Lauryn Hill: La cantautora i poetessa urbana que entén la música com una artesania

El 25 d’agost del 1998 Lauryn Hill va publicar ‘The Miseducation of Lauryn Hill’, el seu àlbum debut com a solista després de la separació amb The Fugees. Avui celebrem la seva personalitat genuïna i contestatària a través de 5 hits que van capgirar la història del hip-hop
Hidden Track Banner Movil

PUBLICIDAD

Lauryn Hill, el 25 d’agost del 1998, va publicar The Miseducation of Lauryn Hill, el seu debut com a solista un cop The Fugees, amb qui havia editat dos projectes musicals aclamats per la crítica, s’havia desmantellat. El títol, influït pel film i la novel·la autobiogràfica The Education of Sonny Carson, així com pel relat The Mis-Education of the Negro d’en Carter G. Woodson, no al·ludeix al significat acadèmic que el món atribueix a l’educació, sinó més aviat el contrari: una educació que prové de la vida mateixa i de l’experiència. A la Intro que obre el LP, en la qual el professor passa llista i els infants van responent “Here”, s’observa aquesta contraposició.

Abans de la creació de l’àlbum, Hill va passar per una batalla emocional i espiritual feixuga. Mentre s’hi mantenia enredada, no era capaç de prendre distància ni de veure res amb claredat. Una vegada sortí de l’extrema situació va poder agafar perspectiva envers l’angoixa, el dolor i la decepció, i el mapa musical començà a definir-se per si sol. Així doncs, va arribar a ser la narradora de la seva pròpia història, la qual cosa era impossible quan estava enmig de la confusió.

The Miseducation of Lauryn Hill, que acumula un repertori nascut d’una “creativitat inconscient i visceral”, tracta sobre una dona jove dins de la indústria musical i els obstacles i les trampes amb les quals es va topant. Com que Lauryn Hill es crià en una estructura familiar en què rebia molt d’amor i escalf pensava, ingènuament, que tothom estimava d’aquella manera. “Vaig acabar aprenent lliçons importants sobre les persones i els seus buits”. Els buits, com deia Hill, no deixen de ser forats negres que ho absorbeixen tot i, al temps que ella era un vaixell que tan sols volia estimar, conegué molta gent amb aquesta buidor profunda que ho tenia fàcil per enganyar-la, manipular-la i decebre-la.

En relació amb el llançament del seu segon disc desitjat pels seus seguidors i per tothom que l’envoltava –sobretot després que el primer fos reconegut amb cinc premis Grammy, entre els quals ‘Àlbum de l’Any’ i ‘Millor Artista Revelació’–, Lauryn va decidir optar per un camí independent i místic. En lloc de seguir les instruccions de la discogràfica per satisfer les necessitats comercials, preferí esperar que Déu es tornés a posar al capdavant del timó per crear nou material artístic.

Ara sí que ha sonat el timbre i podem sortir corrents i emprendre el viatge cap als anys 90, en recordar 5 hits, els quals van capgirar la història del hip hop, de la que podria haver estat una estrella global, si s’hagués adaptat a les normes marcades pel mercat i el capital.

1. Doo Wop (That Thing)

Encara que sembli mentida, Sony mai va voler que Lauryn Hill fes un treball discogràfic en solitari, sinó un en què hi figuressin The Fugees. Tot i això, després de la ruptura de la relació extramatrimonial que mantenia Wyclef Jean amb Hill, que coincidí amb la dissolució del grup, aquesta estava convençuda a l’hora d’ajuntar un equip renovat de suport creatiu. Lauryn els va posar el nom New-Ark, perquè els va apartar del ghetto de Newark (Nova York) i els ensenyà tot el que sabia. Aleshores, segons Rolling Stone, ningú tenia ganes de col·laborar amb Hill, donat que Wyclef va escampar que si hi treballaven, se n’oblidessin de fer-ho amb ell.

Pel que fa a Doo Wop (That Thing), el track engegà l’etapa de Lauryn com a solista i aconseguí dos Grammy a les categories de ‘Millor cançó R&B’ i ‘Millor Presentació Vocal Femenina de R&B’. Al llarg de la cançó, Hill avisa tant a les dones com als homes que vigilin de no caure en el joc mutu de cercar només sexe. Cap al final de l’estrofa inicial, la cantautora pronuncia que és absurd que les noies de la seva comunitat es venguin l’ànima i se sexualitzin, o bé canviïn els seus trets físics originals per complaure l’altre i encaixar en els suposats cànons de bellesa. Paral·lelament, s’adreça als homes qualificant la seva afició de trencar cors i de no fer-se responsables del risc que comporta mantenir relacions sexuals sense protecció.

