La pandèmia ha fet trontollar els ciments de la música en viu i molts ens preguntem, quina és la situació actual dels festivals d’estiu?. L’any 2020 el número de concerts va caure un 87% respecte el 2019, les pitjors dades de la música en viu dels últims 15 anys, segons ha comunicat l’Associació de Promotors Musicals (APM) en la presentació de l’Anuari de la Música en Viu 2020.
Malgrat tot, la recent acceleració de la campanya de vacunació contra la COVID-19 i l’èxit del concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi han permès entreveure un bri d’esperança de cara a l’estiu. Els resultats de la prova pilot del dia 27 de març, fets públics aquest mateix dimarts, demostren que no hi va haver un impacte en la transmissió del coronavirus entre el públic; dels prop de 5.000 assistents només hi van haver 6 casos durant els 14 dies després del concert, 4 dels quals se sap que es van contagiar fora.
L’especialista en malalties infeccioses de l’Hospital Trias i Pujol, Josep Maria Llibre, va ser molt clar: “Els resultats demostren que un concert de música en viu en un recinte tancat amb 5.000 persones és una activitat segura”.
I ara què? El director del festival Cruïlla, Jordi Herreruela, va assegurar que hi haurà esdeveniments aquest estiu. Ara cal una normativa que ho reguli i estableixi les mesures de seguretat a seguir, que hauran d’anar acompanyades d’un seguiment rigorós dels professionals mèdics. Hi ha hagut festivals d’estiu que ja van anunciar que anul·laven l’edició d’aquest any, però n’hi ha d’altres que han decidit tirar endavant. Fem un repàs a la situació actual.
Festivals d’estiu que es reinventen…
Les decisions preses pels grans esdeveniments musicals de l’àrea metropolitana ha sigut molt diversa. Alguns festivals d’estiu tan històrics com el Sónar, previst per aquest mes de juny, o el Primavera Sound, que se celebrava a finals de maig, han tornat a abaixar la persiana un any més. Tots dos han trobat fórmules per reinventar-se i mantenir una certa activitat: el cicle Nits del Coliseum (que s’està duent a terme actualment), AI and Music i SónarCCCB, anunciats per la tardor. Confiem que un any més l’espai del Fòrum aculli les Nits del Primavera, encara sense confirmar.
Altres però, han reafirmat el seu compromís en la celebració de l’edició 2021. És el cas del Cruïlla, previst pels dies 8, 9 i 10 de juliol, i del Vida Festival, que es farà de l’1 al 3 de juliol. Totes dues propostes comptaran amb artistes internacionals de la talla de Two Door Cinema Club, Editors o Morcheeba (Cruïlla) i Belle & Sebastian, Alt-J o Black Pumas (Vida) entre d’altres actuacions d’àmbit local i nacional. Però això no és tot, ja que del 4 de juny al 25 de juliol tindrà lloc un any més el Cruïlla XXS, que acollirà prop de 50 concerts repartits entre espais emblemàtics de la ciutat (l’Estadi Olímpic, l’Antiga Fàbrica Damm i el Disseny Hub).
A la resta de Catalunya, Canetrock torna el 3 de juliol després de suspendre l’edició de l’any passat, afegint un nou cap de cartell: Stay Homas, que se sumen a Zoo, Suu, Oques Grasses… Aquests últims també al cartell del Bioritme (26-29 agost) juntament amb La Sra. Tomasa, Queralt Lahoz o Las Karamba, entre d’altres. L’Embassa’t també ha confirmat dates per l’edició d’aquest any: es farà del 10 al 13 de juny a Sabadell i comptarà amb grups com Sidonie, Maria Arnal i Marcel Bagés, Arlo Parks o Pau Vallvé.
…i un festival que torna
Després de cinc anys, la FiM Vila-seca reneix aquest 2021 amb un programa d’activitats en format híbrid, virtual i presencial, com un aparador i un mercat de la música moderna emergent i dels espectacles familiars fets a Catalunya. La fira tindrà lloc els dies 6, 7 i 8 de maig, durant els quals es realitzaran pitchings, speed meetings, una taula rodona, presentacions i mentories express en format virtual i showcases i presentacions de projectes i novetats de manera presencial.
El director artístic de la FiM, Martí Marfà, explica la necessitat de recuperar espais com aquests: “El context és atípic però la necessitat és més imperiosa que mai, tant per a un sector tocat com per a una escena extraordinàriament creativa i interessant. La FiM torna per recuperar el seu espai històric com a aparador i mercat de la música emergent, i alhora per posicionar-se com a fira de referència dels espectacles musicals familiars. És una edició de represa, farcida d’il·lusió i de reptes”.
La programació artística d’enguany suma fins a 30 bandes i companyies que faran 37 actuacions, entre les quals destaquem b1n0, Bofirax, Carlota Flâneur, Ariana Abecasis, Anabel Lee, Cine Núria o Gebre, entre d’altres. Les entrades als espectacles familiars i als concerts de música emergent seran gratuïtes amb una reserva prèvia de localitats a través del web de la FiM Vila-seca, que s’obrirà demà 29 d’abril.
Amb la vista posada en la tardor
Després d’un any de pandèmia, des del sector musical Herminia Martínez fa un balanç molt negatiu: “Estem totalment orfes. A nivell estatal, el Ministeri de Cultura no ha estat a l’alçada. Seguim sent tractats no com a cultura sinó com a oci. No s’ha abordat realment el problema i la situació per intentar donar un canvi a aquesta indústria”.
I planteja un tema clau pel sector musical: “Tampoc podem reduir la indústria als festivals. Normalment, la base de creixement dels grups no són els festivals sinó les sales. A la tardor, quan ja hi hagi molts vacunats, seria molt lògic pensar que la gent tornarà a les sales. El problema és quines sales quedaran obertes”.
Avui mateix, des del Primavera Sound i la Sala Moby Dick (Madrid) a la xerrada online ‘Back to business’ organitzada per la ticketera DICE, es mostraven més optimistes de cara al futur. Amb les dades del concert de Love of Lesbian a la mà, s’espera que el 2022 sigui l’any de la tornada a la normalitat pre-Covid, tant per festivals com per sales.
Autor de este artículo

1 comentario en «Anirem de festivals aquest estiu? Quina és la situació actual?»
A aquest article Anirem de festivals aquest estiu? Quina és la situació actual? trobo que hi ha molta informació interessant