Seguimos con el año lleno de música, y llega un marzo con una gran cantidad de discos. Un mes de marzo protagonizado por mujeres, y es que las más grandes de la industria se han decidido por lanzar sus álbums durante todo este mes. Desde Beyoncé hasta Fletcher u Olivia Rodrigo, el movimiento femenino domina este tercer mes del año.
Así que si todavía no habéis escuchado ninguno de estos, os recomendamos arrancar con una lectura antes de la escucha, aunque también podéis hacerlo al revés para conocer nuestra opinión más en profundidad.
BEYONCÉ – Cowboy Carter (Parkwood / Columbia Records, 2024)
Les noves regles del country
Arribats a aquest punt, ha quedat més que demostrat que Beyoncé és capaç de fer el que vulgui. El seu vuitè àlbum, ‘Cowboy Carter’, marca un abans i un després a la història musical. Des del country clàssic fins al R&B, passant pel hip-hop i el pop, Beyoncé explora la seva identitat artística com mai abans. Però més enllà de la barreja de gèneres, ‘Cowboy Carter’ és una declaració poderosa sobre la inclusió i la diversitat en la música country. L’artista reivindica l’espai dels negres en un gènere que històricament ha estat excloent. Col·laboracions amb llegendes com Willie Nelson, Linda Martell i Dolly Parton, juntament amb talents emergents com Tanner Adell, consoliden aquest missatge. És un àlbum força llarg, però la producció, el ritme i la narració aconsegueixen mantenir-te expectant durant l’hora i pico. El resultat, una obra mestre d’àlbum conceptual format per 27 temes van des de la balada operística DAUGHTER fins a la magnífica col·laboració amb Miley Cyrus a II MOST WANTED, descendent directe de Landslide de Fleetwood Mac (o Butterfly Fly Away, he de dir). Post Malone també es llueix a la divertida LEVII’S JEANS, demostrant que el seu proper pas a la seva carrera hauria de ser treure un disc de country. Moments que queden gravats a la ment com la versió de BLACKBIRD (cançó que va escriure Paul McCartney com a metàfora dedicada a les dones negres enmig del moviment pels drets civils dels anys 60) amb tocs gospel que t’ericen la pell, l’esperit de Tina Turner a YA YA, la versió més violenta de JOLENE, el country/house de la ballable RIIVERDANCE o la vibrant BODYGUARD, una de les meves preferides. Beyoncé està canviant les regles del joc, deixant ben clar que el country és un gènere que pertany a tothom, independentment de la raça o l’origen.
Per Aïna López Garcia.
ADRIANNE LENKER – Bright Future (4AD, 2024)
Qué nos va a pasar
Tenemos una grandísima suerte, los que escuchamos música y en ocasiones escribimos sobre ella, de vivir en el mismo momento que una cantautora tan brillante, infalible y generosa como Adrianne Lenker, ya sea a través del folk rock expansivo de su banda Big Thief o a del continuo goteo de álbumes en solitario entre los descansos de esta. ‘Bright Future’ es otra vuelta a una versión más despojada de su música, acompañada de poco más que guitarra acústica y piano en la mayoría de sus temas. Las canciones a piano de Evol o Donut Seam, las armonías vocales de marcado toque country de Free Treasure o el folk libre y psicodélico de Fool quedan enmarcadas por las dos piezas ambientales que cierran del álbum, Real House y Ruined: la primera, una narrativa sin estribillo en la que rememora fragmentos de su infancia y habla a su madre; la segunda, una balada rota, llena de incertidumbre. Las dos, como todo el álbum, hablan de la necesidad de necesitar a alguien y de la alegría y dolor que eso trae. Lenker, sin embargo, deja entrever un optimismo en cómo ha llamado a esta colección de canciones, mirando con esperanza a todo lo que pueda traer el futuro.
Por Miguel Lomana.