2. Ex-Factor

En un principi, Ex-Factor –juntament amb Loved Real Hard Once, títol que fou substituït per When It Hurts So Bad– les van escriure Lauryn Hill i Vada Nobles, productor i programador del beat de la bateria, per una banda femenina anomenada Ex Factor que just havia estat fitxada per Arista Records. Nobles assegurà que els temes sonaven massa íntims com perquè els interpretessin altres artistes a l’estudi o damunt dels escenaris. Així s’adonaren que el més coherent responia a la realitat que Lauryn donés veu a les seves vivències.

Ex-Factor conté un sample de Can It Be All So Simple de Wu-Tang Clan, un grup dels anys 90 de Nova York que va contribuir a popularitzar el hip hop hardcore i de la Costa Est, i ha estat versionada en directe per cantants com Beyoncé, H.E.R., John Legend i Kelly Clarkson. S’ha especulat que la lletra fa referència a la seva relació sentimental amb en Wyclef, mai confirmada per cap dels dos. Pel que sentim que entona, Lauryn està parlant d’un amor tòxic que no es basa en la reciprocitat, sinó en la dependència emocional. És a dir, descriu que, malgrat el mal que li ha infligit el seu amant, no es veu amb cor de deixar-lo anar ni de sortir d’aquest estira i arronsa destructiu.

3. To Zion (feat. Carlos Santana)

To Zion és una cançó que Lauryn dedica al seu fill, el nom del qual significa la ciutat divina o el regne del cel. Tenint en compte que a Hill li desagrada exhibir la seva vida privada i fer-ne d’aquesta un circ, fins i tot després que nasqués Zion David, certa gent encara desconeixia que Rohan Marley –fill de la llegenda del reggae Bob Marley– era la seva parella i el pare del nadó.

Tot i que professionals de la indústria van aconsellar-la d’avortar, perquè creien que tenir una criatura seria un impediment per continuar creixent com a artista, Lauryn mai no es va penedir de portar Zion al món. Tant és així que arribà a afermar que fou la primera decisió que no va prendre per acontentar els del seu entorn, sinó que va tirar endavant en base a la seva felicitat. “Les circumstàncies també em van revelar quines relacions eren sinceres i quines es fonamentaven en explotar-me i treure’m profit. En fi, tot plegat suposà una benedicció per mi”, va afegir.

Per últim, el missatge que reivindica Lauryn Hill és tombar les creences, les expectatives i les exigències enfront de la maternitat de les dones de qualsevol ètnia, però amb especial focus a les d’origen afroamericà.  

4. Lost Ones

La hipòtesi que s’ha difós al voltant de Lost Ones és que resulta en un discurs en el qual Lauryn humilia a Wyclef Jean sense esmentar-lo explícitament. Es diu que el membre de la banda va assenyalar el seu embaràs com la causa principal del trencament de The Fugees. A més, per acabar-ho d’adobar, tampoc la recolzà quan va començar a teixir fils per elaborar la seva obra en solitari.   

La versió de Hill, com era d’esperar, no concorda amb la del company. Al track rapeja que l’avarícia i l’afany d’aconseguir fama per part de Jean foren els motius de la separació. Els versos que donen peu a la tornada, “You might win some but you just lost one (x2)”, venen a dir que potser s’enriquirà a nivell material, però que a ella l’ha perdut. Tanmateix, la cantant es desfoga quan entona que la seva emancipació irritava a Wyclef –el titlla de possessiu–, al temps que recita que mai s’ha de subestimar als ferits perquè la llei universal del karma sempre s’imposa.      

5. Everything Is Everything

El concepte rere Everything Is Everything està inspirat en el nom del primer disc de soul d’en Donny Hathaway. Inclòs a la banda sonora de la pel·lícula Down to Earth (2001), Hill va composar-lo per aquells/es que no ho tenen fàcil durant la joventut. Els lyrics, acompanyats d’una mirada d’esperança, també transmeten que a la vida s’ha de fluir i que aquesta no segueix una línia recta, sinó que és sacsejada pels canvis i els alts i baixos: “After winter, must com spring / Change, it comes eventually”.

Everything Is Everything té un element de crítica social, en tant que Lauryn posa de relleu que el sistema és injust i sever envers determinats col·lectius com ara les minories ètniques. Una dada curiosa es podria resumir en què va convidar a John Legend, el qual es trobava al seu tercer any universitari, perquè hi toqués el piano.       

