Sant Jordi està a punt d’arribar i trobar el llibre perfecte per regalar (o autorregalar-se) és complicat. Busquem entre el mar de novetats editorials que hi ha per escollir algun i sovint ens acabem decantant pel best-seller del moment. Per aquest motiu us presentem les nostres set recomanacions musicals per Sant Jordi:
Història de la música del segle XX (L’electrònica) – Pau Riba (Males Herbes, 2022)
Història i reflexions
Durant els últims 35 anys, Pau Riba va estar escrivint aquest llibre. Tal com diu el seu títol, fa un repàs històric de la música del segle XX partint de la invenció de l’electricitat fins al naixement d’allò que anomenem música electrònica. Però no només és això, mentre explica com han anat evolucionant els instruments i les tècniques d’enregistraments, parla també de la seva relació amb la música i de com entén l’art i la societat del segle XX. Reflexiona sobre la cultura juvenil, la contracultura, la utopia hippie, la invenció de la ràdio, l’LSD, i moltes coses més.
Hey! Julio Iglesias y la conquista de América – Hans Laguna (CONTRA Editorial, 2022)
Darrere de l’èxit
Julio Iglesias és moltes coses. Una icona kitsch, un personatge associat a la premsa rosa, un cantant antiquat… però també és un dels cantants amb més àlbums venuts de la història, junt amb altres artistes com Madonna i Elton John. Com va aconseguir ser el primer artista no anglosaxó que va triomfar als Estats Units? Quines van ser les estratègies que el van convertir en una estrella global del pop? Hans Laguna fa un assaig documentat i il·lustrat per descobrir els mecanismes de l’èxit del cantant, a més dels costos personals que va comportar la fama. Si coneixes algú interessat en la figura de Julio Iglesias i les estratègies del món de la música, ja tens regal per aquest Sant Jordi.
Vértigo – Rigoberta Bandini (Verso&Cuento, 2022)
La cara b de Rigoberta Bandini
La Paula Ribó –més coneguda com a Rigoberta Bandini–, canta, compon, actua i a més a més, escriu. A Vértigo, la Paula abraça l’autoficció per endinsar-se en la seva pròpia experiència vital i narra un punt d’inflexió previ a la creació del seu gran projecte musical. El més interessant d’aquest llibre és que va ser escrit abans de l’èxit de la cantautora, fet que el converteix en una joia molt valuosa, a la qual submergir-se per conèixer els pensaments, els dubtes i les reflexions que configuren el seu passat. Vértigo aconsegueix dotar de poesia un moment clau, en què l’autora no trobava el rumb de la seva vida i es va haver de reconfigurar. Per això munta i desmunta els seus records i la seva identitat. No crec que aquest llibre només estigui destinat als seguidors de la música de l’autora, perquè encara que sigui un viatge pel seu “jo”, es tracta d’una experiència tant visceral com universal, apta per a tots aquells que s’interessin pels salts al buit.
Un chaval de barrio – Bobby Gillespie (CONTRA Editorial, 2022)
Les bases del rock
Si us apassiona el rock i sentiu curiositat per l’univers britànic, les memòries de Bobby Gillespie seran el vostre encert. El capdavanter del grup Primal Scream, que va redefinir les claus del rock amb l’àlbum Screamadelica, ens entrega una autobiografia en què ens parla de lluita de classes i per descomptat, de música. A aquestes pàgines trobareu una vida consagrada al rock i un interessant discurs sobre la societat i la classe treballadora que és en definitiva l’espurna del rock.
Clandestino. En busca de Manu Chao – Peter Culshaw (Libros del Kultrum, 2022)
Crònica d’una ànima nòmada
Val la pena llegir les peripècies d’un artista tan diferent i únic com Manu Chao. La seva figura ha despertat sempre curiositat pel seu caràcter contestatari i la seva peculiar manera d’habitar i combatre el món. Ara, que s’aproxima el vint-i-cinquè aniversari del seu primer àlbum en solitari (Clandestino), la seva personalitat estarà encara més present. Aquesta biografia de l’artista, a càrrec de Peter Culshaw, mereix la vostra atenció per dues raons: La primera és que l’autor va acompanyar el músic pel món en les seves aventures i, per tant, coneix les històries més personals. La segona és que es tracta de l’única memòria consentida i autoritzada per l’artista, per la qual cosa no estem parlant d’UN llibre qualsevol, sinó d’EL llibre.
Arthur Lee: esplendor y decadencia de Love – Barney Hoskyns (CONTRA Editorial, 2022)
L’amor i el desamor de Love
Arthur Lee va ser el líder del grup Love, considerat un dels més influents dels setanta. Els anys en actius de la banda es caracteritzen per dissolucions i resurreccions d’aquesta. Un cop es va posar el punt final de manera definitiva, Lee va publicar tres àlbums en solitari.
Barney Hoskyns ha escrit una biografia sobre aquesta figura a partir d’entrevistes realitzades a ell mateix, al guitarrista Bryan MacLean i altres figures claus de l’escena musical de l’època. Vol fer un recorregut per la trajectòria musical d’Arthur Lee després de la dissolució de Love fins que va ser empresonar al ser acusat de disparar una arma.
Salvar l’ànima – Fito Luri (Kasba, 2022)
L’art com a refugi
La proposta del cantautor català Fito Luri s’adreça als cors més delicats i sensibles. Salvar l’ànima és un llibre-disc en què l’artista se sincera i es despulla davant nosaltres, mostrant-nos quelcom més íntim que el seu propi cos: les emocions. Luri, sota el segell Kasba, fa una encertada combinació de música i poesia, creant un llibre breu i efímer que no està exempt de contrastos. A dins, hi conviuen vuit cançons suaus, setanta poemes d’un estil més aspre i deu precioses il·lustracions de Jordi Guillemí. Considerant tot el conjunt, ens sembla un detall perfecte per a regalar als nostres éssers estimats. Fins i tot un capritx ideal per a cuidar de la nostra castigada ànima. Ens ho mereixem!
Autores de este artículo