ARIANA GRANDE – Eternal Sunshine (Universal Music, 2024)
Emocions a flor de pell
Ariana Grande torna després de quatre anys amb ‘Eternal Sunshine’, L’àlbum ens trasllada a un viatge emocional passant pels moments foscos de la relació i posterior divorci de l’artista amb Dalton Gomez, el lent procés de sanació i l’inici d’un nou amor. ‘Eternal Sunshine’ inicia amb Intro (End of the World), on Ariana es qüestiona: “How can I tell if I’m in the right relationship?”, una pregunta a la que respondrà la seva àvia a ordinary things, la cançó final. 13 cançons que ens mostren la part més vulnerable de l’artista amb una bona dosi de R&B, pop i dance. Encara que Ariana no ha decidit arriscar gaire en aquest projecte, ja que presenta els mateixos enfocaments sonors que ja hem escoltat els darrers sis anys, ens ha deixat diverses perles com el R&B dels 90s a the boy is mine, la melancòlica imperfect for you i el seu joc de veus, l’altament emocional i wish i hated you o la mestria vocal a true story. Ariana no està intentant obrir nous camins de moment, però és un bon disc que reuneix tot allò que ja ens agradava de la seva música, amb més càrrega emocional que mai.
Per Aïna López Garcia.
BLEACHERS – Bleachers (Dirty Hit, 2024)
Todo lo que toca Antonoff es oro
Después de tres años desde su último lanzamiento, Bleachers regresa con fuerza con su nuevo álbum homónimo, marcando un esperado retorno -como protagonista- para Jack Antonoff, el genio creativo detrás del proyecto. Y es que Antonoff, lejos de estar ocioso durante este tiempo, ha sido reconocido como Productor del Año en los Grammy ¡tres veces seguidas! ‘Bleachers’ es mucho más que un simple álbum; es una emocionante inmersión en la nostalgia, la identidad y las complejidades agridulces de la conexión humana. Como todo lo que lleva el sello de Antonoff, este disco muestra una meticulosa atención al detalle, con arreglos exuberantes y sutilezas de producción ingeniosas que invitan a ser descubiertas en cada escucha.
Por Lídia Moreno.
TWIN – DUPLA (Hidden Track Records / Primavera Labels, 2024)
Los temas profundos también están en la electrónica
Ana López, o más conocida por su nombre artístico TWIN, nos presenta su primer álbum. Ya nos enganchó con su primer EP, ‘TWIN’, con el que mostró el trabajo que ella quería presentar: un pop electrónico donde los beats y sintetizadores son la guía de su trabajo. Con este primer álbum, titulado ‘DUPLA’, ha querido seguir la sonoridad de su música anterior. No es solo un álbum con una mezcla estupenda de los beats y los sintetizadores, sino que también cuenta vivencias personales y artísticas condensadas en letras crudas y sinceras. Encontramos canciones que van desde la angustia y la ansiedad, en DUNA o FT*, hasta el amor y sus transformaciones, en temas como Cuando te acercas, FLOR SECA o Res és real en colaboración con Sandra Monfort, y única canción en lengua catalana. Sin duda, con este disco, TWIN hace un llamado a celebrar nuestras dualidades y a encontrar la belleza en cada faceta de nuestro ser, porque no todo es luz ni todo es oscuridad.
Por Sofia Megías.
MARIA JAUME – Nostàlgia Airlines (Bankrobber, 2024)
Els beats comencen a manar en la música catalana
El tercer i últim àlbum de l’artista mallorquina, Maria Jaume, s’allunya d’aquell pop melancòlic que havíem vist en treballs anteriors. ‘Nostàlgia Airlines’ se suma a la tendència actual del panorama musical català, oferint un disc amb sonoritat urbana. Aquesta nova tendència ja l’hem vist en altres artistes catalanes, com la Mushkaa o la Julieta, qui van començar a incorporar els beats a les seves cançons per fer que la música en català també sigui escoltada pels joves (que escolten reaggeton). Malgrat aquesta similitud musical amb tot el que s’està fent ara, la mallorquina conserva aquella essència que ens va captivar des del primer moment. Segueix tractant temes relacionats amb la seva terra i la melancolia. Amb aquest últim treball, on explora des dels amors passats i els crushes d’estiu fins a les ressaques a la platja, Maria Jaume aconsegueix definir una energia per a cada cançó que permet diferenciar-la de la resta. ‘Nostàlgia Airlines’ és un àlbum que fa ballar, somriure i sentir que estem en aquella època tan apreciada per tothom: l’estiu.
Per Sofia Megías.
