Sopa de Cabra: “Un quadre es pinta una única vegada, les cançons, moltes més”

Amb motiu dels trenta anys del ‘Ben endins’, Sopa de Cabra publica una reedició del seu disc i anuncia l’últim concert de la gira pel 23 de novembre de 2022. Parlem amb el Gerard Quintana i el Josep Thió sobre composició, records de la banda, rock català i noves generacions.
Compartir en facebook
Compartir en twitter
Compartir en email
Compartir en whatsapp
MOVES 'Indian Sobotage'

PUBLICIDAD

Les cançons, un cop creades, continuen vives, si així l’audiència ho desitja. Sopa de Cabra és un d’aquests grups que ha aconseguit que les seves cançons traspassin generacions. Els temes del Ben endins, enregistrats en directe durant el concert de 1991 a la Sala Zeleste, no han deixat de sonar des que l’àlbum va convertir-se en el més venut de la història del pop-rock català. Per celebrar-ho, Sopa de Cabra ha publicat una reedició del disc i ha anunciat l’últim concert de la gira. Aprofitant l’ocasió, hem parlat amb el vocalista Gerard Quintana i amb el guitarrista Josep Thió sobre composició, records de la banda, la generació del rock català i les noves fornades de músics.

Els anys donen perspectiva. Com ha canviat la vostra visió sobre els temes del Ben endins? Heu sentit la temptació de reescriure’ls? 

Gerard Quintana: Em sembla que el temps fa una feina. Són les cançons que la gent tria les que acaben superant el pas del temps. Si bé per la reedició del Ben endins ens vam plantejar de fer noves versions, només hem acabat rearranjant-ne una, l’Estació de França.

Josep Thió: Sí, sentíem que el seu so de heavy metal era molt llunyà i vam voler reformular-la. D’altra banda, sento que hi ha cançons menors que vam acabar abans de temps. Tant de bo les hagués deixat reposar i donat dues voltes més. Ara, ja estan allà i no les reescriurem.

Gerard Quintana: No, perquè n’hi ha moltes de noves per escriure.

Sempre m'he negat a fer un altre Empordà

Us heu sentit mai limitats pels èxits del passat a l’hora de compondre nova música?

Josep Thió: Sí, però no tant pel pes del què s’espera de nosaltres, sinó per la incertesa de començar de zero. Sempre, abans d’arrencar, hi ha un moment crític en què qüestiono si seré capaç de tornar a compondre una cançó. D’altra banda, sempre m’he negat a fer un altre Empordà, malgrat la demanda de la discogràfica. L’Empordà ja l’he fet i no en faré cap més. Farem una altra cançó i serà diferent.

Gerard Quintana: Al final, treballem des d’on som. Les cançons t’han d’agradar a tu, t’han de portar a algun lloc que sentis. I no hi ha una fórmula. Si no, nosaltres haguéssim fet deu Empordàs.

Llavors, diríeu que és l’emoció la vostra guia a l’hora de compondre?

Josep Thió: Exacte. Jo treballo a partir d’improvisacions amb la guitarra, sempre cercant l’autenticitat i l’emoció. Quan la trobo, haig d’aconseguir mantenir-la i refer la cançó amb lletra per tocar-la plegats. El risc de perdre l’emoció pel camí sempre hi és.

Gerard Quintana: Per això, el Xarim Aresté em sol dir que li agraden més les maquetes. Tot i ser més abruptes, tenen quelcom indesxifrable; porten l’emoció.

Josep Thió: D’això se’n diu maquetitis. Un dia em va passar quelcom de similar amb una exposició de Van Gogh. Vaig trobar que un esbós, fet amb tinta negra sobre una llibreta petita, reflectia molt millor el negre de la nit. El quadre era maco, però el que tenia aquell esbós era impressionant. A més, un pintor m’ho diria: “nosaltres pintem un quadre i ja està. Vosaltres heu de pintar cada vegada.” És el que té la música.

Gerard Quintana. Entrevista a Sopa de Cabra. Foto © Víctor Parreño
Gerard Quintana, Sopa de Cabra | © Víctor Parreño

En llocs grans, les cançons prenen una dimensió d'himne.

 

La música en directe fa que cada concert sigui únic i irrepetible. Com recordeu el retrobament del grup el 2011 al Palau Sant Jordi?

Gerard Quintana: Desbordant. Aquell 9 de setembre del 2011 al Palau Sant Jordi, no veiem res. Era com si estiguéssim enmig d’una tempesta de sorra, enmig del desert. I hi havíem d’estar tocant tres hores! Encara ho recordem entre nosaltres: la intensitat de la gent i els crits eren difícils de pair i encaixar.

