Després de 1.000 dies sense festival, el Sónar torna amb més de 100 shows musicals on la diversitat és un dels eixos principals, que es pot veure en les més de les 32 nacionalitats dels participants d’aquesta edició així com en les diferents identitats de gènere. Les preocupacions mediambientals també prenen protagonisme tant en fons (els creadors presenten obres de denúncia) com en forma (els organitzadors volen un espai sostenible). Fem un repàs per l’extens cartell del festival, plagat de propostes híbrides i formats únics:
Concerts d’icones globals
En la programació trobem el retorn de figures globals i espectacles audiovisuals de primera línia internacional. Un exemple són els britànics The Chemical Brothers que ens porten el seu últim treball, No Geography, la Nathy Peluso amb el seu reconegut Calambre, els francesos The Blaze amb una posada en escena inèdita o Arca, que repeteix al Sónar també amb una proposta única. I un dels concerts més esperats, sobretot després de totes les cancel·lacions a altres festivals: el de C. Tangana amb els seus èxits antics i l’impactant directe del disc El Madrileño dins de la seva gira ‘Sin cantar ni afinar’.
Propostes locals amb espectacles exclusius
En aquesta edició també ens presenten propostes locals a tenir en compte per la seva projecció i perquè han preparat un show especial pel Sónar. Per exemple, El Niño de Elche col·labora amb Ylia i la banda La Valenciana per explorar els límits entre la música rave, el flamenco i el so bakala amb el seu Concert de músika festera. Maria Arnal i Marcel Bagés presentaran l’espectacle ‘Hiperutopia’, un nou format del seu disc Clamor amb les 37 veus del Cor de Noies de l’Orféo Catlà. Samantha Hudson ens porta una reinterpretació pensada en clau rave del seu àlbum Liquidación total por cierre. També estaran les Tarta Relena amb un cor de 16 veus que les acompanyaran per fer ressonar el seu cant Gregorià amb filtre electrònic.
Unes nits (i dies) plenes de ball i col·laboracions dels cinc continents
Fins que surti el sol podrem ballar amb les estrelles del clubbing mundial i els DJ sets de techno i house com Joy Orbison, una de les figures internacionals més consagrades de l’electrònica. Altres noms: Folamour, The Blessed Madonna o Agoria; així com les col·laboracions d’Eris Drew b2b Octo Octa, els asiàtico-britànics Yung Singh b2b SUCHI, Manara i Jyty. La nit de dissabte, a SonarCar, podrem gaudir d’una sessió de 6 hores amb un so circular de la mà dels Scorpions Kings, una figura de referència en el house amapiano, nou gènere en voga a Sud-àfrica, juntament amb Kamo Mphela.
Més que música
Està clar que en un festival musical la protagonista és la música, però en el cas del Sónar, hi ha espectacles que tenen molts altres elements. Al SonarHall podrem veure un show on la reivindicació de l’amor negre i gai és la protagonista, de la mà de serpentwithfeet; molt interessants també els audiovisuals apocalíptics d’Amnesia Scanner o el show teatralitzat de Polo & Pan.
Al Sónar+D podrem gaudir de talks híbrides i conferències performance on la tecnologia és la protagonista. Masterclasses, workshops i altres activitats orientades a oferir eines i coneixements per a professionals de la indústria es barrejaran amb espectacles integrats amb la resta del festival, com el de Bernie Krause, un dels pares de l’ecologia acústica, que recorrerà el seu arxiu de sons de la natura que ha anat acumulant durant els últims 60 anys per reflexionar sobre el futur.
I més Sónar
Si no en tenim prou amb el festival a Barcelona, aquest estiu el Sónar visitarà Mallorca amb Un SónarVillage a S’horabaixa, una proposta en plena natura que tindrà tres dates dels mesos d’estiu: el 16 de juliol, el 6 d’agost i el 3 de setembre. Es junta així amb la resta de localitats com Estambul o Lisboa. Però, com vam dir el seu director, Ricard Robles, a la roda de premsa: «ens agrada exportar la marca Barcelona a altres llocs, però sempre tornem a la nostra ciutat».
Autores de este artículo