OLIVIA RODRIGO – GUTS (Spilled) (Geffen Records, 2024)
Los secretos de ‘GUTS’
En septiembre nos sorprendió con su lado más rockero y desenfadado al lanzar ‘GUTS’, al más puro estilo Avril Lavigne. Pero aún tenía algunas cartas bajo la manga, pero algunas privilegiadas ya las habían visto. En el momento de sacar el disco, ella –o su equipo– tuvo una brillante idea: añadir una canción extra en cada edición de vinilo, sin ni siquiera figurar en el tracklist. Tras empezar su gira, incluyó una de estas joyas en su setlist: obsessed. Y así quedaron las fans, obsesionadas. Durante uno de sus conciertos anunció que esa misma semana lanzaría la edición deluxe, ‘GUTS (spilled)’. El nombre hacía referencia a la expresión “Spill your guts”, que se usa cuando alguien te cuenta todos los detalles sobre algo privado o secreto. Y, vaya si lo hizo. Nos contó cómo estaba obsesionada con la ex de su pareja, cómo se sentía insegura en su relación o explicaba sus sentimientos el día después de una ruptura. Sin embargo, nos sorprendió con una canción, so american, donde expresaba lo profundamente enamorada que estaba.
Por Lídia Moreno.
MOURN – The Avoider (Montgrí / Cielos Estrellados, 2024)
Introspecció i lluita amb actitud
Mourn és un d’aquells grups al qual vols estar atent. Havent fet el seu debut com a adolescents amb ‘MOURN’ (Captured Tracks, 2015), arriben nou anys més tard amb el seu cinquè LP, ‘The Avoider’. Mantenint el rock dels anys 90 del qual sempre han partit, les catalanes s’atreveixen aquest cop també a experimentar amb gèneres que no havien tocat tant en el passat. La tercera cançó del disc, The Avoider, que dona nom al llançament, se submergeix de fons en els sintetitzadors del post punk, oferint un contrast absolut al folk acústic de Heal Hill, tema que destaca per la seva melancolia en un àlbum carregat de ràbia i combat. El grup exposa a ‘The Avoider’ totes les seves pors i ansietats resultades d’una carrera musical que ha tingut certs alts i baixos, com una batalla legal amb el seu previ segell discogràfic o la partida del seu bateria, però sense perdre mai aquesta actitud lluitadora que les ha ajudat a mantenir-se dempeus tots aquests anys.
Per Leire Rabenberg.
BESMAYA – Nuevos Lemas (Sony Music, 2024)
Nuevos lemas para aprender
Besmaya está formado por Javier Echávarri y Javi Ojan y su historia empieza en la pandemia, momento en el que comenzaron a componer, autoproducir y distribuir su música en internet. Dos chavales que son amigos desde los 3 años y que se encuentran cumpliendo su sueño, prueba de ello es este álbum debut titulado ‘Nuevos Lemas’. Una carta de presentación sólida y coherente, siendo este un álbum conceptual excelente lleno de referencias y transiciones impecables. Para ser un primer disco, demuestran tener las cosas bien claras y lejos de encasillarse en un género, experimentan con diversos estilos fluyendo perfectamente. El disco empieza con Nuevos Lemas, donde dejan bien claro nada más empezar: “Tengo un nuevo lema pa’ tatuarme en la frente / Haz lo que tú quieras siempre, fuck la gente”. Las canciones más cañeras como Gas o Tu Carita se mezclan con las más íntimas como El Golpe o Alemania Imposible. El disco también destaca por sus colaboraciones, empezando con los grandes de Sidonie en Instante, pasando por la dulce voz de Yarea en Automóviles o la originalidad de Nsqk en El Cable. En definitiva, Besmaya prometen mucho, y tiene pinta de que esto va para largo.
Por Aïna López Garcia.
KAISER CHIEFS – Easy Eight (Kaiser Chiefs Recordings Ltd, 2024)
The Lads, ahir, avui i demà
No és gens fàcil establir-se com a artista, i molt menys mantenir-se al peu del canó durant tants anys com ho han fet Kaiser Chiefs. Amb set discs d’experiència el grup britànic aposta ara per un vuitè llançament més electrònic i pop que mai, mantenint els riffs i les tornades encomanadisses que els caracteritzen. ‘Easy Eighth Album’ és una oda al passat, a la joventut, però també un agraïment a la maduresa i el present. El resultat és un disc que barreja el pop dels vuitanta amb el qual van créixer i l’indie rock que tant dominen, convidant l’oient a ballar i a cantar amb ells. How 2 Dance és un dels quatre singles de l’àlbum que han anat publicant durant els últims dos anys, i no hi ha dubte que en els directes del grup tindrà l’efecte que promet el nom de la cançó. ‘Easy Eighth Album’ tanca amb The Lads, una carta d’amor a les amistats que han format en aquestes dues dècades fent música junts que deixa clar que a Kaiser Chiefs encara els queden molts anys junts damunt dels escenaris.
