L’any 2016 va ser un gran any per la música catalana, amb cançons com Jo sóc com tu d’Els Catarres o Barcelona s’il·lumina de Buhos, però sobretot, per l’estrena d’un gran disc, Malalts del cel, de Jaume Sisa. Un àlbum que va ser escollit com a millor disc de l’any segons la revista Enderrock i el segon millor disc segons la revista Rockdelux. A més, actualment s’ha encetat la campanya 3Cat on s’ha fet servir l’eslògan Benvinguts, Passeu Passeu, fragment de la cançó Qualsevol nit pot sortir el sol.
Jaume Sisa afirma que és el treball al que ha dedicat més temps, i que aquest va ser el primer cop que es produïa i dirigia un àlbum ell mateix, controlant termes d’estudi, col·laboracions o músics. Per aquesta raó, té un mèrit encara més gran la confecció del disc, i més sabent el que va acabar generant.
Aquest 2023 s’ha editat per primer cop en format vinil, i des de Qualsevol Nit, us volem recordar alguns moments importants de l’àlbum.
Qui va formar part del disc?
Al disc hi van col·laborar i aportar el seu gra de sorra Pau Riba, Marina Rossell, Anna Roig, Roger Mas, David Carabén i Selene de Música Dispersa, tots artistes amb grans trajectòries al món de la música catalana. També van ser molt importants, el pianista Gregorio Ferrer, ajudant en direcció musical; el violinista Xavier Riba; i una de les grans inspiracions de Sisa, Dolors Palau.
Dolors Palau era una veu diferent, una veu que generava una sensació especial a tothom que l’escoltava. Per això, Sisa la va aprofitar per donar un segell propi al disc, i més encara, sent una de les claus dels treballs Qualsevol nit port sortir el sol, Galeta Galàctica o La Catedral.
Malgrat que l’àlbum va tenir aquest ampli reconeixement, no es va fer cap concert amb aquests temes fins que l’any 2019, Quim Portet i Guillem Gisbert van voler fer un concert, que s’acabaria realitzant al 2022.
Malalts del cel per primer cop en directe
Després d’aquest intent de portar-ho a escena, es van haver de buscar col·laboradors íntims que volguessin formar part de l’espectacle, per fer un homenatge a l’altura d’en Jaume Sisa. Encara havien de buscar un escenari on fer-ho, i quan es van parar a pensar, van escollir el millor lloc possible, el Teatre Grec, un recinte especial per ser la casa de Jaume Sisa.
Molts artistes van voler formar part d’aquest homenatge, i van oferir sensibilitat, frenesí i frescor a unes cançons especials per a tothom. Van ser 17 temes on el públic va estar cantant i gaudint com si fòssin nens petits.
A més, l’espectacle va comptar amb una escenografia formada per una vella furgoneta, un tronc d’arbre sec, taules i cadires per als artistes invitats i llums de colors. En general, un escenari adaptat completament a l’imaginari de Sisa.
Roger Mas, Joan Garriga, Maria Rodés, David Carabén, Quimi Portet, Tarta Relena, Tronco, Guillem Gisbert, La Ludwig Band, Maria Arnal, Queralt Lahoz, Julio Bustamante i Marina Rossell van ser els protagonistes de la gala. 13 artistes d’una gran qualitat que van fer del concert, una festa total per al públic assistent i fanàtic de Sisa. El més destacat, David Carabén cantant Tramoia virutal i La vella cançó.
Però si hem de parlar del millor moment de la nit, va ser l’aparició del protagonista de la cita. Quan Jaume Sisa va aparèixer, el públic el va rebre en peu, amb una enorme ovació. Sisa ho va agrair molt, i com a premi, va decidir interpretar La primera comunió amb tots els invitats a l’escenari, cantant uns versos per deixar al públic bocabadat.
El millor disc del 2016 segons els Premis Enderrock
Els Premis Enderrock van reconèixer el disc Malalts de cel com el millor disc de l’any. Va capitanejar la llista dels 50 discos més representatius de l’any, passant per sobre d’artistes com Love of lesbian o els Manel. Els 20 periodistes encarregats de seleccionar guardonats per la crítica, van situar a Jaume Sisa al capdamunt de la llista dels premiats.
Set anys després de l’estrena del disc i de la seva retirada professional, Jaume publicarà la reedició en format vinil, Malalts del cel aquest mateix novembre.
Autor de este artículo