En poques ocasions tenim la oportunitat de poder gaudir dels tres grans referents del pop electrònic en un mateix esdeveniment, però el Primavera Sound s’ha encarregat de fer aquest somni realitat.
New Order, Depeche Mode i Pet Shop Boys no van inventar el synth-pop, però si que han sigut els màxims exponents d’aquesta onada, i han compartit diversos moments clau a les seves carreres musicals, a més de productors, dissenyadors, col·laboradors, directors d’art i videoclips, i fins i tot algun segell discogràfic, com Mute Records. Tal i com explica el periodista Pablo Ferrer Torres en el seu llibre La Santísima Trinidad: el sonido del pop electrónico de masas, són els grups que han tingut les carreres musicals més constants i populars, i amb una major quantitat de connexions entre ells.
Els tres grups britànics van sorgir al 1980, quan l’electrònica s’estava apoderant de la música en general, els sintetitzadors es van convertir en els protagonistes i el gènere aconseguiria la seva màxima esplendor tant al Regne Unit com a la resta del món, mimetitzant-se progressivament amb l’escena new wave. Als anys 90 és quan es produeix el canvi més evident per la imponent arribada del grunge, del britpop i del trip hop. New Order, Depeche Mode i Pet Shop Boys van aconseguir, no fàcilment, sobreviure i mantenir el seu alt estatus. Influenciats per la música de Kraftwerk i altres pioners de la música electrònica alemanya, estem parlant de tres bandes clau en la música electrònica que han ajudat a definir el so i l’estil de la música pop d’època.
En aquest article, fem un breu repàs de com han influït cadascun dels tres mítics grups en l’evolució de la música pop electrònica que coneixem avui dia. Una bona forma de seguir creant hype mentre esperem impacientment a que arribi el juny i puguem gaudir d’aquests tres concerts extraordinaris al festival Primavera Sound.
New Order, les noves dimensions del pop
Sorgint de les cendres del grup Joy Division, New Order va crear un nou so synth-pop amb la cançó Blue Monday (1983), el senzill EP més venut de tots els temps i un clàssic atemporal que encara sona igual de fresc avui en dia 40 dècades després. La tràgica mort de Ian Curtis, els va portar a un període personal fosc en el que van decidir explorar noves tecnologies, i això va ser l’inici d’una nova revolució musical. Segons ells, la clau de l’èxit ha estat en fer la música adequada en el moment adequat. New Order ha sigut capaç de innovar musicalment i alhora mantenir-se fidel a la seva pròpia història durant tots aquests anys. La banda ha estat reconeguda com a influència d’artistes com U2, The Cure, Björk, Nine Inch Nails, The Killers i Chvrches. Va crear l’estil de vida del rock gòtic i després va transcendir la foscor per convertir-se en un innovador mundial de la música de ball electrònica. A més, va ser un dels primers grups en combinar el rock i la música electrònica en directe, utilitzant instruments tradicionals com la guitarra elèctrica i la bateria amb sintetitzadors i caixes de ritmes, obrint camí a Depeche Mode i Pet Shop Boys.
Depeche Mode, la llum després de la foscor
Depeche Mode és actualment una de les bandes més longeves de tots els temps, coneguda pel seu so distintiu: fosc i electrònic, però suau, emotiu i dur, combinant la veu digna de Dave Gahan cantant les lletres romàntiques i inescrutables escrites per Martin Gore. Depeche Mode ha inspirat a bandes com Linkin Park, The Killers i Muse, i han mostrat com la música electrònica pot ser en les seves múltiples formes a mesura que va evolucionant al llarg dels anys, i per això obtenim sons que resisteixen el pas del temps. La mítica Personal Jesus és una de les cançons més emblemàtiques que es va convertir en un èxit mundial i va ser remesclada per molts altres artistes. No obstant, malgrat tot el seu èxit, el grup ha patit força contratemps i tragèdies en el seu camí, i és tota una sort que Depeche Mode segueixi existint. Començant amb el Vince Clarke deixant el grup el 1981, fins quan l’Alan Wilder va tenir la sort d’evitar una catàstrofe quan un avió gairebé li va caure damunt, o quan Dave Gahan va sofrir un atac de cor durant un concert, i afegint més problemes d’alcoholisme i drogoaddiccions, Depeche Mode són tots uns supervivents. L’any passat, el teclista i membre fundador Andy Fletcher va morir als 60 anys. En el seu últim àlbum, Memento Mori, demostren que segueixen al cim del seu joc i que estan preparats per explorar les seves vulnerabilitats de maneres noves i intenses. El títol, “recorda que has de morir” en llatí, sembla ser un homenatge catàrtic al seu difunt amic i company de banda.
Pet Shop Boys, sempre amb un pas per endavant
No es pot negar que els àlbums de Pet Shop Boys són essencials per comprendre cap a on es dirigeix la música avui dia. Els duet britànic ha estat en diverses ocasions molt per davant del que han imposat les modes posteriors, principalment en la seva composició i aplicació de tecnologia. La seva música ha estat reconeguda per la seva originalitat i singularitat, tractant temes socials i polítics, com ara la discriminació, la sexualitat i la religió. La seva influència en la cultura popular és tal, que han col·laborat amb músics tan diferents musicalment com Robbie Williams, Liza Minelli o David Bowie. Amb més de 100 milions d’àlbums venuts i fins a 22 temes posicionats en el Top 10 britànic, inclosos els hits West End Girls, It ‘s A Sin, Always On My Mind, o Go West, recolzen la solidesa de la longeva carrera del duet. Els beats, les llums, les disfresses, la veu del Neil Tennant i els teclats del Chris Lowe. Un concert dels Pet Shop Boys és una experiència que va molt més enllà de la música. A més, el 15 de abril ens presentaran un EP amb quatre cançons noves titulat Lost, que anirà acompanyat de la publicació del llibre Annually, que recopilarà els diaris i les fotografies entre bastidors d’aquesta última gran gira que han viscut recentment i que continuarà aquest any, passant per la nostra ciutat.
Autora de este artículo