Per Leire Rabenberg.
FLETCHER – In Search of the Antidote (Capitol Records, 2024)
Una cura a través de la música
FLETCHER ens presenta el seu segon àlbum d’estudi titulat ‘In Search of The Antidote’, una obra que abasta poc més de mitja hora íntegrament, oferint una experiència musical captivadora i envoltant. Al disc explora temàtiques com la identitat, inseguretat, l’ego i realització personal, comptant amb una producció diferent a la que havíem vist fins ara i una poderosa entrega vocal. És un disc que l’artista considera “personal” i examina la narració ultra vívida de la cantant. L’antídot al que es refereix amb el títol és allò que ha buscat en tantes coses al llarg dels anys: una cura. Es va adonar que l’amor és aquell antídot que sempre ha buscat i no ha estat fins aquest disc que ha aconseguit veure l’amor a través de totes les perspectives i manifestacions. El disc és el resultat del significat In Search of the Antidote, i aquest antídot és el que dona nom a l’últim track amb el que culmina el disc. El disc consta de 11 cançons que ofereixen un viatge auditiu summament enriquidor, amb una producció impecable que ens submergeix en les experiències personals de FLETCHER, així com en aquelles amb què aconseguim connectar profundament.
Per Judith Melián.
FRANCIS OF DELIRIUM – Lighthouse (Dalliance Recordings, 2024)
Crònica d’un coming of age
Després de tres EPs prometedors, Francis of Delirium publica per fi el seu primer àlbum, ‘Lighthouse’. La cantautora Jana Bahrich torna a ajuntar forces amb el bateria i productor Chris Hewett per a aquest llançament, que mostra una faceta més vulnerable de l’artista que no havíem vist fins ara. L’encisador indie-rock de Real Love, un dels quatre singles del disc, mostra aquesta evolució musical cap a una lleugeresa inèdita en el so de l’artista de Luxemburg, que tot i seguir bevent de la densitat del grunge es deixa anar i, per sobre de tot, es deixa veure a l’oient. Francis of Delirium han passat des dels seus inicis l’any 2020 de tocar a la seva habitació a ser teloners d’artistes tan importants en el panorama indie com ara The 1975 i Soccer Mommy, i aquest pròxim 13 d’abril podrem viure ‘Lighthouse’ en directe a Barcelona a la Sala VOL.
Per Leire Rabenberg.
WOS – DESCARTABLE (Dale Play Records, 2024)
No hay bala que pare este tren
La versatilidad del arte de Wos no es ninguna novedad, ya la pudimos ver en su anterior trabajo ‘OSCURO ÉXTASIS’ (2021) y su debut con ‘CARAVANA’ (2019), pero en ‘DESCARTABLE’ de alguna manera se amplifica. Ha dejado bien claro que él juega en su propia liga. En esta ocasión, Valentín se entrega por completo a su vena más rockera que ya iba mostrando desde hace años, acompañado de esa distorsión, ruido, rebedía, calidez y groove que se han convertido en la marca personal del artista, de la mano de la producción magistral de Evlay. Se trata de su disco más maduro, en el que se nota que ha encontrado el sonido que más le mueve y con el que más confianza muestra. Podríamos hacer un análisis a parte de la letra de cada canción, uno de sus puntos más fuertes, pero lo vamos a resumir en la representación de una mirada crítica a la sociedad contemporánea a través de la poesía. El disco cuenta con colaboraciones de figuras destacadas de la escena musical argentina, como el cruce transgeneracional con Indio Solari en QUEMARÁS, con Dillom en la post-punk CABEZAS CROMADAS, cargada de ritmos de batería enloquecedores o incluso con el increíble compositor Gustavo Santalaolla en MELANCOLÍA. La colaboración con la mexicana Natalia Lafourcade en la onírica LA NIEBLA, una de mis favoritas, donde las voces de ambos artistas encajan como dos piezas de un puzzle. Llegados a este punto, sólo nos queda preguntarnos si el arte de Wos tiene algún límite y con qué más será capaz de sorprendernos. Esto sólo acaba de empezar.
Por Aïna López Garcia.
Autores de este artículo