El Mercat de Música Viva de Vic no és només una fira de música: és un fòrum ineludible per estar al dia de les últimes tendències i conèixer les propostes tant del present com del futur del nostre àmbit. És aquí on els professionals de la indústria musical (sobretot de Catalunya, però també d’altres territoris) s’uneixen per compartir les seves novetats amb els seus col·legues. Tothom està venent i tothom està comprant. Aquests tipus d’intercambis son fonamentals perquè donaran forma les pròximes temporades en quant a la programació de concerts afavoriran la creació d’aliances i col·laboracions, tant empresarials com artístiques.
El MMVV 2023, l’any de la seva 35a edició, ha acollit més de 900 professionals i 130 periodistes, superant així les 1.000 persones acreditades; dades que demostren la confiança del sector en l’esdeveniment. El seu director artístic, Marc Lloret, va assenyalar l’augment de la presència de joves empreses i professionals, destacant un relleu generacional que dona un impuls renovat a la indústria musical.
Durant quatre dies, la capital d’Osona ha estat un punt de trobada on tots els assistents tenim en comú la mateixa passió per la música. Un lloc on se’ns permet posar cara a la gent amb qui intercanvies mails durant tot l’any, o que només has pogut parlar a través d’un telèfon. A més de reforçar vincles i establir nous contactes, la principal ocupació és escoltar i descobrir els artistes que et presenten personalment els diversos segells i companyies amb una il·lusió contagiosa. En definitiva, poder connectar de veritat, sense superficialitats.
La música, el cor de tot
En aquesta ocasió, hem sigut testimonis de la vitalitat i la diversitat de la música en directe. S’han programat un total de 59 concerts en vuit escenaris diferents, i alguns d’ells amb entrades exhaurides, com va ser el cas de Clara Peya, La Ludwig Band o Laura Andrés i Bru Ferri. Molts d’altres que han tingut aforaments del 90% com Alessio Arena & Suonno D’Ajere, Marc Parrot, Meritxell Neddermann, 2princesesbarbudes i Xavi Lloses.
La importància de la labor de selecció de concerts a Vic no pot ser subestimada. Aquí es decideixen els destins artístics, es creen oportunitats per als artistes emergents i es destaquen les veus i els talents més prometedors. Cada actuació és una oportunitat per descobrir quelcom nou i emocionant, ja que tant l’indústria com el públic estan constantment a la recerca de les pròximes veus que marcaràn el camí.
Així, el Mercat de Música Viva de Vic és l’ocasió perfecta per a que els artistes emergents vinguin a presentar les seves propostes i es facin veure. Una d’aquestes artistes ha sigut la Maria Hein, que va actuar el primer dia de mercat, presentant el seu últim disc on canvia totalment d’estil i s’endinsa en el món de l’electrònica de la mà de Sr. Chen. Amb un show variat, entretingut però res superficial, va demostrar que és una veu que mereix la pena escoltar i prestar atenció, perquè el potencial és ben clar.
Cal destacar també que amb més del 50% de propostes liderades o co-liderades per dones, es va demostrar un compromís ferm envers la igualtat de gènere a la indústria. Artistes com LaboratoriA, un projecte pioner en la interpretació feminista del flamenc, que ens van presentar el seu últim espectacle, carregat de força i emoció. I què dir de la meravellosa Bia Ferreira, que va posar potes amunt l’Atlàntida.
A més, la inclusió social i l’accessibilitat es van tenir molt en compte, amb interpretació de llengua de signes catalana i altres mesures per fer que la música sigui accessible per a tothom. El concert de Ginestà va ser el quart concert d’aquesta edició del Mercat que va comptar amb interpretació de llengua de signes catalana, les motxilles vibratòries i els bucles magnètics.
Tornar a casa
El setembre sempre suposa el fi de les vacances i la tornada a la rutina. Però això també vol dir començar i retrobar-te amb les coses que més t’agraden, com la música. Aquest nou curs sembla que ve marcat per la varietat i diversitat així com la ruptura de fronteres entre gèneres musicals. Al Mercat hi ha hagut propostes grans i altres intimistes, divertides i serioses, experimentals i més convencionals, de molts gèneres i totes les seves fusions possibles. Una edició també en la que els joves han demostrat la seva manca de prejudicis a l’hora de compondre música sense barreres estilístiques: la ja citada Maria Hein, Bru Ferri, Eva Fernández, Paula Valls (amb qui vam parlar uns dies abans del seu concert), Meritxell Neddermann, BOYE o la més consolidada Clara Peya, son una bona mostra d’artistes als que costa classificar segons els estàndards als que estem habituats.
A més, les preestrenes i estrenes de disc van ocupar gairebé la meitat de la programació, posant de manifest una voluntat constant d’explorar nous territoris musicals. En la seva 35a edició, les preestrenes, estrenes de disc o de proposta escènica, han representat gairebé la meitat de la programació (26 de 59 concerts), destacant l’especacle inaugural de Marco Mezquida.
El públic també pot gaudir del Mercat, ja que cada any es programan concerts gratuïts per tota la ciutat. Enguany les propostes més destacades potser van ser Julieta o Lildami. L’escenari més multitudinari de la nit ha estat el del Sucre, que va acollir prop de 15.000 persones durant els concerts de les Balkan Paradise Orchestra i de The Tyets.
És tota una sort poder comptar amb un esdeveniment com aquest a casa nostra cada any, que aconsegueix apropar-nos i que la música en directe es mantingui així de viva. En aquest congrés es prenen decisions crucials per a la indústria musical, es construeixen ponts personals i es celebra la diversitat musical. És, en definitiva, una plataforma que connecta el present i el futur de la música en directe. I aquesta 35a edició va demostrar una vegada més que la passió per la música no coneix fronteres i que, amb inclusió i col·laboració, podem escriure un futur musical més brillant.
Autoras de este artículo
Aïna López García
Paula Pérez Fraga
Periodista, relaciones públicas, manager y directora de Qualsevol Nit. Soy adicta a Netflix y a las cookies de chocolate blanco. Me encontrarás bailando en cafeterías y trabajando en conciertos.