de música atmosfèrica i orgànica, on el piano juga amb la veu, sintetitzadors, un mellotron i un salteri, creant una sensació diferent al públic assistent.
Autor de este artículo