En definitiva, The Miseducation of Lauryn Hill és una obra monumental que transcendeix la música, ja que recull temàtiques que van des de la toxicitat en l’amor, l’estima maternal, l’espiritualitat i el dol, fins al feminisme, l’orgull i la consciència racial i de classe.

No faríem prou justícia a la genuïna Lauryn Hill –cantant, rapera, compositora, poetessa urbana, filòsofa,  productora i activista, tot alhora –, que concep l’art i la música com una artesania, sense fer referència a les seves paraules: “Jo volia escriure cançons que em commoguessin i tinguessin la integritat del reggae, l’efecte rítmic del hip hop i la instrumentació del soul clàssic. M’agrada la cruesa que implica sentir la veu rasposa. (…). Aquest ingredient humà fa que el cabell de darrere del coll se m’aixequi, i això m’encanta”.

Autora de este artículo

Gato News_Banner_1270x230

PUBLICIDAD

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que nos proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para gestionar los comentarios que realizas en este blog. La legitimación se produce con el consentimiento del interesado. Como usuario e interesado te informo que los datos que me facilitas estarán ubicados en los servidores de  (proveedor de hosting de Qualsevol Nit) dentro de la UE. Ver política de privacidad del proveedor de hosting. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no atender pueda tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en info@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a i ajuda’ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat

SUBSCRIPCIÓ ANUAL + WELCOME PACK 

60€

pagament anual (5€ al mes)

SUBSCRIPCIÓ MENSUAL

6€

pagament mensual (72€ a l’any)

SUBSCRIPCIÓ BONO JOVEN
+ WELCOME PACK

pagament únic de 60€

Si ho prefereixes, pots fer una aportació voluntària seleccionant tu mateix la quantitat que desitgis donar

Alba Escalon: Una burbuja al estilo Billie Eilish

Alba Escalon dejó la escuela y se educó en casa, donde aprendió a cantar y tocar a base de covers. Su proyecto propio, creado con Isaac Fernández a la guitarra, es un lugar íntimo de sonidos indie-pop, una burbuja donde evadirnos del acelerado mundo actual.

The New Raemon

The New Raemon: “Mis canciones son una vía de escape”

Hablamos con Ramón Rodríguez, The New Raemon, sobre su nuevo disco ‘Una canción de cuna entre tempestades’ (BMG, 2018), sobre astrología, puntos de fuga y sobre el momento actual de la industria de la musical. Agárrense que vienen curvas.

Saphie Wells. © Florian Thierer

Saphie Wells: Sacar fuera todo aquello que está dentro

La vida decidió de manera inesperada que, durante la cuarentena, Saphie Wells materializara en forma de EP todo aquello que le removía por dentro, Hoy nos presenta ‘Inside Out’, cinco piezas que fusionan elementos de un pop luminoso y natural con su educación jazzística.

Cor Blanc

Cor Blanc: Records de Taiwan

Mireia Bernat i Sergi Serra Mir –a.k.a. Cor Blanc–, el duo de pop electrònic de Barcelona ha gravat un nou EP de 4 cançons, forever&tonight (Luup Records, 2020), que presentaran el proper divendres 21 de febrer dins de la programació del cicle Els Vespres d’Hivern al paranimf de la UB.

Musicalment al dia amb Qualsevol Nit

¿Quieres recibir las novedades musicales de Barcelona? Apúntate a nuestra newsletter. Te enviaremos cada semana nuestros mejores contenidos de autor. En primicia. Mola, ¿eh?

Qualsevol Nit te informa que los datos de carácter personal que me proporciones rellenando el presente formulario serán tratados por Victor Parreño Vidiella como responsable de esta web. La finalidad de la recogida y tratamiento de los datos personales que te solicitamos es para enviarte nuestras publicaciones, promociones de productos y/o servicios y recursos exclusivos. La legitimación se realiza a través del consentimiento del interesado. Te informamos que los datos que nos facilitas estarán ubicados en los servidores de MailChimp (proveedor de email marketing), a través de la empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada en EEUU y acogida al EU-US Privacy Shield. Ver la política de privacidad de The Rocket Science Group LLC. El hecho de que no introduzcas los datos de carácter personal que aparecen en el formulario como obligatorios podrá tener como consecuencia que no podamos atender tu solicitud. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación y suprimir los datos en hola@qualsevolnit.com así como el derecho a presentar una reclamación ante una autoridad de control. Puedes consultar la información adicional y detallada sobre Protección de Datos en nuestra política de privacidad.

Fes-te subscriptor/a

Emporta't un Welcome pack

i ajuda'ns a seguir compromesos amb el so de la nostra ciutat