El Mercat de Música Viva de Vic ha tancat la seva 36a edició amb un èxit rotund. Amb més de 1.100 professionals acreditats de 24 països (el 80% catalans), el festival ha superat totes les expectatives i s’ha consolidat com a punt de trobada ineludible per a la indústria musical catalana. Aquesta edició, marcada pel comiat de Marc Lloret i Oriol Roca després de 14 anys al capdavant, ha estat un homenatge al seu llegat i un impuls per al futur del festival.
Un any més, El Mercat de Música Viva de Vic ha estat un aparador de la diversitat i la innovació a l’escena musical actual. La programació ha reflectit les tendències que han definit el panorama musical dels darrers anys, com ara la fusió de gèneres i l’exploració de nous sons. La presència d’artistes que combinen l’electrònica amb el folklore i el pop com la cantautora valenciana Sandra Monfort, o amb el rock i el jazz com Rüdiger, o amb l’art pop en el cas de la portuguesa Sús, són un exemple clar d’aquestes tendències que han estat impulsades per plataformes digitals i per la globalització i que estan donant lloc a una música més diversa, inclusiva i experimental.
Entre les propostes destacades d’aquests quatre dies de Mercat es troba la inauguració a càrrec de Lucia Fumero, que va comptar amb les col·laboracions de Rita Payés, Magalí Datzira, i Salvador Sobral, entre altres, o l’actuació de divendres de l’artista multidisciplinari El Niño de Elche, presentant el que serà el seu proper àlbum titulat Cante a lo gitano, que veurà la llum el proper 11 d’octubre. També la de les demolidores Mourn, presentant el seu darrer àlbum, The Avoider (Cielos Estrellados, 2024).
Un espai de trobada amb nous horitzons
Amb centenars de reunions i presentacions, el festival ha facilitat la trobada entre professionals de tots els racons del sector, des dels artistes emergents fins als grans segells discogràfics. La inclusió de propostes digitals i la col·laboració amb entitats com ara el Barcelona Music Lab han posat de manifest l’aposta del MMVV per la innovació i l’adaptació a les noves tendències de la indústria musical. Aquests tipus d’iniciatives són fonamentals per dinamitzar el sector i obrir noves oportunitats per als creadors.
En actuar com un punt de trobada, un catalitzador d’innovació i un aparador per al talent emergent, el MMVV no només enforteix el teixit musical català sinó que també contribueix a la projecció de la música local a l’escenari global. El MMVV és un motor que impulsa la indústria, el lloc on la música viu i respira.
Amb un nou equip al capdavant, el seu futur és ple d’oportunitats i desafiaments. La seva capacitat per generar oportunitats de negoci, fomentar la col·laboració i promoure la diversitat el converteixen en un esdeveniment essencial per al desenvolupament i el creixement del sector musical. El que tenim clar és que any rere any, el Mercat ens demostra que la música té el poder d’unir-nos, inspirar-nos i transformar-nos.
Autora d'aquest article