Al llarg d’aquestes tres dècades, el Sónar s’ha consolidat com a referent entre els festivals de música electrònica i experimental a nivell internacional, unint art i tecnologia i apostant cada any per la lluita contra el canvi climàtic.
Aquest any, el festival commemora el seu 30è aniversari amb l’aposta per espectacles immersius de gran format i una renovació dels escenaris, fent de Barcelona un punt de trobada. Una edició que es centrarà en l’impacte de la Intel·ligència Artificial, la reivindicació de la cultura de club, la diversitat de sons i formats, i la figura del DJ com a eix principal. Fem un repàs de tot el que ens ha preparat el Sónar en aquesta edició, que promet ser la més especial en la historia del festival.
Un cartell de luxe que aposta pel talent català
Ricard Robles, codirector del festival, ha mencionat que en aquesta edició, volen seguir reivindicant Barcelona, i hi haurà una notable presència del talent català als terrenys de l’art, la música i la tecnologia, com Bad Gyal, que torna al festival que l’ha vist néixer però aquest cop convertida ja en una icona de les noves generacions, Ángel Molina o Alizzz, amb un DJ Set creat per al festival. A més, es donarà espai a nous talents com Samantha Hudson i el seu espectacle ‘AOVE Black Level’, La Zowi, Orslok i els DJ Chico Blanco 2b2 8kitoo, Rusowsky i Parkineos.
Aquests artistes se sumaran a grans caps de cartell internacionals com Aphex Twin i la seva tornada al Sónar després de 12 anys, la visionaria del pop Fever Ray, la gran rapera britànica Little Simz, la icona de la cultura de club Peggy Gou, Honey Dijon, BICEP, Black Coffee o The Blessed Madonna, entre molts altres.
Podrem gaudir d’una de les actuacions més anticipades, la d’Eric Prydz, figura destacada de la música house progressiva, que ens presentarà HOLO, una superproducció audiovisual immersiva amb l’ús de tecnologia hologràfica. Segons el propi festival, aquesta producció és considerada com “la més impressionant en el seu gènere a nivell mundial” en l’actualitat.
I això no acaba aquí: Ricard també ha anunciat que el Sónar serà l’encarregat de posar música al Piromusical de la Mercè, amb col·laboració de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), tractant de sintetitzar tres dècades d’història en 25 minuts d’espectacle pirotècnic musical.
Sónar de Dia: la renovació del SónarVillage
Com a novetats en aquesta edició, destaca la reconfiguració total de l’escenari principal SónarVillage, que canviarà de disposició per tal de procurar l’ombra al públic. Amb l’objectiu de millorar les condicions climàtiques, la plaça estarà gairebé coberta completament, proporcionant molt més espai per ballar. I com a mesura addicional per combatre la calor que augmenta cada estiu, serà el canvi d’horari del festival: de 10 a 15h, la Fira de Montjuïc serà només per a Sónar+D, però a partir de les 15h l’espai estarà disponible per als assistents del festival, que també tindran l’oportunitat de participar en les activitats d’aquest espai.
Sónar+D: La IA com a protagonista
Tot i que el cor del festival sigui la música, el Sónar és molt més que això. Com cada any, el congrés Sónar+D explorarà l’impacte de les noves tecnologies a l’art i la societat, aquest cop posant el focus a la Intel·ligència Artificial, la gran conversa de les properes dècades. El Sónar+D permetrà veure, escoltar, tocar i debatre sobre com s’aplica la IA a la producció musical o audiovisual, abordant també les possibles amenaces de l’ús cada cop més estès de la IA i s’estudiarà com protegir la propietat intel·lectual en aquesta nova realitat.
Començant per la imatge del cartell d’aquest any, que està feta amb Intel·ligència Artificial en la seva totalitat, basant-se en les 29 campanyes gràfiques prèvies. Un recull de totes les imatges inquietants que han definit cada edició durant aquests 30 anys, com els mítics retrats de bessons o la família amb taques misterioses a la roba.
L’emergència climàtica i la contracultura digital són els altres eixos del programa d’aquesta edició. L’estudi creatiu Playmodes, juntament amb el professor i enginyer de la UPC Francesc Rey, presentaran una línia de recerca que planteja la utilització de llum natural a obres d’art lumínic. Jana Winderen parlarà sobre el seu treball de gravació de camp en medis aquàtics, incloses les glaceres, i Stefanos Levidis, investigador sobre crisis migratòries a Forensic Architecture, parlarà sobre l’ús de tecnologies audiovisuals i creatives en la investigació sobre casos de violació de drets humans. Al debat de la contracultura digital, faran les seves aportacions els artistes visuals Weirdcore, col·laborador habitual de grans noms com Aphex Twin, i Parafeno, aquest darrer en conversa amb l’artista performer Samantha Hudson.
En aquesta edició, dins del marc de SonarExtra, el projecte SonarMies canviarà de nom per ‘Reprocessing… Piano + AI’, on Marco Mezquida, amb diversos artistes que participen en el festival, experimentarà amb la IA a través del piano al Pavelló Mies van der Rohe. A més, es presentarà Project Area, la nova àrea d’exposició que permetrà descobrir projectes musicals i sonors, visuals i immersius (de Realitat Virtual i Realitat Augmentada), videojocs, eines i instruments desenvolupats als camps de l’art, la ciència, el disseny i la tecnologia.
Imagen de portada © Nerea Coll
Autores de este artículo
