Tots dos sabem que aquestes festes seran diferents, que la tradició nadalenca de cada any no es complirà. Serà un Nadal atípic, amb canvis. Així doncs, ja que estem, us proposem que canviem també els regals de sempre. Aquest any ni tu ni els teus us mereixeu una colònia o un pijama qualsevol, aquest 2020 us mereixeu un regal bo de veritat. Què pot fer més il·lusió que un llibre? Ah, sí! Un llibre musical!
Us oferim recorreguts per ambients, viatges per llocs de festes i balls, introspeccions a un mateix i a molts artistes. Us presentem 8 llibres que estem seguríssims de què es convertiran en el regal perfecte per aquest Nadal. Per al que li encanta el rock, la música llatina o per al vertader fan de John Lennon, tu tries.

Rocks on the Road – Ferran Sendra (Arola Editors, 2020)
Un viatge per les cançons
Mai no has sentit curiositat per saber quins han estat els racons de Nova York que tant agradaven a Bob Dylan? O què tenien d’especial els deserts de Death Valley i Mojave per U2? Com era la casa de Tina Turner a Tenesse i com havia decorat la seva llar de New Jersey Bruce Springsteen? O bé, conèixer en profunditat el famós recorregut per la ciutat de Liverpool que tant va inspirar als quatre Beatles?
El fotògraf Ferran Sendra, indiscutible referent de la fotografia escènica de casa nostra i de més enllà, va aparcar temporalment la seva tasca de documentalista de concerts i de nits inoblidables de grans estrelles del rock per centrar-se en el seu projecte personal Rocks on the Road. Un recull d’imatges que ens descobreixen els llocs i els paisatges que tant han inspirat els discos i les cançons del rock. Sendra ens ubica al detall el mapa dels somnis i de sons de diverses generacions. Obra imprescindible!

Balearic – Luis Costa y Christian Len (Contra, 2020)
Batalletes del clubbing eivissenc
Els DJs i periodistes Luis Costa i Christian Len narren a través del relat en primera persona dels seus protagonistes la història d’Eivissa: meca del clubbing mundial. Un llibre que et farà viure, per fi, les tan famoses nits d’Amnesia, Pacha, KU (Privilege) o Space.
Tot comença a finals dels anys 50, quan Eivissa es converteix en el destí preferit de la generació beat nord-americana. Més endavant, als 60 són els hippies els que envaeixen l’illa blanca atrets per la cultura del llibertinatge i fugint de la guerra del Vietnam. I als 80, quan una colla de clubbers anglesos van embogir amb les sessions musicals dels DJs Alfredo Fiorito i Leo Mas a les nits d’Amnesia, es fonamenten les bases d’un paradís nocturn batejat com el Balearic beat. La resta ja és història, onades de turisme aterrant a l’illa dia sí i dia també, a la recerca de nits salvatges amb molta música, balls, sexe i, probablement, substàncies no del tot legalitzades. El paradís del clubbing, en majúscules.

Que Rule el Amor – Lenny Kravitz con David Ritz (Libros del Kultrum, 2020)
Llarga vida al rock
Les memòries de Lenny Kravitz no deixen indiferent a ningú, és impossible. Aquesta obra torna als principis, un passat roquer que es desgrana amb certa candidesa, inopinada psicobiografia, autoanàlisi panteista i immisericorde humor.
Lenny es va regalar aquesta regressió introspectiva, per tal d’inventariar tot el viscut en el seu espinós començament. Uns inicis marcats per la insurgència i la rebel·lia. No eren bons temps per al rock quan al capdamunt de la llista d’èxits es trobava el hip hop. No obstant això, Kravitz resistia. I tot i que, va haver de rebutjar contractes amb grans discogràfiques i sobrevivia punxant en festes, arrebossant peix i llogant el seient posterior d’un acte com habitatge, finalment, es va fer un lloc en el panteó de la cultura popular.

¿Qué me está pasando? – Marc Parrot i Eva Armisén (Flamboyant, 2020)
Emocions que es tornen cançons
De vegades, li agafem un afecte especial a una cançó, la sentim nostra. L’autor o autora ha aconseguit reflectir els nostres propis sentiments, pensaments o reflexions en una lletra i una melodia d’aproximadament tres minuts. I moltes d’aquestes vegades, no sabíem el que sentíem fins que no l’hem escoltada.
El conjunt creat per les cançons del Marc Parrot i les il·lustracions de l’Eva Armisén ens parlen de totes aquestes emocions. Ells dos han aconseguit que no només les sapiguem identificar en nosaltres mateixos a través d’un text, sinó que les acceptem i que les sentim. I a partir d’aquí que dialoguem amb nosaltres mateixos i amb el nostre entorn. Una obra cap a l’autoconeixença per a petits i grans.