Josep Thió: L’inici de qualsevol concert és com el moment de tirar-se a l’aigua i fer la primera capbussada. Com més gran és el recinte i més gent hi ha, més vertigen produeix.

I quines diferències en l’ambient i en vosaltres mateixosvau notar respecte als concerts del 1991?

Josep Thió: El concert de 1991 a la Sala Zeleste va ser un salt triple sense xarxa. No només gravàvem en directe el disc, sinó que hi havia la televisió filmant-nos per deixar-hi constància. Teníem vint-i-dos anys i prou inconsciència per a tirar-nos-hi de cap!

Gerard Quintana: Va ser una olla a pressió. I aquell mateix any, vam fer el concert del Rock Català al Sant Jordi, amb Sau, els Sangtraït i els Pets. Vam batre rècord d’assistència en un recinte tancat a tota Europa, amb uns aforaments que avui dia són impossibles.

Josep Thió: De vegades penso, quina necessitat tenim, de posar-nos en aquests fregats? Però és bonic.

Què tenen, d’addictiu, aquest tipus de concerts?

Gerard Quintana: Et sents al límit i amb una gran responsabilitat. Alhora, cada vegada som més conscients que estem millor en escenaris grans que en locals petits i circuits de garatge, on curiosament vam començar a tocar.

Josep Thió: Sí, no sé si és una qüestió de repertori o de nosaltres mateixos. En llocs grans, les cançons prenen una dimensió d’himne. Potser és que les nostres melodies van cap aquí: tenen cert punt d’eufòria que és de més bon portar amb una gran massa de gent.

Josep Thió. Entrevista a Sopa de Cabra. Foto © Víctor Parreño
Josep Thió, Sopa de Cabra | © Víctor Parreño

Ens miràvem atents el que feien Els Pets.

Quina relació teniu avui dia amb els grups que van compartir amb vosaltres el boom del rock català?

Josep Thió: Bé, actualment ens veiem cada deu anys (riu), quan coincidim a actes o premis. Hem perdut força el contacte.

Gerard Quintana: Fa trenta anys coincidíem constantment a festivals aquí i allà. Cada poble tenia la seva nit de rock català. Des de la nostra tornada al 2011, vam anar fent cada vegada més concerts en solitari.

Josep Thió: Sí, amb els Pets, ens trobàvem sovint i ens miràvem atents el que feien els altres. Amb ells, vam tenir una connexió ràpidament, pot ser per ser de ciutats petites i de comarques gironines. Crec que han continuat fent discos molt dignes i espero que seguim tots així uns quants anys més.

I us heu plantejat de tornar a fer concerts compartits amb altres grups?

Josep Thió: Amb en Lluís dels Pets sempre bromejàvem dient que, quan tinguéssim setanta o vuitanta anys, faríem com els Sirex i els Mustang. Alguna cosa com els Pets-Sopa.

Gerard Quintana: Com Serrat-Sabina, oi?

Josep Thió: Sí, no ho descartem. Però encara ens queden uns vint-i-cinc anys aproximadament fins llavors (riu).

I ara mateix, en quin punt us trobeu? Esteu fent la gira, que ja té l’últim concert programat. Què teniu previst?

Gerard Quintana: Ens trobem, ja des de fa un any i mig, actuant molt sobre la marxa, per les circumstàncies. La nostra gira començava el 14 de març, es va declarar l’estat d’alarma i vam haver de canviar tots els plans.

Josep Thió: Teníem clar que volíem acabar fent un concert especial, a Barcelona, però fins fa un mes no hem pogut fixar data. Tot i que jo en un inici era reticent a revisitar un disc tan antic, estem molt contents d’haver fet aquesta gira. A més a més, ens hem pres el regal de gravar cançons del disc amb gent jove o, almenys, més que nosaltres.

Gerard Quintana: Més aviat diria amb gent més jove que les cançons (riu).

Entrevista a Sopa de Cabra. Foto © Víctor Parreño
Sopa de Cabra | © Víctor Parreño

Hem col·laborat amb artistes més joves que les nostres cançons.

Com han estat aquestes col·laboracions amb artistes d’altres generacions?

Gerard Quintana: Han estat molt màgiques. Té a veure amb allò que parlàvem al començament, de reescriure o revisar les cançons.

Josep Thió: Exacte, nosaltres ja les hem arranjat. La millor manera de revisitar-les és donar-les a algú altre.

