Ja la tenim aquí: l’estimada Setmana Santa que tant ens ha fet patir amb restriccions amunt, restriccions avall. Aprofiteu la incertesa del moment per agafar-vos a allò que mai us fallarà, els llibres. Viatgeu en el temps fins als dies de Neil Young, Joni Mitchell, David Crosby a Hotel California. Acompanyeu la Lady Gaga en els seus grans hits a Lady Gaga. Born Her Way. O delecteu-vos amb l’anàlisi d’El Mal Querer de Rosalía que han fet diversos autors a La Rosalía. Ensayos sobre el buen querer. Amb quin us quedeu?
A continuació us parlem de set lectures musicals publicades recentment perquè aquesta Setmana Santa ompliu les vostres maletes d’històries ocultes del rock, del pop i del folk!
La Rosalía. Ensayos sobre el buen querer – Jorge Carrión (Errata Naturae, 2021)
Rosalía des de dins i des de fora
“Igual que la figura que l’ha inspirat, aquest llibre també vol ser una constel·lació proteica i híbrida de talents periodístics, reflexius, poètics i crítics al voltant del fenomen Rosalía”, explica el seu autor Jorge Carrión. I així ha estat: autors com Javier Blánquez, Mery Cuesta, Agustín Fernández Mallo, Bruno Galindo i Marisol Salanova, entre molts altres, ens parlen de Rosalía, del seu hype i de la seva obra a través de diferents aproximacions.
Alguns analitzen les dicotomies entre nou i vell flamenc, entre tradició i el sentit de l’apropiació. I altres autors se centren més en l’estètica: els vincles que uneixen Rosalía a la moda, l’art, la poesia o la tradició mística espanyola. Va, és un bon moment per reescoltar El Mar Querer i llegir-ne una bona repassada!
Lady Gaga. Born Her Way – Laura Floris (Planeta, 2021)
Pop il·lustrat
Monsters, deixeu-vos portar pels colors de la vostra deessa. La Lady Gaga és poderosa, revolucionaria, humana i un pou de talent en si mateixa. I així són les inconfusibles il·lustracions digitals de la Laura Floris: uns traços personals i uns colors intensos que no deixen indiferent a l’espectador.
Submergiu-vos en aquesta biografia il·lustrada feta per una autèntica fan de Lady Gaga per a tots els seguidors de la novaiorquesa. Reviviu aquells moments que han marcat la carrera artística de la cantant. Redescobriu el simbolisme que ha acompanyat Gaga al llarg de la seva vida als escenaris i als seus extravagants videoclips. Fins i tot a la seva experiència a les grans pantalles (i no les de les seves impressionants gires!).
Starlust. Las fantasías secretas de los fans – Fred Vermorel (Contra, 2021)
Deliri col·lectiu
Ai, els fans i el que són capaços de fer. Oi? Qui no ha flipat veient com es comportaven les fans dels Beatles, de Justin Bieber o de BTS? Doncs aquest llibre va d’això: de situacions que us faran flipar. Starlust és un assaig que s’endinsa per primera vegada en els pensaments i desitjos (esgarrifosos, explícitament eròtics o profundament tristos i desesperats) d’alguns fans de cantants i grups de pop de la dècada dels vuitanta com David Bowie, Marc Bolan, Boy George, The Police, Barry Manilow o Nick Heyward.
Amb 350 hores d’entrevistes i 400 testimonis, el resultat és un el d’una imaginació desbordant que de vegades supera en intensitat a les cançons que amb tanta passió escoltaven els fans. Celebrities i cultura pop en el seu estat més pur (o no!).
Acid for the children – Flea (Planeta, 2021)
Memòries impredictibles
Si ets un dels baixistes més celebrats de la història del rock, les teves memòries també han d’estar al nivell. I amb les de Flea, de Red Hot Chili Peppers, ens hem superat! I és que amb Flea estem acostumats a anar de gira, però aquesta vegada la gira és profundament personal i sorprenent: anècdotes hilarants, meditacions poètiques, vols ocasionals de fantasia…
Acid for the children no és només un recull de memòries que ens transporten al backstage de Red Hot Chili Peppers, als problemes personals de Flea o a l’ego que l’ha acompanyat tota la vida. Acid for the children és un debut d’una nova etapa del baixista amb veu literaria i impredictible. Com ell.
Amor crónico. Memorias de Chris Frantz – Chris Frantz (Libros del Kultrum, 2021)
Canela per a punk-rockers
Músic, productor, compositor i cofundador de Talking Heads i Tom Tom Club. Ja us podeu imaginar el que us espera amb aquesta lectura: profunditats de la indústria, anècdotes, amistats i música en vena.
A través d’aquestes memòries en Frantz il·lustra l’auge i el declivi d’una banda, amb moments com quan van arribar a oïdes de Warhol i Lou Reed, i l’excèntric quartet va signar amb Sire Records. Moments com la seva essència sonora al llarg d’una dècada en què es van establir les bases de la new wave, gènere motor de moltes bandes dels setanta i vuitanta. O grans etapes de la vida de Frantz com la crònica de la història d’amor i l’associació artística amb la seva estimada Tina. Un tàndem de pop dels vuitanta que va fer ballar a tothom.
Q. Autobiografía de Quincy Jones – Quincy Jones (Libros del Kultrum, 2021)
Epopeia descomunal
Glossar la reeixida carrera de Quincy Jones és una tasca pràcticament quimèrica. No únicament pels innombrables reconeixements obtinguts (ocupen vint pàgines en aquest volum), la seva enorme influència en la música popular del segle XX i fins i tot en l’actual, sinó també per una vida assaonada de celebrats esdeveniments. Una aventura de to heroic que tan sols podia tenir un narrador: el mateix Jones.
Per si no n’hi hagués prou, en aquesta apassionant autobiografia també trobarem declaracions de familiars, amics o músics col·laboradors que corregeixen el superdotat quan aquest intenta inflar el seu ego, cosa d’altra banda poc criticable, ningú pot dubtar de la seva jerarquia, ni tan sols els seus detractors, si n’hi ha. La intimitat pot amagar o dissimular; els èxits, no. I aquests són inqüestionables.
Hotel California. Cantautores y vaqueros cocainómanos en Laurel Canyon – Barney Hoskyns (Contra, 2021)
El mite del canó
Laurel Canyon va ser freqüentat per molts músics cèlebres. Els mateixos que aquest llibre té com a testimonis: Neil Young, Joni Mitchell, David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash, David Geffen, Carole King, Randy Newman, Phil Spector, Frank Zappa, Fleetwood Mac, Van Dyke Parks, Buffalo Springfield, James Taylor, Jim Morrison, The Mamas and Papas, Doug Weston, Elliot Roberts, Paul Rothschild, Peter Fonda i molts més.
Un llibre que narra el veritable ambient que es va viure al canó i com es va desenvolupar aquest pensament revolucionari que va marcar tota una era tant en la música com en la cultura. A través dels relats de nombrosos músics que hi van viure durant aquesta època, Hoskyns ens permet endinsar-nos i experimentar els records viscuts i sentiments apassionats dels seus veritables habitants.
Autora de este artículo