Organitzar un festival de música és complicat. I fer-ho durant 5 dècades és gairebé una quimera. Malgrat això, hi ha casos de projectes que han sobreviscut al pas del temps gràcies a la personalitat de la seva proposta, allunyada dels convencionalismes. És el cas del Festival de Música de Cadaqués, abans conegut també com a Festival Internacional de Música de Cadaqués que enguany celebra la seva edició número 50. La primera edició d’aquest festival que forma part de la marca CBG!festivals data del 1970, fet que el converteix en el segon esdeveniment musical més antic de la Costa Brava, només per darrere del Porta Ferrada que se celebra a Sant Feliu de Guíxols.
El Festival de Música de Cadaqués s’ha convertit en un element més que forma part de la idiosincràsia d’aquesta bonica localitat de l’Alt Empordà. “Cadaqués és un poble petit i una mica aïllat, però que ofereix bellesa i intimitat als seus habitants. Com a festival hem de fer les coses amb proporció a això. Volem correspondre a aquesta identitat de Cadaqués oferint qualitat artística, intimitat i convivència entre públic i artistes, que quan vénen a tocar aquí no volen fer els concerts com sempre els fan, sinó que actuen sense el formalisme habitual”, explica l’actual director del festival Philippe Do. A més, segons el mateix Do, el fet que la política de preus dels concerts sempre s’hagi adaptat a les butxaques de la majoria de la població de la localitat també ha estat clau per a l’arrelament del certamen.
Un altre dels trets diferencials del festival és el seu eclecticisme. Durant les seves 50 edicions, el projecte ha donat cabuda a un gran ventall d’estils musicals ben diferents que com la música clàssica, amb actuacions de figures com Josep Carreras, Montserrat Caballé o Narciso Yepes; pop-rock independent, amb noms com Mishima, Pau Vallvé o El Petit de Cal Eril; i el flamenc, amb artistes com Niña Pastori. A més, entre els artistes que han passat per aquest paraigua cultural destaquen algunes de les veus més brillants de la música en català com Maria del Mar Bonet, Sopa de Cabra o Raimon.
Aquesta gran varietat d’estils i l’aposta de la qualitat per sobre de la quantitat han estat una de les claus de l’èxit del festival per a Philippe Do: “Hi ha molta oferta de música en directe en aquesta zona. Si vols que un esdeveniment així tingui èxit a Cadaqués no podem fer el mateix que fan a Cap Roig o Peralada, perquè no tenim els mateixos recursos. Hem d’oferir una experiència diferent i de qualitat. Sempre posant l’accent en la qualitat”, assegura. Aquests i altres esdeveniments formen part de la marca CBG!festivals, que aglutina els festivals d’estiu més rellevants de la Costa Brava, per tal que el públic pugui triar els seus favorits entre l’àmplia oferta d’aquest territori.
Una edició 2022 especial
Com no podia ser d’una altra manera, el Festival de Música de Cadaqués celebrarà aquesta edició número 50 amb un cartell molt especial, que estarà formada per 19 concerts repartits entre els dies 15 i 24 de juliol. Per a elaborar aquesta programació, l’organització liderada pel nou director Philippe Do ha volgut fer un homenatge a la tradició artística i la història popular de Cadaqués, que al llarg de molts anys ha estat seu i refugi de desenes d’artistes de la talla de Salvador Dalí, gràcies al seu magnetisme, bellesa i tranquil·litat.
Per a vehicular aquest homenatge, l’organització ha convidat a artistes que ja coneixen i estimen Cadaqués, però que no hi han tingut l’oportunitat d’actuar mai. Noms de la talla de Pierre Génisson, David Fray, Paco Peña, Percussions Claviers de Lyon, Clémentine Margaine, Tanguisimo, l’Orquestra de Girona, la Fredi’s Jazz Band, Victor Villena o Cristina Vilallonga, entre d’altres, que buscaran connectar amb l’ADN “surrealista” que té Cadaqués barrejant qualitat musical, bona convivència i, sobretot, bon humor.
“Per a l’edició del 50 aniversari hem volgut tenir en compte la trajectòria del festival, que va començar com a un esdeveniment únicament de música clàssica. Però la identitat de Cadaqués és construir ponts entre diferents disciplines com l’arquitectura, la pintura, la música. Per tant, no volia tancar el festival només en la clàssica, però sí demostrar que gran part de la música conté arrels procedents de la música clàssica”, explica Philippe Do.
Un altre dels elements que faran especial aquesta edició 50 del Festival de Música de Cadaqués són els espais on se celebraran la majoria dels concerts. Per exemple, l’Església de Santa Maria de Cadaqués, on va néixer el festival l’agost de 1970, serà un dels escenaris del festival, juntament amb la Sala de l’Amistat, el Corral de la Gala o la Plaça 1 d’octubre. Però la cosa no acaba aquí, altres espais emblemàtics de la localitat com el Passeig Marítim o Portlligat acolliran també actuacions gratuïtes.
Un festival lligat a la cartelleria
És impossible dissociar el Festival de Música de Cadaqués de l’art de la cartelleria. Des del seu naixement l’any 1970, els cartells han estat un element indispensable de l’imaginari creat pel festival, amb dissenys obra d’artistes tan importants internacionalment com Antoni Tàpies, Salvador Dalí, Xavier Mariscal o, més recentment, el cineasta Albert Serra.
El cartell d’enguany és obra d’Olivier Chanarin, artista nascut a Londres el 1971 que ha dedicat gran part de la seva carrera a la fotografia. És la meitat del duo Broomberg & Chanarin, el treball del qual es troba a entitats com el Pompidou de París, el MoMA de Nova York, el Jumex de Mèxic DF, el Victoria and Albert Museum de Londres o The Eye d’Amsterdam. A més, Chanarin és professoar de fotografia a la Hochschule für Künste (HFBK) d’Hamburg.
En col·laboració amb CBG! Festivals
Autor de este artículo