Gerard Quintana: Sí, vam posar el Si et quedes amb mi en mans de Santos & Fluren (productors de Love of Lesbian, Sidonie i IZAL) i El boig de la ciutat en les de David Russell (productor de Búhos, Txarango i els Catarres). Vam col·laborar també amb artistes com la Suu, la Beth, la Judit Neddermann, en Santi Balmes de Love of Lesbian, l’Alguer de Txarango, l’Alfred, etc. Tots tenien la seva història. El Joan Dausà, per exemple, ens explicava que va començar a tocar la guitarra amb les nostres cançons a l’esplai. L’Álvaro Soler, ens va dir que va néixer el 1991, just l’any en què gravàvem el disc. Amb el Ramon Miravet, d’altra banda, ja hi havíem col·laborat: ens agrada molt com canta, com és i com sent la música. Tot ha estat fàcil, agradable i satisfactori.

Josep Thió: Són gent molt treballadora i molt perfeccionista. Per a nosaltres, ha estat un regal.

Ferran Palau va dir a la roda de premsa del seu disc Joia que treballar amb gent jove l’inspirava a fer nous temes. Teniu ganes de treure nova música?

Gerard Quintana: Hi hem estat parlant. 

Josep Thió: Les ganes sempre hi són. A vegades, el que no arriba són les cançons. Està clar que treballar amb altres productors t’ajuda a obrir-te d’orelles. De fet, jo trobo que ho fem poc sovint això de col·laborar, en aquest país. I sempre és molt estimulant.  

Per a acabar, parlem de les noves generacions de rock. Què penseu de Måneskin, el grup italià que va guanyar Eurovisió el 2021?

Josep Thió: Jo soc força Eurofan, és un programa que em transporta a la infància. Va ser curiós que guanyés Måneskin, amb una mena de glam rock, que és un estil musical poc eurovisiu. L’estètica és el que potser posaria més en dubte del grup, però, musicalment parlant, fan coses interessants. Espero que no se’ls mengi la indústria. És difícil començar des d’on estan ara.

Gerard Quintana: A mi em va arribar allò de la ratlla de coca. Era fals, però la que es va liar! Per la resta, no estava gaire al cas fins que, l’altre dia, el meu fill em va ensenyar la cançó de «Beggin» de Måneskin. Em va agradar, em va portar una mena d’actitud vintage. Crec que estan fent quelcom que és molt potent: actualitzar el gènere i la tradició.

Autores de este artículo

Víctor Parreño

Víctor Parreño

Me levanto, bebo café, trabajo haciendo fotos (en eventos corporativos, de producto... depende del día), me echo una siesta, trabajo haciendo fotos (en conciertos, en festivales... depende de la noche), duermo. Repeat. Me gustan los loops.

MOVES 'Indian Sobotage'

PUBLICIDAD

¿Te ha gustado? ¡Compártelo!

Compartir en facebook
Compartir en twitter
Compartir en email
Compartir en whatsapp

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

Lana del Rey en Barcelona

Lana del Rey para principiantes

Este mes se cumplen 34 años del nacimiento de Lana del Rey. Catapultada al estrellato como un relámpago de purpurina en el año 2012, esta cantante y compositora neoyorquina ha logrado construir una carrera sólida alrededor de una mirada muy concreta sobre el mundo contemporáneo y la creación musical desde la fama.

Didirri: “Comencé a escribir canciones para perdonarme a mi mismo”

A veces lo mejor es pararse en seco y escuchar. Por eso de vez en cuando pedimos a lxs músicxs que se expresen y que cuenten su historia por ellxs mismxs. Sin guión, sin preguntas. Simplemente les damos espacio y ellxs hablan. Comenzamos este ciclo con The Crab Apples y con r.e.a.l.. Ahora es el turno de Didirri. Tienes el texto en castellano y más abajo en su versión original.

Antonio Vega

Antonio Vega para principiantes

Hoy se cumplen diez años desde la desaparición de Antonio Vega. De algún modo, uno tiene la sensación de que han sido muchos más: esta década ha corrido a una velocidad capaz de dejarlo todo atrás. Su música se conserva como una ventana cubierta de flores, como un acceso a otro tiempo. Hoy lo recordamos.

Bob Marley. © Jhonatan Medina Caguana

Bob Marley: Un autèntic revolucionari

Es compleixen 42 anys de l’últim concert de Bob Marley. Repassem la vida i obra del rei del reggae de la mà de 4 hits que, a dia d’avui, continuen sent clàssics.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat