Quan necessitem animar-nos, sempre recorrem a la música. I aquests dies anem en falta d’una motivació extra. És per això que els hem demanat a alguns/es artistes que ens seleccionessin un conjunt de cançons importants per a ells/es. El resultat ha estat màgic: cada sessió és tan única com la personalitat de qui l’ha fet. Avui és la pianista i cantant barcelonina Meritxell Neddermann qui ens fa una selecció que viatja a través de paisatges indies, passant pel jazz i la música clàssica.
“He escollit cançons que escolto en loop, temes que m’inspiren i em transporten molt”, ens diu la Meritxell Neddermann, que tot just començava el confinament estava presentant el seu primer treball, l’esperat In The Backyard of the Castle (Halley Records, 2020). Així doncs, aquesta playlist és un bon exercici d’escalfament abans d’endinsar-se, si no ho has fet encara, al seu univers.
El tema que obre la llista és Nothing Thought de Sonnymoon, una banda que val molt la pena escoltar, sobretot per la presència d’Anna Wise, una artista coneguda per les seves col·laboracions amb Kendrick Lamar i el grup de hip hop CunninLynguists. La playlist de la Meritxell Neddermann continua amb l’últim single de Nick Hakim, QADIR, perquè “em sembla un músic increïble i totes les seves cançons són brutals”. I del contemporani R&B passem al jazz, de la mà d’un dels grans saxofonistes alt dels anys 50: Cannonball Adderley. I un dels seus temes imperdibles, pel groove i pel solo de saxo, és One for Daddy-O, malgrat que Neddermann ens recomana escoltar la resta de temes de Somethin’ Else (Rudy Van Gelder Edition) (Blue Note Records, 1999).
De la dècada dels 50 viatgem al 2019, amb I’ll Come Too, de James Blake i també amb Have Mercy, d’YBN Cordae, un raper, cantant i compositor nord-americà de només 22 anys que forma part del col·lectiu de hip-hop YBN (Young Boss Niggas). Seguim amb Far de The 1978es (yU & Slimkat), que Neddermann també escolta compulsivament des que el guitarrista Josep Munar li va ensenyar. En la mateixa línia, trobem l’artista de neosoul D’Angelo amb One Mo’Gin, un tema que la cantant catalana ens ha confessat que és ideal per cuinar. I per ballar una mica tenim Tainted, un tema dels Slum Village en col·laboració amb Dwele, que recorda a Overjoyed d’Stevie Wonder. De la seva visita a Nova York, a la playlist de Meritxell Neddermann hi trobem Hologram Lover un tema de Jesse and Forever, una banda amb qui va tocar.
Abandonem Estats Units uns instants amb els dominicans Yasser Tejeda & Palotre i els cubans Los Muñequitos de Matanzas. Dues apostes més ballables i alegres que són molt interessants per la fusió de diferents gèneres que fan. I, a continuació, Neddermann ens presenta dues propostes artístiques catalanes. En primer lloc, l’Eva Fernández –a qui considera “un talent increïble que tenim aquí”– amb La Culebra, que és un poema d’Alfonsina Stormi musicat i arranjat per Josep Munar. En segon lloc, La Iaia amb Dissabtes bons, un tema del seu aplaudit disc Tornar a ser u (Right Here Right Now, 2017). La playlist de Meritxell Neddermann també ens regala una pinzellada de música clàssica amb l’adaptació musical de La passió de Brockes de Händel, una obra que escolta molt sovint. No podien faltar en aquesta llista figures de R&B i soul contemporanis com són Jordan Rakei, Frank Ocean o Childish Gambino.
Per acabar, Neddermann s’acomiada amb un clàssic d’El Gran Combo de Puerto Rico, un tema que ha obsessionat a la cantant catalana per la seva harmonia i bon rotllo. El resultat? Una sessió que et transporta a diferents racons del món, que va des de la música clàssica al jazz passant pels ritmes llatins, i que la fusió d’estils ben feta és d’allò més interessant. I tot, sense sortir de casa.
Autores de este artículo