Días de alarma – Victor Coyote (Salamandra Graphic, 2020)
72 dies per recordar
Diumenge, 15 de març de l’any 2020, el Govern decreta l’estat d’alarma durant quinze dies. Quinze dies que es converteixen en gairebé dos mesos de tancament. D’aquest tancament recordem els reptes d’Instagram amb el paper higiènic, el Resistiré a les 20 hores de la nit, a la Patry Jordán o els memes, dibuixos i històries que tracten la situació. Vinyetes satíriques com les de Víctor Coyote.
Víctor Coyote va presentar el 6 de març el seu nou disc Las comarcales i vuit dies després va haber de suspendre els concerts més propers. Així i tot, l’artista no es va rendir i d’una semi-catàstrofe va extreure la part positiva. Durant setanta-dos dies va desenvolupar totes les vinyetes en format de tires que es recullen a Días de Alarma. Totes seguint el seu estil: «ni massa brut, ni massa irònic, ni massa entranyable, però ben carregat de moments bèsties, sarcàstics i lacrimògens”. Un record maco d’una pandèmia mundial que no oblidarem en la vida.

Liti-o – Clara Peya (Rosa dels Vents, 2020)
Un dolç atreviment
Tot té una melodia. Ningú no pot viure sense la música, aquesta ens completa i ens acompanya en cadascuna de les nostres accions. Si no fos així, estaríem buits. La Clara Peya relaciona les propietats de diferents elements químics amb els sentiments, com els que li transmeten la música, amb les sensacions, com les d’unes carícies, o amb els estats anímics, com el del buit que està buit. El liti, l’alumini i el cadmi l’ajuden a expressar-se formant un tendre conjunt poètic.
Aquest és un experiment. I no ho dic jo, sinó l’autora del llibre. La Clara Peya, pianista i compositora, debuta com a poetessa i escriptora de textos breus amb Liti-o. L’obra se suma a la col·lecció Contraveu, que fa uns mesos ja va publicar els llibres d’altres artistes com la SUU o l’Adrià Salas (La Pegatina).

Cha-cha-chá: Un Baile y Una Época – GLADYS PALMERA (Gladys Palmera, 2020)
Més que un so, un estil de vida
Mai no s’ha escrit una obra així. Aquest no és un llibre per llegir a la matinada, assegut a la butaca del menjador mentre un únic fil de llum, provinent de la llum de peu situada a pocs centímetres, deixa entreveure amb poca claredat les seves paraules. Aquest és un llibre viu, ple d’història, de ball i de festa, que necessita la llum del dia i una música de fons que l’acompanyi.
Un equip d’experts de Gladys Palmera ha elaborat aquesta peça de col·leccionista que compta amb caràtules originals, cartells de concerts i imatges icòniques dels anys daurats de la música cubana i afrollatina. Una lectura obligatòria per aquells que els vingui de gust un viatge que passa per l’Havana més sensual i provocativa, fins als rodatges de Hollywood a Los Angeles. No sé com has sobreviscut tots aquests anys sense experimentar els ritmes i la màgia de la música llatina!

¿Quién mató a John Lennon? – Lesley Ann Jones (Libros Cúpula, 2020)
40 anys de llegenda
Tots coneixem la llegenda de la mort de John Lennon. Nova York, 8 de desembre de 1980, a les 22:50 hores John i Yoko arribaven a l’edifici Dakota, de camí a casa, quan Mark Chapman, va disparar cinc bales al Beatle i va posar fi a la seva vida. Són tantes les preguntes que el món sencer es va fer i tantes les que se segueixen fent avui dia.
Lesley-Ann és metòdica i incisiva, no deixa cap pedra sense remoure per tal de conèixer la veritat. La periodista viatja per Londres, Tòquio o Nova York a la recerca de respostes. Una detallada i inquietant biografia sobre el músic. Un retrat complet que ens desentranya la seva vida, amors, música i mort. Jones torna sobre els passos del músic per donar resposta a la pregunta més important: Qui era John Lennon?
Autora de este artículo
