Més enllà de la IA
El Sónar+D 2025 torna a posicionar-se com un referent global en la intersecció entre tecnologia i creativitat. Amb un enfocament especial en la intel·ligència artificial (IA) i el seu impacte en les arts, aquesta edició presenta una àmplia varietat de propostes innovadores que exploren les possibilitats creatives que emergeixen d’aquesta tecnologia.
En el bloc “IA + Creativitat”, el Sónar+D ofereix un acostament pràctic a eines i aplicacions alternatives que utilitzen la IA en la música, l’audiovisual, la interacció i les arts performatives. Es destaquen activitats com ‘Introducing AI & Music’ powered by S+T+ARTS’, un fòrum europeu que reunirà artistes multidisciplinaris, investigadors i experts en Human/Computer Interaction i IA aplicada a la música. Aquesta sessió inaugural inclourà representants de plataformes com Stability AI i investigadors de la Universitat Pompeu Fabra, la University of the Arts London i la Universitat de Barcelona, entre d’altres.
El +RAIN Film Festival, coproduït per la Universitat Pompeu Fabra i Sónar, projectarà les creacions audiovisuals més innovadores generades amb IA. A més, Rebecca Fiebrink, professora de computació creativa de la University of the Arts London, oferirà la xerrada ‘Design your dream music AI tool’, on guiarà els assistents en el disseny d’eines d’IA personalitzades per a la creació musical. També cal destacar la fusió entre IA i músiques tradicionals no occidentals amb yaboihanoi, que presentarà ‘Lemongrass & Bass: A Thai Recipe for AI Music’.
Repensant el futur de les indústries creatives
El Sónar+D 2025 obre un espai essencial per als professionals del sector cultural i creatiu amb un objectiu clar: anticipar-se als reptes de futur i oferir eines per innovar i adaptar-se. En el bloc “Imaginant el futur de les indústries creatives”, es tracten temes fonamentals com el comissariat cultural, la gestió d’audiències i la integració de noves tecnologies en l’àmbit artístic.
El fòrum ‘How to future the creative industries’ serà una de les cites més destacades, reunint experts internacionals de primer nivell, com Salome Asega del New Museum de Manhattan, Zaiba Jabbar de HERVISIONS i representants de fundacions i institucions culturals com Onassis Foundation, Serpentine Gallery i Tabakalera. Aquest espai servirà per compartir estratègies i explorar el rol de les institucions culturals en un món de canvi accelerat.
Un altre moment clau serà la trobada entre comissaris i directors artístics de festivals, espais de creació i museus, que abordaran la transformació del comissariat cultural en el context actual. Entre els participants destaquen figures de referència com Bethany Andrzejak (Le Guess Who?), Maguette Dieng (FOC/Jokkoo Collective), Ikram Bouloum (Sónar) i María Berríos (MACBA). Aquest diàleg analitzarà la connexió necessària entre la programació artística i les tendències emergents.
El bloc també inclou iniciatives formatives i reflexives, com el workshop ‘Hacking the world’, conduït per les analistes de tendències Berta Segura i Francesca Tur. Aquesta sessió interactiva explorarà com el màrqueting, la geopolítica i la cultura digital redefineixen les relacions entre artistes i audiències. A més, el festival exhibirà ‘Lux Mundi’, una reinterpretació digital del patrimoni de Sant Climent de Taüll realitzada per artistes com Alba G. Corral i el duet Tarta Relena.
Móns per venir: Explorant els futurs possibles des del Sónar+D 2025
Sónar+D 2025 continua imaginant nous escenaris i plantejant preguntes sobre els futurs possibles a través de la ciència, la tecnologia i l’art. El programa d’aquest any explora temes que van des de la computació quàntica fins a la terraformació i les narratives digitals interactives, convidant el públic a viure experiències immersives i reflexives.
En l’àmbit de l’art i la ciència, destaca la participació de Libby Heaney, pionera en l’ús de la computació quàntica en la creació artística, qui presentarà la conferència performativa Eat my Multiverse. Aquesta proposta visual repensa el status quo planetari des d’una mirada no binària, obrint un debat sobre la percepció de la realitat. Paral·lelament, Xin Liu, artista i investigadora vinculada al MIT Medialab i al SETI, presentarà Cosmic Metabolism, una reflexió audiovisual sobre l’exploració espacial basada en experiments duts a terme en condicions d’ingravidesa.
Les narratives digitals també tindran un paper protagonista amb Danielle Braithwaite-Shirley, que a través de WE CAN’T PRETEND ANYMORE sumergirà l’audiència en una experiència interactiva entre videojoc i performance, reinterpretant la història de les persones trans negres. Per la seva banda, Forensis i Bill Kouligas exposaran The Drum and the Bird, un impactant retrat del colonialisme alemany a Namíbia a través de la combinació d’arquitectura forense, testimoniatges orals i sonoritats experimentals.
La relació entre tecnologia i societat es veurà reflectida en la conferència de Tega Brain, Questions of Automation, on l’artista i enginyera australiana analitza l’impacte polític i ecològic de l’automatització. També hi haurà espai per a la cultura pop transgressora amb Alice Sparkly Kat i Manuka Honey, que en Listen, the stars are talking reivindiquen el paper de l’astrologia en la cultura contemporània.
A més, Sónar+D presentarà una selecció de performances experimentals que trenquen esquemes. Albert.DATA explorarà els límits de la tecnologia i el cervell humà amb SYNAPTICON, un experiment de neurohacking en directe. Animistic Beliefs i Jeisson Drenth portaran Thức Tỉnh, una fusió de música electrònica i identitat cultural mixta, mentre que Safety Trance presentarà DESTRUCCIÓN, un espectacle audiovisual que combina reggaeton, industrial i breakcore.
Amb aquest programa, Sónar+D 2025 reafirma el seu esperit explorador, proposant una mirada crítica i creativa als futurs possibles a través de l’art, la tecnologia i el pensament radical.
Autores de este artículo
